x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandal - Iliescu, ultima bomba: Miron Cozma, gratiat

Scandal - Iliescu, ultima bomba: Miron Cozma, gratiat

16 Dec 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Pe ultima suta de metri a mandatului de sef al statului, Ion Iliescu il gratiaza pe Miron Cozma, condamnat definitiv in doua dosare. Liderul minerilor scapa astfel de 11 ani de puscarie. Miron Cozma a si plecat ieri dupa-amiaza spre casa, fiind luat de la penitenciar de nasul sau, Fane Spoitoru.

Miron Cozma a parasit Penitenciarul Rahova

Pe ultima suta de metri a mandatului de sef al statului, Ion Iliescu a semnat ultimul act de clementa. Miron Cozma a fost gratiat si a parasit ieri dupa-amiaza, in jurul orei 16:30, Penitenciarul de maxima securitate Rahova, unde si-a petrecut ultimii sapte ani de viata.
MIRUNA PASA, ANDREEA TUDORICA

TRIUMFUL DE ODINIOARA. Candva, Miron Cozma schimba dupa plac guverne
Liderul minerilor din Valea Jiului a scapat astfel de aproape 11 ani de puscarie pentru fapte comise in timpul mineriadei din septembrie 1991 pentru care Curtea Suprema de Justitie l-a condamnat definitiv in 1999. El a fost insotit de finul sau, Fane Spoitoru, cu care a plecat intr-o directie necunoscuta. Eliberarea sa din inchisoare s-a produs in numai o ora de la publicarea Decretului de gratiere in Monitorul Oficial. Despartirea sa de Rahova s-a petrecut in tromba, evitand orice fel de declaratie la iesirea din puscarie. In schimb, Fane Spoitoru a spus: "Am venit sa-l ajut pe nasul meu. Cred ca a fost o decizie politica, dar Dumnezeu a tinut cu el!".

CLEMENTA. Ultimul decret de gratiere semnat de Ion Iliescu in calitate de presedinte al tarii mai include alte cateva zeci de persoane condamnate pentru diferite fapte. Astfel, nu a mai fost necesara o contrasemnare din partea premierului in exercitiu, Adrian Nastase. Potrivit art. 94, lit. d, din Constitutie, premierul contrasemneaza doar gratierile individuale. Premierul Nastase declara in cursul zilei de ieri ca nu are informatii despre decizia presedintelui. "Am auzit, dar nu am informatii despre asa ceva si nu pot sa comentez", a declarat Nastase intr-o conferinta de presa. Decizia lui Iliescu vine in contradictie cu pozitia Ministerului Justitiei, care in aprilie a.c. a dat aviz negativ cererii de gratiere formulate de Cozma. De altfel, potrivit legii, opinia ministerului are doar caracter consultativ.

LIBER. Situatia juridica actuala a lui Miron Cozma pare, cel putin teoretic, confuza. In virtutea actului de clementa, liderul minerilor a scapat de doua condamnari definitive: cea de 18 ani pentru fapte comise in timpul mineriadei din septembrie 1991 si cea de sapte ani pe care a primit-o pentru evenimentele petrecute la Stoenesti in 1999. Cozma mai are un proces aflat inca pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru care nu poate beneficia de efectele gratierii. Este vorba despre judecarea evenimentelor petrecute la Costesti, in 1999. In acest dosar, liderul minerilor a fost condamnat in prima instanta la zece ani de inchisoare pentru subminarea puterii de stat, dar apararea a declarat recurs. Astfel, declarandu-se recurs, prima sentinta nu poate fi pusa in executare. Mai mult, in acest dosar nu exista un mandat de arestare emis pe numele lui Miron Cozma, ne-au declarat surse judiciare. Urmatorul termen de judecata in dosarul Costesti a fost fixat pentru data de 7 februarie 2005. In concluzie, liderul minerilor scapa astfel de cele doua condamnari definitive si, in lipsa vreunui alt mandat de arestare emis in alt dosar, poate fi eliberat dupa publicarea in Monitorul Oficial a decretului de gratiere.

CINE ESTE COZMA? Nascut in 1954 la Bihor, Cozma a devenit in 1990 liderul Ligii Sindicale a minerilor din Valea Jiului. La sase luni de la Revolutia din decembrie 1989, un mars al minerilor veniti in numar mare la Bucuresti impune numele unui lider constituit ad-hoc, Miron Cozma. Mineriada din iunie 1990 a fost, prin gravitatea evenimentelor si, mai ales, prin efectele sale pe termen mediu si lung, cel mai negru moment de dupa decembrie 1989 in Romania.

