x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

06 Sep 2005   •   00:00

Seism in Vrancea


Un cutremur de pamant cu magnitudinea de 4,2 grade Richter a avut loc ieri dupa-amiaza, la ora 17:23, la 25 km de Odobesti. Miscarea seismica s-a produs la o adancime de 80 km, a durat 1,38 secunde si a fost resimtita la Bucuresti (magnitudine 4,9) si in Moldova.

Ilegal - Cazati de Basescu, evacuati de Videanu

Peste 300 de grevisti ai foamei, care in anul 2000 au protestat pe trotuarul din fata Primariei Capitalei si au fost cazati temporar intr-un camin din zona Energeticienilor, au fost ieri evacuati. "Din 2002 si pana in prezent, municipalitatea plateste penalizari de zeci de milioane de lei societatii care a pus la dispozitie imobilul. Firma a deschis actiune in instanta si a castigat. Aceste persoane locuiesc ilegal", a spus Mihai Vladislav, director in cadrul municipalitatii. (Monica C. Andrei)

Lideri noi - Schimbari in Parlament

Senatorii si deputatii au votat ieri componenta Birourilor Permanente ale celor doua Camere parlamentare pentru aceasta sesiune. La Senat, PNL l-a inlocuit pe chestorul Nicolae Vlad Popa cu Paul Pacuraru, celelalte partide pastrandu-si reprezentantii din sesiunea anterioara. La Camera Deputatilor, doar PRM si-a inlocuit reprezentantii in Biroul Permanent, in locul lui Corneliu Ciontu, in functia de vicepresedinte al Camerei Deputatilor, fiind desemnat Lucian Bolcas, iar in locul lui Petre Popeanga - Geril Ezergep ca secretar al BP. Noul lider de grup al deputatilor PNL a fost ales Crin Antonescu. (Monica Iordache)

Giurgiu - Politistii isi declara banii de buzunar


Agentii de circulatie din judetul Giurgiu sunt obligati sa isi declare banii pe care ii au in buzunar atunci cand vin la serviciu, pentru a evita suspiciunile ca au fost mituiti. Declaratia se face in prezenta sefului de schimb, care face cu aceasta ocazie si controlul tinutei politistilor si le cere acestora sa dea dovada de respect, solicitudine si impartialitate fata de participantii la trafic. La finalul unei zile de lucru se verifica prin sondaj declaratiile facute la inceputul turei. (Vasile Arcanu)

Cluj - Papusa "Oana Ban", lansata pe Internet


Fanii gimnastei romance Oana Ban vor putea cumpara din aceasta saptamana o papusa creata "dupa chipul si asemanarea" sportivei. Papusa are 20 de centimetri inaltime si a fost creata in China, fiind puse in vanzare circa 2.000 de exemplare. Miniatura este o replica exacta a unei "poze" pe care Oana a executat-o in timpul unui exercitiu la sol, in cadrul campionatului mondial de la Anaheim, din 2003, si pentru care a primit medalia de argint. Papusa poate fi comandata pe site-ul www.romaniangimnastics.ro. Gimnasta clujeanca este din 2004 atat cetatean de onoare al Atenei, cat si al orasului in care s-a nascut. (Elena Stanciu)

Ingrijorare - PSD acuza degradarea vietii politice


Conducerea PSD a adoptat ieri o declaratie politica in care isi exprima ingrijorarea fata de "degradarea fara precedent a vietii politice din Romania, prin derapajele anticonstitutionale ale actualei puteri". "Pentru prima data in ultimii 15 ani, partidele de dreapta aplica un plan de discreditare si distrugere a stangii din Romania, prin intimidari, hartuieli si epurari politice, in totala contradictie cu agenda cetatenilor", a decla-rat purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu. (Lavinia Dimancea)

