x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scrisoare către preşedinte

Scrisoare către preşedinte

de Gabriela Mladin    |    17 Mar 2008   •   00:00
Scrisoare către preşedinte

TG. JIU ● Cozma cere graţierea de urgenţă a liderilor Creţan, Loiş şi Lupu
Susţinut de lideri sindicali din întreaga lume, Miron Cozma îi solicită preşedintelui Traian Băsescu graţierea de urgenţă a celor trei lideri de sindicat condamnaţi la cinci ani de închisoare pentru complicitate la subminarea puterii de stat: Constantin Creţan, Dorin Loiş şi Vasile Lupu.



TG. JIU ● Cozma cere graţierea de urgenţă a liderilor Creţan, Loiş şi Lupu
Susţinut de lideri sindicali din întreaga lume, Miron Cozma îi solicită preşedintelui Traian Băsescu graţierea de urgenţă a celor trei lideri de sindicat condamnaţi la cinci ani de închisoare pentru complicitate la subminarea puterii de stat: Constantin Creţan, Dorin Loiş şi Vasile Lupu.


Astfel, ieri, la Târgu-Jiu s-a semnat scrisoarea deschisă înaintată şefului statului, Traian Băsescu, de  reprezentanţii a peste 150 de organizaţii sindicale naţionale şi internaţionale. Personal, la Târgu-Jiu s-au deplasat Jacques Girod de la Uniunea Departamentală Paris a Confederaţiei Generale a Muncii Force Ouvriere, Dominic Vincenot, reprezentant al Acordului Internaţional al Muncitorilor şi Popoarelor, Henning Frey de la Federaţia Sindicatelor din Educaţie din Germania, Pavluşco Imşirovici din Serbia, secretar al Asociaţiei pentru o Politică Muncitorească şi alte organizaţii din ţară ale sindicatelor. Jacques Girod, în calitate şi de secretar general al Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Presă, Edituri şi Publicitate din Franţa a declarat ieri că în mai multe ţări au fost pichetate sediile ambasadelor din Paris, Bruxelles, Moscova şi Chişinău. "În următoarea perioadă vor fi pichetate şi alte ambasade din lume. şi prin această manifestare dorim să susţinem eliberarea imediată a liderilor aflaţi în puşcărie", a declarat acesta.


DESPRE CIONTU. În sala în care s-a susţinut conferinţa internaţională au participat sute de oameni care au scandat lozinci de libertate pentru Creţan, Loiş şi Lupu. "Nu vrem ca şi aceşti lideri care mai trăiesc să aibă aceeaşi soartă ca a lui Ionel Ciontu. Am dovezi clare că Ciontu a fost, practic, condamnat la moarte şi executat. Spun clar că a murit în condiţiile nepăsării criminale de care au dat dovadă autorităţile penitenciare româneşti. De ce rezultatul autopsiei sale nu a fost dat publicităţii? Până astăzi, Guvernul n-a mişcat un deget pentru a afla adevărul", a spus Cozma.


"Soarta unor oameni se află în mâinile dumneavoastră"

"În mâinile dumneavoastră se află viaţa unor oameni care stau, nevinovaţi, în închisoare. Constantin Creţan, Dorin Loiş şi Vasile Lupu sunt trei lideri de sindicat condamnaţi pentru instigare, în condiţiile participaţiei improprii, la infracţiunea de subminare a puterii de stat, urmare a protestelor sociale din 1999. Întruniţi la Târgu-Jiu, astăzi, 16 martie 2008, noi, mai multe sute de sindicalişti şi militanţi din România, din partea a zeci de organizaţii reprezentative, la nivel regional, de ramură şi naţional, alături de reprezentanţi ai mai multor organizaţii din Franţa, Germania şi Serbia, afirmăm că este urgent să vă exercitaţi prerogativele pe care vi le acordă Constituţia şi să le acordaţi graţierea liderilor sindicali întemniţaţi. Este inacceptabil ca România secolului XXI să fie marcată de deţinerea, în închisorile Statului, a unor sindicalişti. Este un caz unic în Uniunea Europeană ca lideri sindicali să fie deţinuţi pentru infracţiuni contra statului, în condiţiile în care ei nu au făcut nimic altceva decât să-şi conducă ortacii în cadrul unor proteste hotărâte legal şi statutar de membrii de sindicat şi reprezentanţii acestora. Constantin Creţan, Dorin Loiş şi Vasile Lupu se află în situaţii dificile din puncte de vedere al stării lor de sănătate, fapt constatat atât de medicii din sistemul penitenciar, cât şi de o delegaţie independentă de medici de peste hotare, care i-a consultat în 2007. Domnule Preşedinte al României, aveţi posibilitatea şi datoria de a-i graţia pe Constantin Creţan, Dorin Loiş şi Vasile Lupu şi de a face, astfel, un gest de dreptate care, în acelaşi timp, este un gest umanitar".


×
Subiecte în articol: observator