x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Românii, „campioni” la fraude europene

Românii, „campioni” la fraude europene

de Veronica Micu    |    10 Iul 2008   •   00:00
Românii, „campioni” la fraude europene

11:10 • Din ce în ce mai mulţi români îşi umplu buzunarele cu bani europeni. Aşa arată un raport al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, potrivit căruia numărul celor puşi sub învinuire de procurorii anticorupţie pentru astfel de fapte, în primele şapte luni ale acestui an, îl depăşeşte pe acela al inculpaţilor trimişi în judecată în cauze de acest gen, în tot anul trecut.

Din ce în ce mai mulţi români îşi umplu buzunarele cu bani europeni. Aşa arată un raport al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, potrivit căruia numărul celor puşi sub învinuire de procurorii anticorupţie pentru astfel de fapte, în primele şapte luni ale acestui an, îl depăşeşte pe acela al inculpaţilor trimişi în judecată în cauze de acest gen, în tot anul trecut.


BILANŢ DNA. Astfel, în perioada 1 ianuarie-3 iulie 2008, procurorii anticorupţie au trimis instanţelor 22 de dosare penale, în care 58 de persoane sunt acuzate de infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene. Şi asta, în condiţiile în care, în 2007, 51 de români au fost trimişi în judecată în astfel de dosare.

 

În ultimii trei ani, au fost deschise 139 de dosare cu un prejudiciu total de 80 de milioane de euro, din care s-a recuperat doar 5%, iar judecătorii au dat doar nouă condamnări definitive în cazuri de fraudare a fondurilor europene, cifre făcute public de către Departamentul pentru Luptă Antifraudă (DLAF). Conform acestora, doar 3.912.350 de euro din cele 80 de milioane de euro s-au recuperat până acum din fondurile europene fraudate. Între timp, pe masa instanţelor se află mai puţin de jumătate din totalul dosarelor primite de DNA, respectiv 55 de dosare penale, cu un prejudiciu de peste patru milioane de euro. În ultimii trei ani, doar în nouă dosare s-au dispus decizii definitive cu condamnări între 1 şi 3 ani de înschisoare şi o singură pedeapsă de un an de închisoare cu executare.

×
Subiecte în articol: observator