x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Schi extrem pe Valea Malinului

Schi extrem pe Valea Malinului

10 Mai 2004   •   00:00

A sasea editie a concursului de schi si snowboard „Ecoul Malinului" s-a desfasurat sambata pe Valea Malinului din Bucegi. Schi extrem in luna mai, cand afara sunt peste 20 de grade, soare, vant si sarituri peste stanci.

EUGENIA MIHALCEA

Startul s-a dat chiar la intrarea in vale, pe la 11:30, cand si-a facut curaj primul concurent, o fata, la snowboard, care a si luat premiul special din partea juriului. Sosirea, fara oase rupte, a fost deasupra canionului. Concursul s-a desfasurat pe o diferenta de nivel de aproximativ 700 de metri, cu inclinatie a pantei intre 30 si 45 de grade, cu o lungime de circa 1.000 de metri. O echipa a Salvamont Busteni i-a asistat pe participanti. Au urmat sarituri de pe stanci, coborari printre pereti apropiati, salturi peste crevase si cateva cazaturi.

„De furat nu mai aveam ce fura, asa ca m-am dus in munti sa fac sport", spune mai in gluma, mai in serios Dodo Gabor, castigatorul locului I la snowboard. Dodo face snowboard de vreo sase ani. A inceput cu hochei pe gheata, dar dupa ce a ajuns campion la hochei pe iarba si antrenor la Clubul Scolar din Targu-Mures a renuntat. Vara? Cu snowboardul pe apa in Ungaria, iar in rest de cativa ani ia premii la concursuri de sport extrem.

Cel care a starnit ecoul Vaii a fost insa Titus Vlaicu, locul II la snowboard. A plecat din varful vaii cu intentia de a-si face un traseu printre stanci. Dar, ghinion, a luat-o cu snowboardul peste stanci, fara prea mari emotii, cum spune la premiere, dar cu castig de puncte.

Situata in abruptul nordic al Masivului Costila din Muntii Bucegi, Valea Malinului pleaca chiar de sub Varful Costila (2.490 metri), de la marginea Platoului Bucegilor. Locul de concurs a fost ales datorita gradului de inclinare destul de ridicat, a dificultatii sale si a existentei unui canion.

Prima editie a concursului a avut loc in 1998, cand s-au inscris in competitie concurenti din Bucuresti, Brasov, Predeal, Sinaia, dar si din colturi mai indepartate ale tarii. Daca la prima editie s-a pus accent pe siguranta schiorului, urmatoarele editii s-au dorit mai agresive. Editia din 1999 a atras campioni nationali la concursurile de schi-alpinism, monitori de schi din Brasov si Sinaia si cunoscuti alpinisti.

Pe stanci de la 9 ani

Andrada Ghitoc participa la competitia de schi extrem de pe Valea Malinului din 2000. „Schiez de pe la 4 ani, iar de la 3 ani, prin casa pe covor. Aveam niste schiuri mici de plastic", spune singura fata care a participat anul acesta la concursul de schi. De altfel, si castigatoarea a numeroase premii din partea juriului. Eleva la Scoala Germana din Brasov, de unde este de loc, cu un unchi care a facut schi de performanta, Andrada a luat in fiecare an premii de toate felurile. Si cu toate astea nu vrea schi de performanta, ci sa se faca profesoara de romana.
×
Subiecte în articol: observator schi