Click pentru a mari imaginea
Click pentru a mari imaginea Click pentru a mari imaginea
1991. Invadatorii Bucurestiului isi iau un ragaz la Palatul Victoria. Urmeaza asediul cu victime de ambele parti. In mijlocul ortacilor, Cozma face planuri de lupta

.

.

MINERIADA 1991. Venirea minerilor in Bucuresti in septembrie 1991 a fost rezultatul final al tenisunilor sociale acumulate in Valea Jiului printre mineri. Ortacii condusi de Miron Cozma au provocat atunci lupte crancene in plina strada si zeci de distrugeri. Bilantul evenimentelor consemna maltratarea a 238 de militari in termen, elevi ai scolilor militare, subofiteri sau ofiteri si nenumarati civili. In timpul razmeritei minerilor au murit si trei persoane: soldatul Nicolae Lazar, Aurica Crainiceanu si studentul Andrei Frumusanu. Ucigasii lor au ramas pana acum nedescoperiti, desi initial pentru omorarea celor doi civili a fost acuzat si condamnat ofiterul SPP Vasile Gabor. Efectul mineriadei a fost caderea guvernului condus de Petre Roman.

.

AREST. Liderul minerilor a fost arestat pentru prima data la 10 ianuarie 1997, pentru subminarea puterii de stat, incalcarea sigurantei circulatiei pe caile ferate si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Prima condamnare pe care a primit-o in 1998 pentru evenimentele din 1991 a fost insa socanta: un an si jumatate de inchisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri si tulburarii linistii publice. Pentru ca ispasise deja condamnarea, Cozma a fost pus in libertate in iulie 1998. Judecatorul care l-a considerat pe Cozma un simplu cetatean turbulent a demisionat ulterior din magistratura. Sentinta a fost atacata, iar procurorii Parchetului General au cerut condamnarea liderului minerilor pentru instigare la subminarea puterii de stat. In procesul de la Curtea Suprema de Justitie, aparatorii lui Cozma au incercat sa sustina ca acesta a cazut prizonier al presiunii sociale. Instanta suprema a decis condamnarea lui Cozma la 18 ani de inchisoare. Dupa pronuntarea sentintei, la inceputul anului 1999, revoltele violente ale minerilor au reinceput, demonstrand astfel influenta extraordinara pe care imaginea lui Cozma o avea asupra ortacilor.

.

.

Click pentru a mari imaginea
Click pentru a mari imaginea
ULTIMUL EPISOD. Dupa ce au trecut podul peste Jiu, minerii condusi de Miron Cozma au terorizat Ramnicu Valcea, asaltul final cu scutierii fiind dat la Stoenesti

.

COSTESTI. La aproape zece ani de la mineriadele din 1990-1991, ortacii din Valea Jiului au recurs iar la venirea la Bucuresti pentru rezolvarea cererilor salariale. Protestul din ianuarie 1999 al minerilor a venit pe fondul nemultumirilor generate de decizia Ministerului Industriei de inchidere a activitatii la trei mine din Valea Jiului. Dupa doua saptamani de greva si dupa un simulacru de referendum privind plecarea spre Bucuresti, minerii si-au radicalizat protestul, aproape 10.000 dintre ei pornind spre Capitala, in dimineata zilei de 18 ianuarie. Ministrul Transporturilor, Traian Basescu, a anticipat parca ceea ce avea sa urmeze si a suspendat atat circulatia trenurilor, cat si a autovehiculelor prin Valea Jiului.

STOENESTI. La o luna de la incheierea protocolului de la Cozia, Curtea Suprema de Justitie a hotarat condamnarea lui Miron Cozma la 18 ani de detentie, pentru instigarea minerilor la destituirea guvernului, in septembrie 1991. Aceasta decizie a provocat adunarea sustinatorilor lui Cozma, care au pornit din nou spre Bucuresti. Ei au fost opriti la Stoenesti (Olt), dupa ciocniri violente cu politistii si jandarmii, care de data aceasta au reusit sa le impiedice inaintarea.

.

.

.

.

