x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Revendicari sindicale - Postasul nu mai suna

Revendicari sindicale - Postasul nu mai suna

18 Apr 2005   •   00:00

Greva postasilor provoaca nemultumiri in toata tara. Pensionarii, copiii, somerii asteapta incheierea conflictului de munca pentru a putea intra in posesia drepturilor banesti ce li se cuvin.

  • de MAGDA COLGIU, CARMEN VINTILA
  • OBSERVATOR

  • LOVITURA. Pensionarii, cei mai afectati de greva Postei
    Nemultumire si chiar furie. Acestea au fost primele reactii ale celor care ieri dimineata au avut treburi la vreun oficiu postal. Batranii care isi asteapta cu infrigurare pensiile, parintii care au venit sa ridice alocatiile copiilor sau somerii al caror singur venit este ajutorul de la stat spera ca situatia se va rezolva in cel mai scurt timp.

    Greva angajatilor din cadrul Companiei Nationale Posta Romana starneste furia clientilor, cu atat mai mult cu cat Sarbatorile Pascale se apropie. Actiunea sindicala, care ar trebui sa se desfasoare pe parcursul a zece zile, a inceput la miezul noptii de duminica spre luni. Daca revendicarile nu sunt solutionate, greva ar putea continua, sustin sindicalistii.

    CERC VICIOS. Actiunea sindicalistilor din Posta Romana se desfasoara la nivel national si afecteaza mai multe categorii ale populatiei. Pensionarii care ar fi trebuit sa isi primeasca pensiile, si asa destul de amarate, se intreaba acum ce vor pune pe masa de Pasti. Fara bani, oamenii care nu au un alt venit decat pensiile sau ajutoarele de la stat nu isi vor putea plati facturile. La intretinere, lumina sau telefon. Vor aparea penalizarile, iar cei afectati se intreaba cine le va plati.

    Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri la Parlament ca solicitarile grevistilor de la Posta Romana sunt, momentan, "imposibil de acceptat", pentru ca ele vin "in contradictie cu legislatia actuala". El le-a promis angajatilor Postei ca vor primi in acest an o crestere salariala de 4%. "Acesta constituie deja un efort substantial", a spus premierul.

    CONTESTARE. Compania Nationala Posta Romana a cerut in instanta suspendarea grevei si declararea acesteia ilegala. Administratia a depus la Curtea de Apel Bucuresti o cerere de suspendare a protestului, invocand un articol din Legea privind conflictele de munca. Articolul se refera la acele proteste care ar pune in pericol viata sau sanatatea oamenilor. Ieri, liderii angajatilor au fost chemati la discutii, in speranta gasirii unei solutii pentru ca greva sa inceteze.

    SALARII
    Postasii au cerut initial o majorare a salariilor cu 18%, dar cererea lor a scazut cu doua procente in urma negocierilor cu administratia. Conducerea companiei ofera doar 4%, ceea ce inseamna 100.000-150.000 de lei in plus pe luna. Liderii sindicali sustin ca peste 9.000 de angajati din Posta au un salariu mai mic de 3.300.000 de lei.

    ABONATI
    Din cauza grevei angajatilor Companiei Nationale Posta Romana, Jurnalul National se afla in imposibilitatea expedierii ziarelor catre cititorii abonati prin Posta. In ciuda acestei greve, Jurnalul National trimite zilnic centrelor de expeditie ale Postei Romane toate exemplarele abonatilor. Astfel, imediat ce greva va inceta, abonatii prin Posta vor primi toate exemplarele restante. Ne cerem scuze pentru aparitia acestei situatii, care rupe, intr-un fel pe care nu ni l-am dorit, legatura pe care Jurnalul National o mentine cu cititorii sai.
    ×
    Subiecte în articol: observator poşta poşta romănă