x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sărbătoare - Naşterea lui Ioan, cel mai mare prooroc

Sărbătoare - Naşterea lui Ioan, cel mai mare prooroc

de Daniela Cârlea Şontică    |    24 Iun 2008   •   00:00
Sărbătoare - Naşterea lui Ioan, cel mai mare prooroc

Naşterea Sfîntului Ioan Botezătorul, sărbătorită astăzi, este descrisă de Sfîntul Apostol şi Evanghelist Luca (în capitolul I) drept un lucru miraculos: “Era în zilele lui Irod, regele Iudeii, un preot cu numele Zaharia din ceata preoţească a lui Abia, iar femeia lui era din fiicele lui Aaron şi se numea Elisabeta.



Naşterea Sfîntului Ioan Botezătorul, sărbătorită astăzi, este descrisă de Sfîntul Apostol şi Evanghelist Luca (în capitolul I) drept un lucru miraculos: “Era în zilele lui Irod, regele Iudeii, un preot cu numele Zaharia din ceata preoţească a lui Abia, iar femeia lui era din fiicele lui Aaron şi se numea Elisabeta. Şi erau amîndoi drepţi înaintea lui Dumnezeu, umblînd fără prihană în toate poruncile şi rînduielile Domnului. Dar nu aveau nici un copil, deoarece Elisabeta era stearpă şi amândoi erau înaintaţi în zilele lor. Şi pe cînd Zaharia slujea înaintea lui Dumnezeu (...) i s-a arătat îngerul Domnului, stînd de-a dreapta altarului tămîierii. Şi văzîndu-l, Zaharia s-a tulburat şi frică a căzut peste el. Iar îngerul a zis către el: Nu te teme, Zaharia, pentru că rugăciunea ta a fost ascultată şi Elisabeta, femeia ta, îţi va naşte un fiu şi-l vei numi Ioan. Şi bucurie şi veselie vei avea şi de naşterea lui mulţi se vor bucura. Căci va fi mare înaintea Domnului; nu va bea vin, nici altă băutură ameţitoare şi încă din pîntecele mamei sale se va umple de Duhul Sfînt. Şi pe mulţi din fiii lui Israel îi va întoarce la Domnul Dumnezeul lor. (...) Şi poporul aştepta pe Zaharia şi se mira că întîrzie în templu. Şi ieşind, nu putea să vorbească. Şi ei au înţeles că a văzut vedenie în templu; şi el le făcea semne şi a rămas mut‘‘. După naşterea lui Ioan, Zaharia şi-a recăpătat glasul.

MARE ASCET. În urmă cu două milenii şi mai bine, venirea unor regi importanţi era vestită în lumea ebraică de un profet. La fel se cuvenea să se petreacă lucrurile şi în cazul lui Hristos, Împăratul întregii zidiri, de aceea a fost ales Ioan ca vestitor al Lui. Rolul lui Ioan a fost de Înaintemergător al Domnului, el însuşi spunînd tuturor celor pe care îi boteza că nu el este Cel pe care Îl aşteptau, ci Iisus, iar el nu este decît glasul celui care grăieşte în pustie, adică profetul. Ioan Botezătorul a trăit în mare ascetism, a propovăduit pocăinţa şi s-a făcut vrednic să-L boteze pe Hristos în apa Iordanului. A murit în temniţă, la porunca lui Irod, regele desfrînat care n-a suportat mustrarea Sfîntului Ioan. Regele se căsătorise cu femeia fratele lui, iar Ioan îl îndemna mereu să renunţe la ea. Hristos a spus despre Ioan că este cel mai mare om născut din femeie, lăudînd astfel viaţa lui virtuoasă.

×
Subiecte în articol: observator ioan