x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Retea - Hayssam, inconjurat de militieni

Retea - Hayssam, inconjurat de militieni

18 Apr 2005   •   00:00

Omar Hayssam a investit, in Banat, intr-o fabrica de bauturi racoritoare, unde si-a atras in Consiliul Director fosti militieni.

  • de MONICA C. ANDREI, TIBERIU KISS
  • OBSERVATOR

  • BASMA CURATA. Incatusat pentru numeroase inginerii financiare, Hayssam incepe sa fie spalat de pacate
    Surprinzator, autoritatile au descoperit ca rambursarile de TVA acordate firmelor controversatului om de afaceri Omar Hayssam - Foresta Nehoiu si Best Wood - s-au facut legal. Incet-incet, s-ar putea ca Omar sa fie pus in libertate, avand in vedere faptul ca el a fost retinut strict pentru infractiuni economice, iar acestea, dupa cum decurg lucrurile, incep sa fie infirmate.

    Inspectorii fiscali de la Directia Generala a Finantelor Publice Buzau au spus ieri ca rambursarile de TVA acordate firmelor Foresta Nehoiu si Best Wood, ambele apartinand lui Omar Hayssam, s-au facut in conditii legale, nefiind descoperita nici o neregula.

    EXPLICATII. Inspectorii financiari care au aprobat dosarele au procedat legal, Foresta beneficiind in 2001 de rambursari, desi avea datorii la buget pentru ca la acea vreme se puteau returna bani chiar si in conditiile in care societatea era debitoare la stat. "Urmeaza ca in timp sa aprofundam documentele prezentate, referitoare la furnizori, la clienti, sa putem urmari legatura intre acestia si sumele foarte mari care apar in balantele lor, de peste sute de miliarde de lei", a spus ieri Rodica Mocanu, seful Directiei de Finante. In 2004, Best Wood Nehoiu inregistra restante catre furnizori de peste 260 de miliarde de lei, insa la stat nu avea nici o datorie, Rodica Mocanu adaugand ca Hayssam a derulat o serie de operatiuni financiare prin asa-numita metoda "suveica", infiintand tot timpul firme noi pe care le-a folosit pentru a sterge datoriile catre stat. "Probabil a fost sfatuit de cineva care stia foarte bine cum functioneaza legislatia noastra. Oricum, organele abilitate ale statului cred ca stiu si fac legatura intre firmele si firmulitele care le-a deschis pe intregul teritoriu al tarii. Prin aceste firme, Hayssam reusea sa scoata bani, facea evaziune fiscala, iar doua-trei firme, cum este Best Wood, ramaneau curate, astfel ca nu se poate interveni in cazul lor", a mai spus Mocanu. Insa afacerile lui Omar Hayssam se intind dintr-un colt in altul al Romaniei. Spre deosebire de ceilalti cetateni arabi rezidenti in Timisoara, care au facut bani frumosi din trafic de influenta si contrabanda cu tigari, Hayssam a investit in Banat intr-o fabrica de sucuri racoritoare.

    IMPRUMUT. La sfarsitul lui martie 1998, Mohamed Omar, fratele lui Hayssam, a oferit un "imprumut de consumatie", pe o perioada de un an, in suma totala de 1.420.000 de dolari, actionarului majoritar de la SC Rio Soft Drinks SA din Timisoara, Theodor Stanis. Conform contractului, imprumutul a fost garantat cu actiunile pe care Stanis le avea la fabrica de sucuri din Freidorf, Timisoara. Pentru ca termenul rambursarii celor circa 1,5 milioane de dolari nu a fost respectat, in aprilie 1999, Mohamed Omar a devenit principalul actionar la Rio Soft Drinks, lasandu-l pe Stanis doar… cu dividendele pe anul 1998.

    UNIFORME ALBASTRE. O data cu schimbarea actionariatului si intrarea lui Mohamed Omar in firma de sucuri gazoase, sirianul a gasit-o in societate, in calitatea de actionar, printre altii, si pe Carmen Radulescu, sotia fostului sef al Serviciului Economic Timis, col. (r) Pavel Radulescu. Cu timpul, Mohamed Omar a cumparat actiunile de la aproape toti ceilalti actionari minoritari, mai putin de la Tibor Diosi si Klaus Gross, mutand sediul social al firmei Rio Soft Drinks la Bucuresti. Totusi nu inainte de a-l inscauna in functia de director al fabricii de sucuri gazoase de la Timisoara pe un alt fost sef al Serviciului Economic Timis, cpt. (r) Mihai Petrachioiu! Dupa toate aceste mutari, in ecuatia Rio Soft Drinks, dar si Bucovina Mineral Water, fabrica de apa plata si minerala a lui Omar Hayssam, au intrat alti doi mari sefi de la Directia Economica a IGP Bucuresti, coloneii Croitoru si Mustata.