Marinela Nitu: "Am tipat, am sarit in sus de bucurie"

Marinela Nitu (foto) a primit vestea eliberarii fostului ei iubit, Miron Cozma, de la sora sa. Ea se afla in prezent in America, pentru a-si onora un contract. "Am tipat, am sarit in sus pana la tavan de bucurie. Sunt foarte fericita. Trebuia sa se intample mai demult. Ii doresc sa-si traiasca viata. Am sa-l sun", ne-a spus, in exclusivitate, Marinela Nitu. Povestea de iubire dintre Marinela Nitu si "Luceafarul huilei", Miron Cozma, a inceput romantic pe malul marii. Era prin 1998, cand liderul minerilor s-a indragostit fulgerator, uitand brusc de sotie si copii. S-au vazut, s-au placut, iar el a invitat-o la un cafe-frappe si au stat de vorba sapte ore. Au urmat multe nopti fierbinti care l-au facut pe Cozma sa declare ca Marinela este femeia pe care orice barbat ar vrea sa o aiba ca sotie. "Marinela este o frumusete aparte, exotica si are o sensibilitate pe care nu am gasit-o la multe femei", spunea Cozma la inceputul relatiei cu Marinela. Imediat, el a divortat de sotie, iar ea, de partenerul de viata din Italia. Iubirea lor a continuat si dupa gratii, Miron Cozma fiind condamnat in februarie 1999.

DESTIN. Timp de doi ani, Marinela s-a dus in vizita de cate doua ori pe luna sa-l imbarbateze pe iubitul ei aflat in puscarie. Drept rasplata, Cozma i-a scris poezii de dragoste. "I-am scris 78 de poezii. Ea le spune "comoara ei".

Mi-am descoperit o gena poetica pe care nu stiam ca o am", marturisea liderul minerilor in urma cu trei ani. Cozma dorea sa se casatoreasca cu Marinela si sa aiba cel putin un copil. "Daca Dumnezeu nu ne va ajuta ca, pana in aprilie 2002, sa ne casatorim afara, ne casatorim si aici", mai spunea Miron, care spera atunci ca va iesi repede din puscarie. Povestea de iubire a luat sfarsit fara prea multe regrete. Cozma a continuat sa scrie poezii care aveau alte subiecte insa, iar Marinela si-a reluat concertele prin strainatate. (Monica C. Andrei)

.

.

.

.

Iliescu a gandit gratierea de un an


OANA STANCU

LIBER! Presedintele Iliescu, intr-un ultim gest de clementa
Ideea gratierii lui Miron Cozma nu este o chestiune noua pentru Ion Iliescu. In august 2001, seful statului nu putuse sa dea curs cererii Luceafarului huilei de a fi eliberat pentru ca acesta contesta sentinta justitiei si se considera nevinovat. In octombrie 2003 insa, la o emisiune a lui Adrian Paunescu la Realitatea TV, Ion Iliescu a fost provocat de realizator sa exprime sincer ce crede despre posibilitatea eliberarii lui Cozma. "Sentinta este exagerata", a sustinut Iliescu indirect, confirmand aceeasi afirmatie a fostului ministru de Interne Dudu Ionescu. "Probabil ca ar trebui sa analizam...", a mai spus Ion Iliescu si s-a oprit aici.

"EXAGERATA". O zi mai tarziu, la Cotroceni, cand il decora pe Adrian Paunescu, seful statului a reluat pledoaria pro-Cozma, spunand ca el nu are dreptul la o initiativa de gratiere a liderului minerilor, amintind ca un rol important il are comisia de la Ministerul Justitiei care analizeaza gratierile. Aceeasi comisie care a emis acum avizul negativ, un aviz ce-i drept consultativ. Ion Iliescu a enumerat mesajele care vin de la cetateni pentru eliberarea lui Cozma si a repetat convingerea ca sentinta data acestuia e exagerata. "Nu era singurul responsabil pentru ceea ce a fost judecat. A fost doar unul dintre factorii activi", a declarat presedintele.

"ABUZ". Ultimul episod s-a consumat in urma cu o luna, pe 2 noiembrie, cand Presedintia a adresat o scrisoare de raspuns sindicatelor miniere franceze, care cereau gratierea unor lideri ai minerilor romani, printre care si Miron Cozma. "Reaua credinta si abuzurile" guvernului anterior nu pot sluji pentru acuzarea actualului regim, era concluzia lui Iliescu. "Din analiza Acordurilor de la Cozia rezulta intr-adevar ca, in cuprinsul acestora, este inscrisa si clauza potrivit careia "Guvernul Romaniei nu va initia demersuri de nici o natura impotriva participantilor si a liderilor de sindicat la manifestarile revendicative din perioada 4-22 ianuarie 1999"", se arata in raspunsul Presedintiei Romaniei. Administratia prezidentiala sustinea insa ca "asumarea iresponsabila a unui asemenea angajament, urmata de nerespectarea lui de catre guvernul aflat in functie sub vechiul regim, nu pot fi imputate actualei puteri politice".

