x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ruşii au oprit livrarea de gaze naturale către România, prin Isaccea

Ruşii au oprit livrarea de gaze naturale către România, prin Isaccea

06 Ian 2009   •   00:00
Ruşii au oprit livrarea de gaze naturale către România, prin Isaccea

Livrările de gaze ruseşti către România prin Isaccea au fost oprite în noaptea de luni spre marţi. Potrivit declaraţiilor directorului Transgaz, Ion Rusu, decizia nu afectează consumatorii români, deoarece stocurile existente pot acoperi consumul, informează Mediafax.



"Nu suntem foarte afectaţi de această măsură, dar va trebui probabil luate o serie de măsuri de protecţie", a precizat Rusu. El a adăugat că România poate să-i asigure consumul de gaze din depozite, chiar în condiţia reducerii importurilor. Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Gazprom a sistat total marţi, la ora 03.00, furnizarea de gaze naturale prin staţia Isaccea 2, unul din punctele prin care intră în România gazele din import.
România importă 6,5 milioane metri cubi de gaze pe zi, din care 4,1 milioane metri cubi de gaze prin Isaccea şi 2,4 milioane metri cubi pe la Medieşul Aurit. Ca urmare a acestei situaţii, transportatorul de gaze Transgaz Mediaş a efectuat o serie de manevre tehnice în Sistemul naţional de transport gaze, astfel încât să asigure cantităţile de gaze necesare pentru zonele de consum afectate de sistarea importurilor de gaze prin Isaccea 2. "Prin măsurile operative luate, s-a asigurat protecţia sistemului naţional de transport gaze naturale şi continuarea livrărilor de gaze către toţi consumatorii. În acest moment, prioritatea operatorilor din domeniu este asigurarea cu gaze a populaţiei în condiţii de siguranţă", se precizează în comunicatul Ministerului Economiei.
Sursele de furnizare a gazelor naturale în aceste condiţii sunt asigurate din producţia internă a Romgaz Mediaş, Petrom şi alţi mici producători, din depozitele de înmagazinare subterană, precum şi prin cantităţile preluate, în condiţii normale, prin punctul Medieşu Aurit. Ministerul bulgar al Economiei şi Energiei a anunţat marţi că livrările de gaze ruseşti spre Bulgaria, Grecia, Turcia şi Macedonia au fost oprite în noaptea de luni spre marţi. Această suspendare a livrărilor este provocată de conflictul privind preţul gazului între furnizorul rus Gazprom şi Ucraina, prima ţară de tranzit a gazului rusesc. (V.A.)

×
Subiecte în articol: romania gaze