x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandal - Basescu cere casa la schimb

Scandal - Basescu cere casa la schimb

14 Feb 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Seful statului evita sa lamureasca lucrurile in privinta casei din Stefan Mihaileanu nr. 2, sustinand doar ca a incheiat un contract legal. Intre timp, presedintele cere statului o locuinta de serviciu.

Basescu cere RAAPPS o locuinta de serviciu

A incalcat sau nu a incalcat Traian Basescu legea atunci cand Primaria pe care o conducea i-a repartizat locuinta din Stefan Mihaileanu nr. 2? Seful statului evita sa lamureasca problema, dar cere statului o locuinta de serviciu.
OANA STANCU, MONICA ANDREI

"TINTE."Atat casa din Mihaileanu (stanga), cat si cea din Otopeni sunt vulnerabile la posibilele amenintari asupra vietii presedintelui Traian Basescu
O informatie-cheie lipseste din declaratiile pe care seful statului le face in legatura cu locuinta sa din Strada Mihaileanu: a semnat sau nu Traian Basescu o declaratie pe propria raspundere cum ca nu a detinut nici o casa in proprietate si nici nu a instrainat vreuna? Presedintele a refuzat ieri sa raspunda punctual, sustinand doar ca a incheiat un contract legal. "Imi asum public responsabilitatea unei contractari legale a apartamentului din Stefan Mihaileanu nr. 2", a aratat el.

O astfel de declaratie ar fi trebuit sa existe, sustin specialistii in domeniu, atat in dosarul pe care primarul Basescu l-a depus o data cu incheierea contractului de inchiriere - 14 august 2002, cat si la incheierea contractului de vanzare-cumparare in 4 februarie 2003. Potrivit contractului dintre Basescu si Administratia Fondului Imobiliar, vanzarea s-a facut in baza Legii 112/1995. Legea in cauza prevede ca nu pot cumpara locuinta decat chiriasii care au locuit-o la intrarea in vigoare a legii (adica 1995) si cu o conditie: sa nu fi detinut sau instrainat nici o locuinta dupa 1990.

Or, la momentul cumpararii apartamentului din Mihaileanu, seful statului avusese o proprietate personala: vila din Bucuresti - Ploiesti (achizitionata la 21 octombrie 2002), pe care o donase in noiembrie 2002 fiicei sale Ioana.

ANULARE. Seful statului a ales ca iesire din scandalul declansat in urma cumpararii locuintei din Mihaileanu anularea contractului de vanzare-cumparare. Este greu sa nu te intrebi de ce ar vrea sa anuleze un contract despre care sustine ca este legal? Seful statului nu da un raspuns acestei intrebari in comunicatul pe care l-a dat duminica seara, in care invoca dorinta de a "clarifica situatia sa locativa" si "respectul pentru opinia publica".

Juristii spun ca singura modalitate de anulare a contractului ar fi adresarea catre instanta. Caz in care consilierul Doru Giugula e de parere ca Basescu ar pierde si casa si banii. "Instanta de judecata este singura care poate sa anuleze contractul. In cazul acesta, Basescu ar trebuie sa se autodenunte, explicand ca a intrat in posesia unei case in mod ilegal. Ca atare, va pierde atat casa, cat si banii pe care i-a dat pe ea", spune Giugula. Si, daca lucrurile nu ar asta asa, cat va cere Traian Basescu in locul celor 640 de milioane de lei? 19.301 dolari la vremea aceea fac 22.850 la cursul zilei de ieri. Cum ar putea justifica AFI pierderea a 3.500 de dolari? Pe de alta parte, presedintele ar putea invoca si investitiile pe care le-a facut in casa...

ALTA CASA. Pana una alta, seful statului renunta la locuinta din Mihaileanu, dar cere alta casa de la stat. "In acest moment sunt in situatia de a cere de la RA-APPS o locuinta de serviciu, deoarece locuinta din Mihaileanu, ca de altfel si cea din DN1 nu sunt proprii pentru masurile de siguranta care se iau de regula pentru presedintele Romaniei", a argumentat Basescu.

DENUNT. PSD va depune un denunt penal la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie impotriva "cetateanului Traian Basescu", acuzandu-l de abuz in serviciu si fals in declaratii, a anuntat senatorul Antonie Iorgovan. El sustine ca seful statului va putea fi judecat pentru aceste infractiuni, intrucat imunitatea de care se bucura este, la fel ca si la parlamentari, doar pentru opinii politice. "Nu l-a pus nimeni pe cetateanul Traian Basescu sa faca aceste talharii", a argumentat Iorgovan.

MIHUTU: "NU AM SEMNAT EU"
Directorul AFI, Luminita Mihutu, a refuzat ieri sa raspunda clar daca Traian Basescu a depus la dosar o declaratie cum ca nu a mai fost proprietarul altei case. "S-a cumparat cu respectarea legislatiei in vigoare. Casa este acum o proprietate personala, eu nu am competenta de a mai da date legate de ea", a fost singura declaratie a lui Mihutu. Ea a tinut sa precizeze insa ca nu a semnat contractul de vanzare-cumparare, pe care apare intr-adevar numele sau si stampila, dar este semnat de directorul de vanzari. (Oana Stancu)
ANULARE IN INSTANTA
"Locuinta a fost deja intabulata pe numele lui Basescu si singura posibilitate a anularii contractului este actiunea in constatarea nulitatii absolute pentru eroare privind calitatea persoanei. Potrivit Legii 112, Basescu nu indeplinea conditiile pentru a putea cumpara o casa nationalizata, pentru ca detinuse si instrainase anterior o alta proprietate. Judecatoria Sectorului 2 poate sa repuna partile in situatia anterioara, ca si cum contractul nu a fost incheiat", ne-a declarat ieri avocatul Catalin Dancu. (Miruna Pasa)
×