x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scrisoare deschisa adresata functionarilor publici care vor sa elibereze o noua autorizatie de mediu pentru bomba ecologica de la Glina

Scrisoare deschisa adresata functionarilor publici care vor sa elibereze o noua autorizatie de mediu pentru bomba ecologica de la Glina

13 Iul 2017   •   18:27
Scrisoare deschisa adresata functionarilor publici care vor sa elibereze o noua autorizatie de mediu pentru bomba ecologica de la Glina

Bucureștenii inhalează cianuri! Două tone de deșeuri toxice descoperite la groapa Glina! Incendii repetate la groapa de gunoi Glina și mirosuri fetide. Dacă nici cianurile de la groapa Glina nu reprezintă o problemă pentru autorități, atunci suntem cu adevărat pierduti!

Încă un apel deschis al locuitorilor din comuna Glina, Popești Leordeni și ai celor din cartierele învecinate cu groapa de gunoi Glina (Berceni, Titan, Sălăjan, Pantelimon, 23 August) pentru a nu se elibera o nouă autorizație  de mediu pentru groapa de gunoi Glina, disperați fiind de prezența cianurilor în această groapă.

Procurorii au descoperit cu ceva timp în urmă o adevărată bombă ecologică la Glina, după ce patronul unei firme ieșene a adus la groapa de gunoi de lângă București două tone de reziduri cu cianuri și alte substanțe periculoase.
O anchetă începută de procurorii Parchetului General a scos la iveală detalii șocante despre activităţile care aveau loc la groapa de gunoi Glina. Anchetatorii au aflat că la groapa de gunoi Glina au fost aduse două tone de substanțe extrem de periculoase.
 ”Raportul de expertiză tehnică judiciară efectuat în cauză concluzionează faptul că obţinerea unor nămoluri/şlamuri cu conţinut de substanţe periculoase a fost cauzată de aplicarea necorespunzătoare şi/sau incompletă a procedurilor de tratare a deşeurilor periculoase – şlamuri galvanice, nerespectarea procedurilor de prelevare a probelor de deşeuri pentru analizele fizico-chimice, trimiterea la ICIM Bucureşti a unei probe prelevate din alte deşeuri decât cele transportate la depozitul Glina, amestecarea deşeurilor la locul de tratare şi depozitare, trimiterea la depozitul Glina a altor deşeuri decât cele pentru care se realizaseră determinările la ICIM Bucureşti”, se arată într-un raport al procurorilor de la Parchetul General.
 Cele două tone de deșeuri s-au dovedit a fi extrem de periculoase spun procurorii, conținând printre altele și cianuri.

”Potrivit rapoartelor de expertiză criminalistică întocmite de experţi din cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, cu sprijinul specialiştilor de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi S.C. W.R. S.R.L., deşeurile analizate fizico-chimic sunt deşeuri de tip nămol sau şlam rezultate din tratarea prin procedee fizico-chimice a apei rezultate din procesele tehnologice de tratare chimică a suprafeţelor metalice (procese de galvanizare, procese de zincare); totodată, s-a determinat pH-ul şi conţinutul de substanţă uscată, prezenţa şi concentraţiile azotului amoniacal, sulfaţilor, cianurilor totale, cromului hexavalent, metalelor grele (cupru, nichel, plumb, zinc), ale hidrocarburilor policiclice aromatice şi ale produselor petroliere totale”, se arată în comunicatul procurorilor.

De altfel, firma acuzată că a depozitat la groapa de gunoi Glina cele  două tone de deșeuri periculoase, cu potențial letal, a fost trimisă în judecată împreună cu cel care o administra sub acuzația că a poluat mediul cu substanțe periculoase, pentru că nu s-a asigurat că deșeurile vor fi neutralizate. Practic viața a sute de oameni a fost pusă în pericol, căci nu este exclus ca aceste substanțe să fi pătruns în pânza freatică.

Probele ridicate atunci din aceste deșeuri au indicat substanțe periculoase pentru mediu.

"Am văzut în tabel prezența cadmiului. De exemplu este responsabil la nivel mondial pentru 7 la sută dintre afecțiunile renale cronice, este și un element cu un timp biologic de înjumătățire foarte ridicat. Adică odată patrunsă o cantitate de cadmiu în organism, jumătate din cantitate se elimină in 10-15 ani", spune prof. dr. Laurențiu Trictor, de la Facultatea de Chimie.

Atunci specialiștii de la garda de mediu au precizat că au izolat aceste substanțe cu potențial letal, însă nu se știe de cât timp depozita această firmă deșeurile la Glina. În concluzie: e greu de estimat cât de grav a fost afectat mediul înconjurător.

