x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România începe producția de iodură de potasiu 

România începe producția de iodură de potasiu 

08 Mar 2022   •   07:35
România începe producția de iodură de potasiu 

Antibiotice Iași va fabrica, începând de astăzi, o mare cantitate de iodură de potasiu, într-un ritm de 2,5 milioane de pastile la fiecare 48 de ore, a anunțat, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

 

„Iași este un producător responsabil. Noi ne-am ocupat încă de acum 10 zile să facem demersuri încât să putem să asigurăm această substanță”, a spus Rafila, întrebat cum se pregătește România în cazul unui atac nuclear din partea Rusiei.

Conform calculelor făcute de INSP și Comisia de Endocrinologie din Ministerul Sănătății, cantitatea necesară este de maximum 30 de milioane de comprimate. Ele vor fi duse la Direcția Sănătate Publică. „Important este să ajungă într-un timp foarte scurt la nivelul fiecărei primării, încât să existe acces”, a conchis ministrul Sănătății.

În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de iodură de potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică, a transmis vineri Ministerul Sănătății

Ministrul Sănătății a avertizat că iodura de potasiu nu e „panaceu universal, nu se ia preventiv”

×