x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Șeful SRI, depășit la capitolul salariu de toți adjuncții săi. Eduard Hellvig a luat credit de la un IFN

Șeful SRI, depășit la capitolul salariu de toți adjuncții săi. Eduard Hellvig a luat credit de la un IFN

de Ion Alexandru    |    05 Iul 2022   •   07:20
Șeful SRI, depășit la capitolul salariu de toți adjuncții săi. Eduard Hellvig a luat credit de la un IFN

Dacă bilanțul SRI pe anul acesta a fost organizat „la secret”, nu același lucru putem spune despre veniturile realizate de conducerea serviciului secret intern în ultimul an fiscal.

Directorul general al SRI, Eduard Hellvig, a reușit și în ultimele 12 luni să aibă cel mai scăzut salariu dintre toți șefii de servicii. Însă cu adevărat interesant este că Hellvig are salariul mai mic decât toți adjuncții săi. Cel mai bine plătit subaltern al directorului SRI este generalul maior Gheorghe Stancu Răducu. 

Din declarația de avere pe care directorul general al Serviciului Român de Informații  a depus-o în  data de 14 iunie 2022 rezultă că Eduard Hellvig a făcut câteva investiții serioase în primul an al pandemiei de Covid-19. El a reușit ca, împreună cu soția sa, Andreea Oana Hellvig, să finalizeze construcția unei case de locuit cu suprafața de 559 de metri pătrați în localitatea Tunari, județul Ilfov.

Casa construită în 2020 se alătură, astfel, celorlalte două proprietăți imobiliare, dobândite prin contract de vânzare-cumpărare, în anul 2017, de familia Hellvig, tot la Tunari. Este vorba despre două terenuri intravilane, unul de 2.781 metri pătrați, iar celălalt de 1.000 de metri pătrați.

Interesant este că, în același document, șeful serviciului secret intern precizează că, tot în anul 2020, a contractat un împrumut de 1.949.500 de lei, pe care trebuie să-l returneze până în anul 2050, de la SC Imocredit SA. De fapt, numele corect al creditorului este Imocredit IFN SA, o instituție de credit financiar din Cluj-Napoca, ce se ocupă cu creditele ipotecare. 

 

N-are niciun cont bancar

 

Eduard Hellvig a mai declarat, în documentul citat, că, în perioada 2020 – 2021, a intrat în posesia unei colecții de bijuterii, în valoare de 17.000 de lei, precum și în posesia unor ceasuri, în valoare de 15.000 de lei.

Directorul SRI nu are conturi sau depozite bancare și nici plasamente sau investiții.

Cel mai interesant capitol al acestei declarații de avere este cel al veniturilor realizate, împreună cu familia, în ultimul an fiscal. Hellvig a câștigat, ca director al SRI, un salariu anual de 172.404 lei, ceea ce înseamnă că, lunar, leafa sa este de 14.367 de lei. Puțin mai mult de jumătate decât leafa omologului său de la STS, generalul Lucian Pahonțu. Soția lui Hellvig a realizat, în ultimul an fiscal, venituri salariale în calitate de manager al SC IBU SRL, de 45.000 de lei, dar și dividende de la aceeași companie în sumă de 100.000 de lei.

 

Penultimele poziții, ocupate de generalii Bizadea și Ionescu

 

Toți adjuncții lui Hellvig îl bat la capitolul salarii. Spre exemplu, generalul-maior Cristian Bizadea a încasat, conform ultimei declarații de avere, un salariu de 191.781 de lei pe an, ceea ce înseamnă că, lunar, leafa acestuia este de 15.981,75 de lei, la care se mai adaugă suma de 18.229 de lei, tot de la SRI, în baza Legii 143/1994. Soția adjunctului Bizadea lucrează la Agenția Națională de Integritate, de unde a realizat un venit salarial anual în sumă de 88.341 lei. 

Peste Hellvig și Bizadea, la capitolul salarii, se află un alt adjunct al directorului SRI, generalul-locotenent Răzvan Ionescu. Leafa anuală a acestuia este de 197.780 de lei, ceea ce, lunar, înseamnă 16.481,7 lei. Ionescu a încasat, la rândul său, de la SRI, tot în baza Legii 143/1994, un venit de 18.603 lei. Soția lui Răzvan Ionescu a realizat venituri salariale de 177.810 lei, de la ANCOM.

 

CASETA + FACSIMIL

„Vedeta” Serviciului este coleg cu propria soție

 

Cel mai bine plătiți adjuncți ai directorului Serviciului Român de Informații, conform datelor furnizate chiar de ei în declarațiile de avere depuse anul acest, sunt general-maiorii Adrian Ciocârlan și Gheorghe Răducu Stancu.

Adrian Ciocârlan a încasat, în ultimul an fiscal, venituri salariale în cuantum de 205.302 lei, adică 17.108,6 lei pe lună. Generalul a reușit și el, în anul pandemiei, 2020, să cumpere un teren de 8.000 de metri pătrați în Băltenii de Jos, județul Tulcea.

Adevărata surpriză apare, însă, în declarația de avere completată și depusă de directorul adjunct al SRI, generalul maior Gheorghe Stancu Răducu. Acesta menționează că a încasat de la instituția condusă de Eduard Hellvig un salariu anual de 211.516 lei pe an, respectiv de 17.626,3 lei pe lună. Însă nu doar domnul Răducu este salarizat de SRI, ci și soția sa, Laura Răducu, aceasta din urmă încasând un salariu anual de 200.884 de lei. 

De altfel, doamna Răducu a mai realizat, în anul fiscal anterior, potrivit aceluiași document, un salariu de 46.592 de lei de la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, la care se adaugă venituri realizate pe PFA, din servicii medicale, în sumă de 25.368 de lei.

 

×