x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Securizare cu EADS - Frontiere mai ieftine

Securizare cu EADS - Frontiere mai ieftine

de Lucian Florea    |    12 Noi 2005   •   00:00
Securizare cu EADS - Frontiere mai ieftine

Securizarea si modernizarea frontierelor Romaniei se vor face la un pret de 524,5 milioane de euro. Aceasta este valoarea contractului renegociat pe care Ministerul Administratiei si Internelor l-a semnat miercuri cu reprezentantii companiei EADS.
Potrivit ministrului Vasile Blaga, noua forma a documentului prevede imbunatatirea programului, dar si reducerea costurilor pe care statul nostru trebuie sa le suporte cu circa 450 de milioane de euro.

Acordul prevede doua etape de lucru: prima se incheie la 31 decembrie 2006, iar anexa, care prevede concret parcursul sau, a fost parafata ieri, dimineata. Cea de-a doua se referea la actiunile de securizare desfasurate pana la sfarsitul lui 2009.

PRET FIX. In contractul initial, semnat in august 2004 de fosta guvernare, suma platita pentru securizarea granitelor catre EADS era de minimum 650 de milioane de euro. Adica exista posibilitatea de suplimentare a costurilor cu pana la 350 de milioane de euro. Noul acord stabileste un pret "ferm", cu o reducere de 125 de milioane de euro, a spus Vasile Blaga.

FARA SUPRAPUNERI. Insa principala sursa de reducere a costurilor a fost eliminarea acelor prevederi contractuale care se suprapuneau cu programe similare finantate prin fonduri europene. Astfel, prin facilitati Schengen, statul roman capata circa 300 de milioane de euro pentru granite mai sigure. Tot in acest scop sunt alocate si 92 de milioane de euro prin fonduri PHARE. Insa contractul cu EADS, in forma initiala, repeta unele din aceste programe si ar fi dus la pierderea finantarilor europene.

Dupa cum a declarat ieri reprezentantul companiei EADS, cele doua parti stiau la momentul acordului din 2004 ca unele masuri se suprapun.

EXTINDERE
EADS va creste investitia in infrastructura, construind, printre altele, un nou sediu al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera. Si suprafata de actiune a sistemelor de comunicare a fost extinsa. Articolul privind subcontractantii a fost de asemenea modificat, dar a crescut si garantia acordata de EADS pentru lucrarile efectuate.
×
Subiecte în articol: observator milioane eads