O zi mai tarziu, Iliescu raspundea ziaristilor ca "e timp" pentru eliberarea liderului minerilor.

EXPLICATIA
Ion Iliescu a explicat ieri ca decizia sa survine primirii numeroaselor solicitari atat din partea fostului lider al minerilor din Valea Jiului, cat si a organismelor internationale. "Am lasat un timp de reflectie asupra acestei decizii. Am considerat ca e cazul sa apelam la aceasta gratiere, care nu inseamna disculparea. Gratierea este un act de clementa. A executat sapte ani. Am primit referinte privind comportamentul din inchisoare al lui Miron Cozma", a afirmat Iliescu. Totodata, el a spus ca gratierea "nu are legatura cu sustinerea PRM-ului". "Ma apropii de finalul de mandat si am reflectat asupra acestei chestiuni si am considerat utila aceasta decizie de vointa politica si de clementa", a mai spus Iliescu. Intrebat daca isi aminteste cat de greu a fost capturat si arestat Miron Cozma, el a raspuns: "Si mineriadele au avut si ele motivatiile lor". Cat priveste momentul ales gratierii, Iliescu a spus: "Altul nu mai era decat acum. Nu am luat decizia inainte de alegeri, am lasat sa se linisteasca lucrurile si sa fiu descarcat".

.

.

ASTEPTAT IN PETROSANI
Eliberarea lui Cozma a starnit reactii puternice in Valea Jiului. Pe de o parte, liderii minerilor, care s-au ridicat dupa arestarea lui, nu par prea fericiti ca fostul lider s-ar putea intoarce in Valea Jiului, desi, la nivel declarativ, lucrurile stau tocmai pe dos. In asteptarea lui Cozma acasa se fac pregatiri intense la Clubul Jiul, pe care l-a pastorit, si la Cabana Rusu, unde acesta ar fi asteptat. Miron Cozma este asteptat la Petrosani, dar ar putea initial sa plece direct la Timisoara. Fratele acestuia, Tiberiu Cozma, la randul sau lider de sindicat la Exploatarea Miniera Lonea, a declarat ca "il asteptam de mult pe Miron, pentru ca nu trebuia sa faca deloc inchisoare. Tiberiu Cozma a precizat ca Miron se va duce direct la Timisoara, la familia sa. El a divortat de sotie, Dana, in anul 1999, iar aceasta impreuna cu cei doi copii s-au mutat la Timisoara, imediat dupa ce fiul lui Miron, Daniel, a intrat la facultate. Totusi Cozma s-ar putea abate si prin Vale, unde este asteptat. Liga Miron Cozma din Tg. Jiu ii va pune la dispozitie "Luceafarului" un apartament cu 3 camere in Tg. Jiu daca el va alege sa se stabileasca in oras. (Gabriela Mladin)
UN GEST NORMAL
Dumitru Costin, liderul Blocului National Sindical, a declarat pentru Mediafax, ieri, ca gratierea lui Miron Cozma este un gest normal si ca liderul minerilor si-a ispasit pedeapsa pentru faptele sale. "Am facut un demers pentru eliberarea sa inca din 2001, atunci cand i-am cerut procurorului general al Romaniei sa promoveze in cazul Cozma un recurs in anulare. Am primit un raspuns la cererea noastra dupa doi ani", a mai comentat Costin.
Bogdan Hossu, presedintele "Cartelului Alfa", spune ca gratierea e o incercare de crestere a imaginii presedintelui Iliescu, dar si de atragere de partea sa a parlamentarilor PRM. "Decizia se inscrie in linia celor pe care Administratia Prezidentiala le-a luat oferind medalii unor persoane care nu aveau calitatea sa primeasca astfel de compensatii", a declarat Hossu pentru Mediafax.
Marius Petcu a apreciat decizia de gratiere ca pe "un semn de bunavointa la final de mandat". "Nu cred ca vor exista probleme in urma acestei decizii", a spus sindicalistul. (Aniela Nine)

.

.

.

