x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reteaua "Dragonul" - 10 ani de "inalta" protectie

Reteaua "Dragonul" - 10 ani de "inalta" protectie

de Violeta Fotache    |    21 Oct 2005   •   00:00
Reteaua "Dragonul" - 10 ani de "inalta" protectie

Infiintat in 1995 la initiativa unui emigrant roman si protejat de politicieni si de alti "oameni de vaza" din Romania, "Dragonul" si-a intins tentaculele in opt state.

Persoanele implicate in protejarea activitatii infractionale a retelei mafiote "Dragonul" sunt atat de "grele", incat cei care stiu despre ce este vorba se tem si sa le pronunte numele.

Pe undeva, pe buna dreptate, daca te gandesti ca acest grup de crima organizata scoate bani negri de pe teritoriul Romaniei de zece ani, fara a fi fost stingherit in tot acest timp de vreo autoritate competenta sa prinda infractorii.

IDEEA UNUI ROMAN. Se numeste "Dragonul". A aparut pe piata raufacatorilor, conform surselor noastre, la initiativa unui emigrant. Roman si celebru. Lucru care s-a intamplat in urma cu aproximativ zece ani. Prin 1995. Grupul de crima organizata ar fi inceput "modest", scotand banii, mai intai, din atat de "banala" infractiune de proxenetism. Cocolosita de mai multi politicieni romani, dar si de "oameni de vaza" ai societatii romanesti, reteaua a capatat proportii. De la exploatarea sexuala a fetelor, pe taram mioritic, "Dragonul" a trecut la traficul de persoane, extinzandu-si tentaculele in tari precum Italia, Spania, Germania, Cipru, Elvetia. Afacerile necurate s-au dovedit banoase, astfel ca in cei zece ani scursi reteaua a ajuns sa detina "filiale" in nu mai putin de opt state. Activitatea infractionala s-a diversificat si ea. Membrii grupului de crima organizata au trecut la "treburi mai grele" ca traficul de armament si traficul de droguri. Capul Dragonului este banuit a se afla in Spania, spun sursele noastre, iar boss-ul filialei din Romania este suspectat a fi unul dintre demnitarii de rang inalt.

"SERVICIILE" NU COMENTEAZA. "Cum a incercat Serviciul Roman de Informatii sa previna/combata activitatea acestei retele? Cand ati luat la cunostinta pentru prima data de existenta acesteia? Intrucat reteaua actioneaza pe teritoriul mai multor state, ati colaborat cu serviciile secrete din Monaco, Spania, Italia, Germania, Elvetia, Cipru in incercarea de a combate activitatea infractionala a "Dragonului"? Dar pe teritoriul romanesc cum s-a actionat?", sunt intrebari pe care le-am adresat atat SRI, cat si Serviciului de Informatii Externe (competent si el sa stie ce fac demnitarii romani cand ajung p-afara), fara a primi vreun raspuns. Amintindu-ne de cazul sirianului rapitor Omar Hayssam, in care sesizarile serviciilor au fost nebagate in seama ani la rand, am incercat sa aflam de la SRI macar cand a facut prima sesizare si unde? Singurul raspuns a fost dat de purtatorul de cuvant Marius Bercaru: "No comment"! SIE nici cu atat nu s-a deranjat.

Procurorii refuza si ei sa spuna ceva, motivat de secretul urmaririi penale. "Asteptati si o sa vedeti!". Reamintim ca autoritatile romane si straine se afla pe urmele conturilor in care au ajuns, spalati, banii obtinuti din activitatea infractionala de crima organizata "Dragonul", primele conturi bancare blocate fiind cele din Monaco.

×
Subiecte în articol: observator