Numeroase incendii au izbucnit de-a lungul timpului la groapa de gunoi Glina. In data de 31 iulie 2016 la fața locului au intervenit opt autospeciale de stingere, suprafața afectată fiind de 5.000 de metri pătrați.  Un incendiu devastator a avut loc si in luna decembrie 2016 când timp de 6 ore pompierii s-au chinuit să stingă focul, care s-a extins cu repeziciune pe o suprafaţă de 6.000 de metri pătraţi.

Nu mai departe de data de 05.07.2017 la ora 11:00 a izbucnit un alt incendiu extrem de periculos, in apropierea caselor de locuit, la o distanta de aproximativ 100 metri de comunitatea locală.

Problema de la groapa de gunoi Glina, cunoscuta de toate autoritatile implicate, o reprezintă distanța extrem de mică față de locuințele cetățenilor din comuna Glina. Groapa de gunoi Glina, operată de ECOREC S.A., încalcă cele mai elementare prevederi ale legislației de mediu privind distanța față de locuințe, care ar trebui să fie de minim 1000 m (Ordinul 119/2014, art.11.1). Conform documentelor expuse pe site-ul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, distanțele la care se află unele locuințe sunt mai mici chiar și de 100 metri, respectiv de 70  metri.

Locuitorii din zonele învecinate gropii de gunoi Glina, scăpați ca prin minune de incendierea caselor, otrăviți de deșeurile periculoase care sunt depozitate la aceasta groapă, cred că intenția de eliberare a unei noi Autorizații de mediu de către Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov, pe seama sănătății și a confortului comunităților locale, nu face decât să favorizeze o lăcomie în creștere a unor antreprenori și să alimenteze afaceri fără scrupule care pot crea pericole imense în orice moment.

În urma numeroaselor sesizări înregistrate la Garda Națională de Mediu cu privire la sursele generatoare de disconfort olfactiv în zona Glina — Popești Leordeni, în perioada 10.10 — 17.10.2016, comisarii Gărzii Naționale de Mediu au efectuat o acțiune de control la groapa de gunoi Glina. “În urma verificărilor desfășurate pe amplasament, au fost constatate neconformități față de prevederile Autorizației Integrate de Mediu, fapt pentru care Garda Națională de Mediu a aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 100.000 de lei” conform comunicatului Gărzii de Mediu.

Oamenii foarte indignați vor să îi aducă la fața locului pe cei care întocmesc diverse studii prin care demonstrează că nu este afectată sănătatea locuitorilor din Glina și Popesti-Leordeni. “Îi invităm să stea cu noi aici macar o ora, să vadă cum le cade gunoiul în cap si sunt mâncați de șobolani și tot felul de vietăți crescute la dimensiuni și de jumătate de metru și să respire împreuna cu noi vaporii de la cianurile depozitate la groapa. Suntem convinși ca nu vor rezista și vor fugi imediat”, spun locuitorii din zonă.

Ani la rând, localnicii din Glina și din Popești-Leordeni au depus reclamații peste reclamații. Nu s-a rezolvat nimic. Circuitul petițiilor este încârligat și nu duce nicăieri. Primăria își declină competența și petiția pleacă mai departe la Garda de Mediu, care o trimite înapoi la primărie. De la președinție se duce la Ministerul Mediului, de unde pleacă la Garda de Mediu, de unde se întoarce la primărie, și tot așa.

Cetățenii afectați de groapa de gunoi Glina, ajunși la disperare, au apelat la această formă de scrisoare deschisă adresată autorităților în speranța că vor găsi înțelegere pe această cale de comunicare publică pentru a nu fi reautorizată bomba ecologică de la Glina, împotriva sănătății și a vieții lor pașnice.

Despre Asociația Europeană pentru Dezvoltare Ecodurabilă

A.E.D.E are ca obiectiv siguranța și protecția mediului și reprezintă interesele comunității locale din localitățile Glina și Popești-Leordeni afectate de factorii de mediu dăunatori proveniți de la groapa de gunoi Glina și apără cetățenii de abuzurile comise pe seama sănătății acestora.

Experiența consolidată a membrilor Asociației A.E.D.E  în cadrul altor asociații au dus la obținerea de rezultate remarcabile în lupta pentru protecția mediului.

A obținut un prim succes privind identificarea funcționării fără Autorizație de mediu a gropii de gunoi Glina. În perioada 21.06-26.06.2017, la sesizarile noastre, Garda Națională de Mediu a efectuat o acțiune de control la depozitul de deșeuri Glina și a descoperit funcționarea fără autorizație a acestuia, motiv pentru care a aplicat o amendă contravențională de 60.000 lei, precum și sancțiunea complementară de suspendare a activității operatorului economic.

 

×