Reactii partide

Gestul presedintelui Ion Iliescu de a-l gratia pe fostul lider al minerilor, Miron Cozma, a declansat imediat reactiile liderilor partidelor politice. Presedintele ales, Traian Basescu, a declarat ieri ca, daca decretul gratierii lui Cozma nu este contrasemnat si de premierul Adrian Nastase, nu este legal. "Oricare dintre cei doi si-a pus semnatura pe un asemenea decret arata cat de jos poate sa coboare institutiile pe care le-au condus. Daca este vorba de presedinte si de prim-ministru, arata cat de jos pot sa coboare institutiile pe care le conduc. Daca e vorba doar de presedintele Iliescu, arata cat de jos poate sa coboare institutia prezidentiala", a declarat Basescu. Intrebat daca poate sa anuleze decretul, Basescu a spus ca trebuie sa se documenteze.

PUR. Purtatorul de cuvant al umanistilor, Bogdan Pitigoi, a declarat ca "de principiu, PUR se declara impotriva gratierilor persoanelor care au fost acuzate si condamnate pentru acte de anarhie sau pentru acte care au dus la slabirea institutiilor statului". "In particular, pentru cazul Miron Cozma, daca domnia sa nu sufera de vreo boala incurabila sau nu se afla intr-o faza finala a vreunei boli serioase, nu vedem motivele pentru care ar iesi de sub incidenta legii. Noi nu cunoastem motivele pentru care Ion Iliescu l-a gratiat pe Miron Cozma si din aceasta cauza nu ne putem referi decat la principii", a mai spus Pitigoi.

PRM. Prim-vicepresedintele PRM, Corneliu Ciontu, a precizat ca gestul presedintelui de a-l gratia pe Cozma este unul normal, iar Iliescu a incercat, in acest fel, "sa iasa din scena cu inima impacata". "Este dreptul constitutional al presedintelui tarii, in conformitate cu atributiile pe care le are, sa analizeze atent o serie de cereri de gratiere si acolo unde considera ca este momentul sa dea acest decret de gratiere, sa-l dea". In cazul lui Cozma, "cu atat mai mult", dupa cum a spus liderul PRM, pentru ca "el a ispasit cativa ani seriosi de pedeapsa". "Personal, la data deciziei finale, mie mi s-a parut ca i s-au dat prea multi ani, avand in vedere ca nu el a fost singurul vinovat si ca o incercare de lovitura de stat, conform prevederilor din dreptul penal, nu poate fi facuta de o singura persoana. Deci, erau si alti vinovati acolo, nu numai Miron Cozma. Unul dintre vinovati, din punctul meu de vedere, era si Guvernul, care, datorita proastei administrari, a condus la acea explozie sociala, nerezolvand solicitarile oamenilor din Valea Jiului", a incheiat Corneliu Ciontu.

UDMR. Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat ieri Mediafax ca decizia presedintelui in exercitiu, Ion Iliescu, de a-l gratia pe Miron Cozma este "conjuncturala", apreciind ca, daca actualul sef al statului era convins ca trebuie facut acest gest, trebuia sa-l faca mai devreme. Marko Bela a mai spus ca decizia de gratiere a lui Cozma nu este buna si ca el considera ca nu trebuia facut acest gest.

PNTCD. Taranistii considera ca, prin semnarea decretului de gratiere a lui Miron Cozma, presedintele in exercitiu, Ion Iliescu, "isi arata adevarata fata" si "nu face altceva decat sa se recunoasca partas la crimele mineriadelor". Vicepresedintele partidului, Mihai Marinescu, considera ca "in cazul lui Iliescu este valabil proverbul "Prietenul la nevoie se cunoaste", mai ales cand acel prieten i-a fost alaturi, a coordonat mineriade, a incalcat legile tarii, a molestat si omorat oameni".

AP. Fostul presedinte al Romaniei, liderul Actiunii Populare, Emil Constantinescu, a comentat gratierea lui Cozma ca pe "un gest care dovedeste, prin momentul ales, lasitatea lui Ion Iliescu, o recunoastere publica a complicitatii dintre presedintele Iliescu si Miron Cozma in organizarea mineriadelor indreptate impotriva statului de drept". El a mai spus ca impactul acestui gest in opinia publica interna si internationala va fi din nou "dezastruos" asupra Romaniei.

FD. Fostul premier Petre Roman s-a declarat, "foarte suprins" de eliberarea lui Miron Cozma, decizie pe care o considera "cel putin controversata". "Am fost foarte suprins de decret, ceea ce in politica mi se intampla destul de rar", a comentat Roman. El a spus ca se astepta sa fie anuntat de Ion Iliescu, avand in vedere ca miercuri a avut doua intalniri cu acesta. (Oana Stancu, Dana Piciu, Aniela Nine)
×