x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 21 mai 2004

Romania in 5 minute - 21 mai 2004

21 Mai 2004   •   00:00

10 tone de asfalt in rau

O echipa a SC Drumuri si Poduri SA Salaj este cercetata de politisti pentru ca ar fi aruncat 10 tone de asfalt intr-un parau, din cele 14 tone cu care trebuia sa repare drumul. Pe langa paguba de cateva zeci de milioane de lei s-au incalcat grav normele privind protectia mediului.

Biserica lui Brancoveanu, redata romanilor

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Prea Fericitul Teoctist, va lua parte duminica la liturghia oficiata in Biserica Sfanta Parascheva din Istanbul, ctitorita in 1692 de Constantin Brancoveanu. Ceremonia va marca trecerea lacasului de cult in folosinta comunitatii romanesti din Istanbul, ca urmare a cooperarii dintre autoritatile romane si cele turcesti. Slujba va fi oficiata impreuna cu Patriarhul Ecumenic, Sanctitatea Sa Bartolomeu I. Ministrul Culturii si Cultelor, Razvan Theodorescu, va participa la manifestare din partea Guvernului Romaniei. (Lucian Florea)

Romania are 60% sanse sa adere in 2007

Romania are cu 10% mai putine sanse sa se alature Uniunii Europene in 2007 decat Bulgaria, indica un sondaj realizat de Reuters. Cei 38 de economisti care au raspuns la chestionar crediteaza Romania cu 60% sanse de a intra in UE la acest termen, procent destul de confortabil, apreciaza repondentii, pentru ca tara noastra sa se afle in continuare pe drumul cel bun. Economistii chestionati pronosticheaza ca urmatoarea tara care va deveni membru al Uniunii va fi Croatia, in 2009, urmata de Uniunea Serbia-Muntenegru, in 2012 si, trei ani mai tarziu, de Turcia. (Irina Cristea)

Splina de 15 kilograme

Un timisorean a fost operat ieri pentru a i se indeparta splina, care ajunsese sa cantareasca 15 kilograme, desi acest organ nu depaseste 300 de grame in cazul unui om sanatos, informeaza Mediafax. Ioan Avram, de 53 de ani, sufera de doi ani de leucemie, iar in ultimele cateva luni incepuse sa i se umfle si abdomenul. Operatia a fost reusita, iar medicii s-au aratat optimisti in ce priveste starea barbatului. Ei spera ca interventia va usura tratarea leucemiei.

47 de milioane de euro pentru serviciul universal

Introducerea serviciului universal in domeniul telecomunicatiilor necesita fonduri de 47 de milioane de euro. Din acesti bani vor fi acordate subventii de 5,1 euro/an pentru 900.000 de familii cu venituri sub 2,5 milioane de lei, vor fi infiintate 500 de telecentre in zonele rurale, plus 600 de telefoane publice in localitatile izolate. Cele 47 de milioane de euro vor fi stranse prin perceperea unei taxe de 0,8% din veniturile firmelor de telecomunicatii cu cifra de afaceri mai mare de trei milioane euro, plus un imprumut de 35 de milioane de euro de la Banca Mondiala. (Cristian Ionita)

Ino Ardelean acuza Politia

Ziaristul timisorean Ino Ardelean - agresat de persoane inca neidentificate la sfarsitul anului trecut - a actionat in judecata Ministerul Administratiei si Internelor si Inspectoratul General al Politiei Romane pentru ca incearca musamalizarea cazului sau, informeaza Mediafax. Avocatul jurnalistului, Florin Covaci, sustine ca autoritatile au incalcat obligatiile profesionale prevazute de Statutul Politistului si de Legea Politiei. „Se incearca gasirea unui tap ispasitor", a declarat Covaci despre suspectul care a fost cercetat pana acum in acest caz.

„Nu construim nimic nou in Delta"

Premierul ucrainean, Victor Ianukovici, a fost destul de iritat zilele acestea, pentru ca a fost asaltat la Bruxelles de ziaristi cu intrebari legate de construirea noului canal navigabil in delta ucraineana. Numeroase organizatii pentru protectia mediului, dar si Romania si Statele Unite protesteaza fata de noul proiect, care ar pune in pericol Delta Dunarii. „Nu se va construi nimic nou in Delta Dunarii. Repet si o voi repeta de cate ori vreti. Nimic nou, nimic nou, nimic nou!", a spus premierul ucrainean, batand in masa, transmite BBC, preluat de Rador. „Exista deja un canal acolo si nu facem decat sa modernizam intreaga infrastructura, dar nu se va construi nimic nou", a adaugat Ianukovici. (Lavinia Tudoran)

Sef de politie in inchisoare pentru abuz

Fostul sef al Sectei 1 de Politie din Pitesti, acuzat ca a batut, amenintat, insultat si calomniat un barbat in incinta sectiei de politie, a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare de catre Curtea de Apel Pitesti, informeaza Mediafax. Comisarul Vasile Diaconu a fost suspendat din functia de sef al Sectiei 1 de Politie Pitesti in urma cu doua luni, cind a fost trimis in judecata. Victima agresiunii a prezentat un certificat medico-legal pentru a sustine ca in urma bataii primite de la comisar a ramas fara auz la o ureche.

Londra ingroapa scandalul vizelor

Reluarea vizelor pentru romani si bulgari a fost o decizie politica, motivata de nevoia agricultorilor englezi de mana de lucru ieftina, comenteaza presa britanica. Ziarul The Scotsman acuza ca, prin reluarea procesului de acordare a vizelor, Guvernul britanic incearca sa ingroape vestile proaste, legate de scandalul izbucnit la Ambasada Marii Britanii din Bucuresti. Ziarul sustine ca noul ministru al Imigrarii, Des Browne, a gasit de cuviinta sa faca publice concluziile anchetei chiar in momentul in care Londra anunta repunerea in functiune a procesului de acordare a vizelor. Cotidianul The Guardian scrie ca peste 2.000 de culegatori din Romania si Bulgaria se vor putea intoarce in Marea Britanie. (Anca Aldea)

Fara viza in Principatul Monaco si in Lituania

Cetatenii romanii pot calatori in Principatul Monaco fara viza, se arata intr-un comunicat remis de Ministerul Afacerilor Externe. Facilitatea este in conformitate cu Acordul dintre Guvernul Romaniei si Consiliul de Guvern al Principatului Monaco privind desfiintarea vizelor, care a intrat in vigoare la data de 15 mai. Potrivit MAE, nici pentru calatoriile in Lituania nu va mai fi nevoie de viza, incepand din data de 5 iunie. Masura este valabila pe o perioada de pana la 90 de zile, intr-un interval de 6 luni de la data primei intrari. (Irina Cristea)

Iliescu, asteptat sa revina la sefia PSD

"Revenirea lui Ion Iliescu la presedintia PSD dupa finalizarea mandatului de presedinte al tarii ar fi un lucru intelept si firesc", a declarat ieri, la Suceava, presedintele executiv al partidului de guvernamant, Octav Cozmanca. El a spus ca este posibil ca seful statului sa revina la conducerea PSD dupa ce Adrian Nastase va castiga Presedintia Romaniei. In urma cu zece zile, Iliescu a declarat ca ar prefera ca dupa incheierea mandatului de sef al statului sa nu mai detina nici o functie executiva - nici in stat, nici in partid - si sa se situeze deasupra acestora, pozitie din care sa-si utilizeze cunostintele "pentru binele natiunii". (Silviu Sergiu)
×
Subiecte în articol: observator romania milioane