Imobiliare - Cea mai scumpa casa, 10 milioane de euro


Cele mai scumpe 10 case scoase la vanzare in Bucuresti valoreaza in total 29,5 milioane de euro, potrivit unui top realizat de compania Regatta. Pe primul loc figureaza un imobil cu o suprafata de 1.800 de metri patrati situat in zona Iancu Nicolae, pentru care proprietarii spera sa obtina 10 milioane de euro. Preturile celor 10 case variaza intre 1,1 si 10 milioane de euro, in functie de locatie, suprafata de teren aferenta, suprafata construita a casei, arhitectura si valoarea de piata. Clasamentul Regatta continua cu imobilele situate in zonele Piata Romana si Bulevardul Dacia, estimate la preturi de pana la 6, respectiv 3,5 milioane de euro. (Iohanna Onaca Purdea)

Reparatii - Aproape 300 de scoli noi


258 de scoli noi, care le vor inlocui pe cele din chirpici, vor fi date in folosinta de Ministerul Educatiei pana la finele anului. 46 de scoli si licee au beneficiat de lucrari de consolidare a structurii, reamenajarea si recompartimentarea spatiilor de invatamant. 1.076 unitati scolare sunt in diverse faze de executie a lucrarilor, urmand sa fie terminate in 2009. Pentru alte 432 de scoli va fi asigurata alimentarea cu apa pana la inceputul noului an scolar sau pana la sfarsitul anului in curs. Scola incepe la 12 septembrie. (Eugenia Mihalcea)

Petrosani - Angajati de la Ambulanta batuti in propriul sediu


Patru salariati de la Ambulanta Petrosani au fost agresati de trei barbati, care au intrat in sediul institutiei pe motiv ca, in urma unei solicitari facute, Salvarea nu ar fi ajuns rapid la ei acasa. Incidentul s-a petrecut duminica seara. O asistenta care se afla in sediu a sarit pe geam pentru a scapa de bataie, dar a suferit un traumatism. Potrivit directorului Ambulantei Judetene Hunedoara - Deva, Mihai Cerbiceanu, o Salvare se afla acasa la cei care au solicitat interventia medicilor chiar in timpul "descinderii" atacatorilor.

Vizita - "Orient Express" a stat doua ore la Sinaia


Trenul "Orient Express" care circula in fiecare an intre Paris si Istanbul a stationat ieri timp de doua ore, potrivit traditiei, in Gara Sinaia. Calatorii din tren au fost intampinati cu fanfara si au vizitat Castelul Peles. Trenul "Orient Express" are 15 vagoane si o capacitate de 100 de locuri. Un bilet costa 5.000 de euro. "Orient Express" a fost pus in circulatie la 5 iunie 1883, iar in perioada regimului comunist, trecerea sa a fost interzisa prin Romania. (Nina Marcu)

Oradea - Doi suspecti retinuti in cazul jafului de la Posta


Politistii bihoreni au retinut zilele trecute doua persoane in cazul jafului masinii de Posta. Cei doi sunt acuzati ca in seara de 22 august au jefuit masina Postei ce colecta banii de la Oficiul nr. 9 din Oradea, dupa ce i-au atacat pe cei doi angajati postali. Comisarul IJP Bihor Liviu Popa sustine ca prinderea suspectilor s-a facut dupa o actiune comuna cu SRI si trupele speciale. Cei doi atacatori nu recunosc fapta, iar sacul cu 350 milioane de lei vechi nu a fost inca gasit. (Natalia Ivan)

Timisoara - Jaf armat la o benzinarie


Trei indivizi mascati au jefuit ieri-dimineata o benzinarie din Timisoara dupa ce i-au batut si i-au legat pe cei doi angajati ai statiei. Agresorii au luat toate incasarile benzinariei din ziua precedenta, peste 100 de milioane de lei vechi, si au disparut in cateva minute. Pe baza marturiilor victimelor si ale unor martori aflati la acea ora in zona, politia lucreaza la construirea portretelor-robot ale agresorilor. Pana acum, politistii timisoreni au aflat doar ca cei trei agresori au un pronuntat accent moldovenesc si ca erau sub influenta bauturilor alcoolice cand au comis jaful. (O.A.)
×
Subiecte în articol: observator milioane