x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şeful statului “pişcat” de preşedintele Curţii Constituţionale

Şeful statului “pişcat” de preşedintele Curţii Constituţionale

de Violeta Fotache    |    21 Iun 2008   •   00:00
Şeful statului “pişcat” de preşedintele Curţii Constituţionale

Pentru prima dată de la liberalizarea profesiei, avocaţii au reuşit “să capteze” atenţia până la cel mai înalt rang în stat, Traian Băsescu deschizînd ieri la Costineşti seria preşedinţilor de stat care onoreazâ cu prezenţa un congres naţional al avocaţilor.



PREMIERĂ• Traian Bâsescu a deschis seria preşedinţilor prezenţi la congresul avocaţilor
Pentru prima dată de la liberalizarea profesiei, avocaţii au reuşit “să capteze” atenţia până la cel mai înalt rang în stat, Traian Băsescu deschizînd ieri la Costineşti seria preşedinţilor de stat care onorează cu prezenţa un congres naţional al avocaţilor. La eveniment a fost prezentă toatâ floarea cea vestită a justiţiei româneşti şi chiar capul instituţiei învestită cu vegherea respectării legii fundamentale a ţârii, preşedintele Curţii Constituţionale, magistratul Ioan Vida.


SINGURA “ATINGERE”. Lucările congresului s-au întrerupt la venirea şefului statului,Traian Băsescu, pentru a-i permite acestuia, în ropote de aplauze, să-şi ocupe locul oferit în prezidiu, alături de reprezentanţi de marcă ai profesiei. Au vorbit pe rând procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, ministrul justiţiei, Cătalin Predoiu, preşedintele CSM, Lidia Bărbulescu, preşedintele Instanţei Supreme, Nicolae Popa, preşedintele Curţii Constituţionale (C.C.), Ioan Vida şi ultimul pe lista invitaţilor cu speach, şeful statului. De remarcat că Traian Băsescu a reuşit ieri performanţa de a nu răspunde unei mici înţepături din partea magistratului Ioan Vida. “Curtea Constituţională, care de multe ori este dezaprobată, acuzată că nu e fidelă unor politicieni (şi aici a întors privirea spre şeful statului), ea este fidelă Constituţiei, care aşa cum este ea, trebuie apărată de cineva”, a spus şeful C.C. La această aluzie, preşedintele Traian Băsescu a privit drept către sală. El nu a replicat nici în timpul discursului său, nici după, la plecare.


DE CE A FOST PREZENT PREŞEDINTELE? Această întrebare a fost motiv de preocupare pentru mai mulţi oameni politici, dar şi pentru magistraţi, avocaţi, jurnalişti. Parcă toată lumea căuta să înţeleagă dacă la mijloc este vorba şi despre un alt motiv decât cel declarat, explicat cumva de şeful statului după ce şi-a încheiat speach-ul. Concret, după ce s-a reîntors la locul său din prezidiul congresului, Traian Băsescu a continuat să vorbească fără microfon (asta numai până când sala i-a spus că nu-l aude). El a făcut trimitere la o sintagmă din speach-ul preşedintelui CSM. Traian Băsescu a explicat că de multe ori în şedinţele CSM a cerut îmbunătăţirea calităţii actului de justiţie “privind spre judecători”. “Abia azi am aflat de la doamna Lidia Bărbulescu că am vorbit degeaba acolo”, a spus Traian Băsescu, referindu-se la sintagma folosită de preşedintele CSM . Cu alte cuvinte, preşedintele anunţă că de acum încolo trebuie să ne uităm mai cu atenţie în curtea avocaţilor.


PERCEPŢII. Şeful statului a vorbit despre importanţa avocaţilor în exercitarea dreptului la apărare, despre cât de indispensabil este avocatul independent, profesionist şi moral pentru asigurarea unui stat de drept şi a unei societăţi civile democratice, despre cât de importantă este respectarea confidenţialităţii avocat-client în apărarea intereselor generale, despre responsabilitatea pe care o implică profesia de avocat. “Prestigiul profesiei depinde în măsură foarte mare şi de profilul moral al avocatului”, a spus Traian Băsescu. El a sugerat ca organizaţia avocaţilor să facă demersuri pentru a preveni situaţii de genul în care un avocat stagiar care participă la unele proceduri judiciare în cauze complexe să nu cunoască tehnicile avocaţiale, sens în care preşedintele a propus o pregătire mai temeinică încă de pe băncile facultăţilor de drept. şeful statului a vorbit şi despre percepţia care există în rândul populaţiei, extrasă din “numeroasele memorii” pe care le-a primit la Preşedinţie. Traian Băsescu a declarat că oamenii percep faptul că pentru avocaţi primează interesul pecuniar, “ei percep că onorariile sunt disproporţionate, că sunt apăraţi mai bine cei cu posibilităţi financiare mai mari” sau că “avocatul doar încasează onorariile şi nu se implică suficient în proces”. Şeful statului a opinat însă: “Cred că această percepţie este greşită” şi a subliniat încă o dată rolul important al avocatului în clădirea unei societăţi democratice europene.


La plecare Traian Băsescu a strâns mâna tuturor avocaţilor din prezidiu, apoi, pe rând invitaţilor de marcă. La un moment dat era împresurat de doamne şi domni avocaţi cărora le-a strâns viguros mâinile şi le-a urat succes. La maşina care îl aştepta “la scară” l-a aşteptat pentru a-l saluta Nicuşor Năstase, patronul Clubului Vox Maris, locul unde s-a desfăşurat congresul. “Succes” şi “la revedere” au fost singurele cuvinte, şeful statului refuzând să răspundă vreunei întrebări. Potrivit unor surse din apropierea acestuia, el va pleca spre Bucureşti, unde va participa la nunta fiului lui Vasile Blaga.


×