    OMAR, AFACERI CINSTITE SI CU SENATUL
    Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a calificat ieri in plen drept "dezinformare" si "intoxicare" afirmatiile legate de atribuirea ilegala de catre Senat a unui contract unei firme a sirianului Omar Hayssam. "S-a spus aici ca Senatul a dat banii pe mana firmelor lui Hayssam. Complet fals! Societatile s-au prezentat la concurs. A fost o licitatie. S-a ales oferta cea mai avantajoasa. Aceeasi firma care a castigat la Senat a castigat si la Externe, Finante si chiar la Primaria Capitalei, dupa cate am vazut aseara la televizor", a spus Vacaroiu. In rest, Curtea de Apel Bucuresti va judeca maine recursul declarat de avocatii lui Hayssam impotriva celui de-al doilea mandat de arestare emis la sfarsitul saptamanii trecute. Indiferent de decizia magistratilor, sirianul va ramane insa dupa gratii pentru ca mai are un mandat de incarcerare pentru inselaciune si asociere in vederea savarsirii de infractiuni. De data aceasta procurorii il acuza pe sirian de bancruta frauduloasa, spalare de bani si crima organizata in legatura cu modul in care a gestionat activele societatii Foresta Nehoiu. (Miruna Pasa)

    ALT MANDAT
    Magistratii Tribunalului Bucuresti au emis ieri un al doilea mandat de arestare preventiva in lipsa pe numele lui Mohamed Omar, fratele lui Omar Hayssam, in dosarul legat de afacerea Volvo, in care este acuzat de inselaciune. Cei doi frati Hayssam si Mohamed Omar, in calitate de presedinte, respectiv asociat la grupul de firme "Manhattan", au constituit un grup organizat in scopul savarsirii unor infractiuni de natura economico-financiara. Din acest grup facea parte si Mohamad Munaf. Prin intermediul grupului de firme "Manhattan", Omar Hayssam, cu complicitatea fratelui sau, a cumparat, in 2001, 22 de capete de tractor Volvo, prin leasing, fara a achita contravaloarea de 1,8 milioane de dolari, prejudiciind astfel mai multe firme.

    PARCHETUL SE JUSTIFICA
    Parchetul General a sustinut ieri ca verificarea tuturor dosarelor cu cetateni arabi, solutionate cu neinceperea urmarii penale, nu inseamna discriminare rasiala. Potrivit procurorilor, in cauzele cu pricina au fost implicati si cetateni romani, iar decizia controlarii lor se refera doar la tipul de infractiuni, si nu la cetatenia persoanelor cercetate. Astfel, cele 255 de dosare luate la puricat au fost alese doar pentru ca vizau infractiuni economice similare cu ale afaceristului Omar Hayssam, sustine Parchetul. La sfarsitul saptamanii trecute, un comunicat al institutiei preciza ca vor fi controlate toate cauzele in care cetateni arabi au primit neinceperea urmaririi penale, in ultimii zece ani.

    MOHAMED YASSIN S-A INTORS DE LA BAGDAD
    Unul dintre oamenii despre care s-a spus ca a fost trimis la Bagdad sa negocieze eliberarea ziaristilor romani rapiti in Irak, sirianul Mohamed Yassin, s-a intors duminica la Bucuresti. Acum doua saptamani, el afirma ca se afla la Bagdad si ca are mandat de la "persoane de la cel mai inalt nivel". Ieri, el s-a aflat impreuna cu sotia, pentru circa trei ore, la receptia oferita de Ambasada Siriei cu ocazia Zilei Nationale. Yassin, care s-a ferit cat a putut de presa, s-a intretinut indelung cu Claudiu Saftoiu, consilierul lui Basescu. Vadit jenat de privirile care-l "vanau", Yassin a spus - chiar si cunostintelor - ca nu poate face declaratii legate de misiunea sa. Surse neoficiale, citate de Pro TV, spuneau ieri ca negocierile se poarta prin intermediari, de aceea lucrurile inainteaza greoi. Pe de alta parte, Antena 1 a anuntat ieri ca negociatorul misterios din inregistrarea Reuters este Octavian Harseu, adjunctul ambasadorului Romaniei la Bagdad. Dar, contactate de Jurnalul National, surse din cadrul misiunii diplomatice ale Romaniei la Bagdad "nu pot confirma informatia". (Marina Constantinoiu, Anca Aldea)

    SENAT
    Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a calificat ieri in plen drept "dezinformare" si "intoxicare" afirmatiile legate de atribuirea ilegala de catre Senat a unui contract unei firme a sirianului Omar Hayssam."S-a spus aici ca Senatul a dat banii pe mana firmelor lui Hayssam. Complet fals! Societatile s-au prezentat la concurs. A fost o licitatie. S-a ales oferta cea mai avantajoasa", a spus Vacaroiu. In rest, Curtea de Apel Bucuresti va judeca maine recursul declarat de avocatii lui Hayssam impotriva celui de-al doilea mandat de arestare emis la sfarsitul saptamanii trecute. Indiferent de decizia magistratilor, sirianul va ramane insa dupa gratii, pentru ca mai are un mandat pentru inselaciune si asociere in vederea savarsirii de infractiuni. (Miruna Pasa)
    ×