x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Românii au renunţat la ideea de a fi conectaţi la o reţea de gaze şi au cumpărat centrale pe peleţi

Românii au renunţat la ideea de a fi conectaţi la o reţea de gaze şi au cumpărat centrale pe peleţi

15 Noi 2021   •   10:20
Românii au renunţat la ideea de a fi conectaţi la o reţea de gaze şi au cumpărat centrale pe peleţi

Românii renunţă tot mai des la sobele tradiţionale şi chiar la centralele electrice sau pe GPL în favoarea termoşemineelor şi centralelor pe peleţi, motiv pentru care cererea pentru acest tip de combustibil a explodat în ultimul an, scrie Ziarul Financiar.

Dacă în urmă cu cinci ani pro­du­că­­­­torii rămâneau cu peleţii în depo­zi­te, din 2020 au trecut la liste de aş­tep­ta­­re.

„Cererea de peleţi s-a du­blat în ul­ti­mii ani. Din ce în ce mai mul­te gos­­po­dării trec de la folosirea com­­bus­­ti­bililor fosili la peleţi din lemn eco­­logic, precum şi alte alternative eco­­­­logice în sistemele de încălzire. La sfâr­şitul lunii august a acestui an, HS Timber Productions a vândut cu 50% mai mulţi peleţi decât în 2020“, au spus reprezentanţii HS Tim­ber Productions, fostul Schweighofer.

În acest context, dacă în vara anului acesta o tonă de peleţi putea fi cumpărată cu 800-1200 de lei, în prezent a ajuns la 1.500 - 2.400 de lei.

În plus, în multe zone din ţară nu se mai găsesc peleţi pe stoc din cauza cererii ridicate.

Aceasta vine şi în contextul în care pe fondul scumpirii gazului şi curentului electric cei care aveau astfel de centrale au renunţat la ele în favoarea celor pe peleţi. Mai mult, dacă o locuinţă tradiţională încălzită cu lemne consumă circa două tone într-un sezon pentru o cameră şi ocazional două cu o suprafaţă totală de 25 mp, o casă de 100 mp şi cinci camere poate fi încălzită cu trei tone de peleți datorită sistemului de încălzire centralizată cu ajutorul caloriferelor. Mai mult, dacă în sobă pot fi arse diverse materiale, precum resturi de PAL sau alte materiale puternic poluatroare, în termoșemineu sunt utilizați doar peleţi, cu un impact scăzut asupra mediului.

Scumpirea peleţilor – care pentru a fi utilizaţi în termoşeminee sunt realizaţi numai din fag, stejar sau răşinoase, în timp ce pentru centrale pot fi realizaţi şi din floarea soarelui sau alte esenţe – vine în condiţiile în care şi lemnul de foc s-a scumpit.

Preţul lemnului de foc pe metru cub variază mult pe piaţă, aşa cum arată ofertele marilor jucători din zona bricolajului sau platforma OLX. De exemplu, la Brico Dépôt, un palet de lemn de fag, de 0,9 metri cubi, costă 899 lei (865 lei la început de octombrie). Pe platforma OLX, ofertele variază între 400 şi 850 de lei pe metrul cub, dar din nou variaţiile sunt foarte mari în funcţie de esenţă sau de zona de livrare.

Scumpirea lemnului de foc vine în contextul în care facturile la energie au crescut cu 30% iar cele de gaze aproape se dublează, factori care creează contextul celei mai complicate ierni din punct de vedere energetic prin care va trece România.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: centrale pe peleti