x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Salvarea miraculoasa a copilului din Chiliile

Salvarea miraculoasa a copilului din Chiliile

de Adriana Oprea-Popescu    |    02 Mai 2006   •   00:00
Salvarea miraculoasa a copilului din Chiliile

La numai 3 ani, Raducu Nicolae a supravietuit doua nopti si doua zile singur pe buza unei rape. Politistii si jandarmii l-au cautat in zadar in tot acest timp. Salvatorii de la BGS l-au gasit in mai putin de o jumatate de ora.

La numai 3 ani, Raducu Nicolae a supravietuit doua nopti si doua zile singur pe buza unei rape. Zeci de politisti si de jandarmi l-au cautat in zadar in tot acest timp. Salvatorii de la BGS l-au gasit in mai putin de jumatate de ora de la sosirea lor in zona.

Radu Nicolae este din comuna Chiliile, judetul Buzau. Al saptelea copil intr-o familie nevoiasa. Sambata, in jurul orelor 14:00, baietelul a fost luat de fratele mai mare (14 ani) sa pazeasca impreuna oile unor vecini. La un moment dat, cel mic s-a facut nevazut. Stirea disparitiei a fost difuzata de posturile de televiziune duminica seara. Imediat, cei de la BGS au luat decizia de a ajuta la operatiunile de cautare a copilului. Cateva ore mai tarziu, luni, la ora 4:00 dimineata, la sediul din Bucuresti al organizatiei se faceau ultimele pregatiri pentru drum. Cele 6 ATV, special achizitionate pentru astfel de misiuni de salvare erau imbarcate si bine ancorate de masinile de teren. Unul dintre ele avea sa salveze mai tarziu viata baietelului ratacit pe dealuri.

CAUTARI. Disparitia unui copil care, la numai 3 ani, a fost lipsit de apa si a stat in frig doua zile poate avea un final dramatic. Toti insa speram intr-un miracol. Aveam inimile indoite, caci sambata, declarasera oamenii legii, 40 de politisti si jandarmi, periasera zona, iar a doua zi au fost 70, carora li s-au alaturat si satenii. La ora 8:00, BGS ajunge in Chiliile. Peisajul din jur ne trezeste cele mai sumbre presimtiri: dealuri, rape adanci, alunecari de teren, paraie... Copilul putea fi oriunde, pe o raza de mai multi kilometri de la locul disparitiei. In fata sediului Politiei din sat sunt adunate fortele care vor participa la cautari. In jur de 80 de oameni, jandarmi, politisti, pompieri. Nu se incepe inca treaba, sunt asteptate "ordinele de la Judet". Baietelul a disparut de pe buza unui deal, chiar in spatele ultimelor case din sat. Salvatorii de la BGS urca pieptis panta abrupta pana pe cea mai apropiata culme, iar acolo se fac echipele. Cei cu coarde de cataratori coboara in rapele din apropiere, altii o iau pe firul unei ape, ceilalti ne pregatim sa atacam dealul. Inainte de a face vreun pas mai departe, primim prin statie un apel care ne nauceste. Este de la unul din echipajele ATV, care plecasera pe teren cu o jumatate de ora inainte. Indicativul "Angola" plange: "L-am gasit !Am gasit copilul. E viu!". Ne descrie cu ce e imbracat si nu mai este nici un dubiu, e Raducu.

SANSA. Dupa ce a fost gasit Raducu a fost dus de urgenta la Spitalul Judetean Buzau, medicii constatand ca este in afara oricarui pericol

SUPRAVIETUIREA. Copilul statea pe marginea unei rape, in fund. Avea caciulita trasa pe ochi, un picior era descult, iar el astepta sa fie salvat, cu espadrila stransa in manuta. Rosu in obraji, plin de zgarieturi pe fata, maini si picioare, deshidratat si infrigurat. A fost urcat rapid intr-o masina de teren si coborat in sat. Cand l-a vazut mama lui a inceput sa-l certe, cu disperare: "unde-ai fost, mancati-as... tale, ca te-a cautat mama peste tot? Unde ai dormit tu, prostule?". La Spitalul Judetean Buzau medicii au constat ca baietelul e in afara oricarui pericol. In afara de frig, foame si sete, Raducu suferea si de pe urma zecilor de piscaturi de purici si paduchi care-i invadasera corpul.

Gasirea in numai jumatate de ora a unui copil cautat de doua zile e un miracol. Un final fericit pentru o poveste ce ar fi putut sa aiba un deznodamant dramatic. De la ce a pornit aceasta nefericita intamplare? Parintii lui Raducu sunt oameni saraci. Si financiar, si cu duhul. Au insa sapte copii si toti sunt nedezvoltati din punct de vedere fizic si psihic. La 3 ani, Raducu arata ca un copil de un an si jumatate. Nu vorbeste, spune doar mama si "ata", cand arata ceva. Un alt fratior de-al lui, pe care l-am cunoscut in sat, are 7 ani, dar arata de 5. Mama lui mi-a declarat ca nu-l trimite la scoala pentru ca nu are cu ce sa-l imbrace. Am intrebat-o si de ce l-a lasat pe cel mic nesupravegheat si mi-a spus ca in ziua aceea plecase sa munceasca cu ziua la cineva din sat. Povestea lui Raducu se poate repeta oricand, cu oricare din fratii lui. In satele din Romania drepturile copiilor sunt doar pe foaia de hartie. Si pe statele de plata ale Primariei. Caci asistenta sociala din Chiliile, cea care ar fi trebuit sa se autosesizeze ca acesti copii nu sunt ingrijiti cum trebuie, este nevasta primarului. Singura ei grija, in momentul in care aflase ca baietelul a fost gasit in viata, a fost sa nu-l rapeasca salvatorii BGS, care-l duceau la spital. S-a calmat abia cand a vazut-o pe mama pe bancheta din spate. Poate ca, de acum inainte, asistentii sociali isi vor face cu adevarat treaba pentru care sunt platiti din bugetul de stat. Si poate ca si politia va lasa de o parte orgoliile si va anunta din timp aceste cazuri si voluntarilor care vor sa salveze vietile copiilor disparuti. Mai ales ca "in cinstea reusitei de astazi, mai cumpar 10 ATV-uri", a anuntat ieri Bogdan Oprea, managerul BGS.

REUSITA
"L-am gasit !Am gasit copilul. E viu!" - un salvator BGS

PRETEXT
"Unde-ai fost, mancati-as... tale, ca te-a cautat mama peste tot? Unde ai dormit tu, prostule?" - mama copilului

INVESTITIE
"In cinstea reusitei de astazi, mai cumpar 10 ATV-uri" - Bogdan Oprea
×
Subiecte în articol: găsit mama observator