Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a II-a Penală au respins vineri recursul declarat de Sergiu Băhăian, Eduard Mărculescu, Mihai Dăscălete şi Gheorghe Teleagă împotriva arestării preventive dispuse de Tribunalul Ialomiţa. Prin urmare toţi patru inculpaţii rămân în arest.
La un moment dat instanţa de judecată a suspendat şedinţa pentru 10 minute, timp în care Sergiu Băhăian, regizor şi patron al clubului sportiv Gloria Buzău, a putut discuta cu apărătorul său, avocatul Alexandru Pantea. "Eu n-am omorât pe nimeni, domnule avocat!", a străpuns vocea lui Băhăian până la mine. În replică i-au venit vorbele avocatului, însă abia şoptite astfel că puteai deduce ce întreabă doar din reacţiile inculpatului. "Cine sunt eu să dau ordin? Mi se spune că am omorât patru oameni. Nu sunt vinovat, domnule avocat!"
Când procesul a început, Sergiu Băhăian, acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, a precizat instanţei că îşi menţine declaraţia dată la Tribunalul Ialomiţa, cea care a emis mandatul de arestare. El a mai avut o intervenţie la sfârşitul şedinţei, când i s-a dat ultimul cuvânt. Împrejurare cu care a găsit de cuviinţă să ia puţin peste picior anchetatorii: "Nu mă consider vinovat. Procurorii invocă lucruri petrecute acum 15 ani. Mă mir că nu spun şi că tata a avut o condamnare când a fost tânăr... Este un atac împotriva mea. Se spune că am omorât patru oameni. Nu am nici un fel de legătură!". Instanţa l-a întrerupt aducându-l la obiectul judecăţii: recursul la arestare pentru infracţiuni economice. Avocatul lui Sergiu Băhăian a mai susţinut că nu a apucat să studieze întreg dosarul, întrucât are 32 de volume, dar că din ce a văzut până acum, din punctul său de vedere nu există probe ca acesta să fie arestat preventiv, din moment ce "şi în 2007 când a fost cercetat pentru aceleaşi fapte s-a renunţat la arestare, dându-i-se doar interdicţia de a părăsi localitatea".
S-AU CERUT LIBERI PENTRU CĂ-S BOLNAVI, BĂTRÂNI SAU CAPI DE FAMILIE
Ceilalţi trei inculpaţi s-au declarat la fel de nevinovaţi şi de neştiutori, cerând să fie cercetaţi în libertate. Inculpatul Eduard Mărculescu a rugat instanţa să-l pună în libertate întrucât are o familie, un copil minor, o mamă bolnavă, iar el este unicul întreţinător de familie. Tot singurul om care aduce bani în casă a spus şi Dăscălete că este, astfel că menţinerea lui în arest i-ar lăsa pe copiii lui să moară de foame, potrivit apărătorului. "V-am spus adevărul, nu mă consider vinovat. Cer să fiu judecat în libertate, am doi copii minori de 12, 13 ani. O să respect toate condiţiile!", a spus Dăscălete. Inculpatul Teleagă a invocat vârsta înaintată pe care o are (64 de ani), bolile de care suferă, "regimul alimentar strict şi regimul medical" pe care le ţine, aducând în plus precizarea: "Toate acuzaţiile împotriva mea sunt o aberaţie!".
SERGIU BĂHĂIAN VA FI DUS LA CONFRUNTARE CU ASASINII
Unul dintre argumentele invocate de procurorul de şedinţă în sprijinul susţinerii periculozităţii inculpatului Sergiu Băhăian este cel legat de dosarul de la DIICOT Constanţa. Procurorul de şedinţă a învederat instanţei că nu doar doi dintre asasini au declarat că au acţionat la ordinul lui Băhăian, ci şi martorul Bojin Ion. Procurorul a parat astfel apărarea inculpatului. La finalul procesului, avocatul Alexandru Pantea a precizat că deşi oficial clientul lui nu a fost încă pus sub acuzare pentru omorurile de la Constanţa, în dosar există declaraţii incriminatorii ale lui Şlepac Valentin, Grigoraş Adrian şi ale unui martor. "Sergiu Băhăian mi-a spus că nu a comandat asasinatele. Nu ştiu de ce cei trei declară altfel. Băhăian va fi dus la DIICOT Constanţa, unde trebuie normal să i se ia şi lui declaraţie, dar şi să fie confruntat cu asasinii", ne-a precizat avocatul.
CE-AU SPUS DĂSCĂLETE ŞI TELEAGĂ
Doi dintre inculpaţi, Mihai Dăscălete şi Gheorghe Teleagă au ţinut să facă declaraţii mai ample în faţa completului Curţii de Apel Bucureşti.
Dăscălete a povestit că a făcut afaceri şi cu Gimatex SRL şi cu AbsolutUniprix, dar că nu i-a spus Băhăian ce şi cum să facă şi nici. El a mai precizat că nu a emis nici un instrument de plată.
MĂRTURIA LUI DĂSCĂLETE
"Am cunoscut pe cei care făceau parte din Consiliul de Administraţie, pe Negureanu Dan, Sergiu Băhăian, Spiţă Ionuţ de la Gimatex. Am intermediat două contracte pentru obţinerea unor carduri de motorină de la Moll. L-am ajutat pe Negureanu la completarea contractelor şi am discutat la Constanţa, prin vară, cu doi reprezentanţi ai benzinăriilor Moll. Prin încheierea acestor contracte eu am primit o formă de plată compensatorie, constând în materiale de construcţii. Sergiu Băhăian a făcut parte din CA Gimatex, dar mai târziu s-a retras. Îl ştiu şi pe Mărculescu Eduart aflat aici în boză. Era şoferul lui Sergiu Băhăian. Pe Teleagă Gheorghe îl ştiu de la Timişoara, printr-o relaţie din 2006." Întrebat dacă avea cunoştinţă despre planurile de emitere de CEC-uri false şi bilete la ordin fără acoperire, Dăscălete a spus că nu ştia nimic. "Nu am nici o cunoştinţă despre asta. Eu am primit materiale de construcţii (doi paleţi de gresie de trafic, 12 ţevin pătrate, 2 paleţi de adeziv). Nu le-am plătit. Eu am rămas dator." Dăscălete a vorbit şi despre afacerile cu Absolut Uniprix. "Am avut legături cu societăţile conduse de Sergiu Băhăian. M-am deplasat la Absolut să îi împrumut maşina, un Peugeot, în baza unui contract de închiriere pentru 1.000 de euro pe lună. M-am dus odată la Roşu, în comuna Chiajna, la care lucra şi Sergiu Băhăian. Voiam să beneficiez de nişte lucrări de construcţie, dar nu am primit. Nu am intermediat nici un contract de achiziţii, deşi am încercat. În schimb, în contul unor datorii am mai primit marfă: o centrală termică, polistiren, vopsea. Nici de această dată nu am emis instrumente de plată", a zis Mihai Dăscălete.
DECLARAŢIA LUI TELEAGĂ
"Cu Absolut Uniprix nu am avut nici un fel de relaţii comerciale. Se ştie încă din 2008 când am fost chemat la DIICOT Ialomiţa la audieri, că s-a cerut o verificare încrucişată cu firma mea din Timiţoara şi nu s-a găsit nimic. În martie aprilie 2003 l-am rugat pe Radu Adrian să-mi cumpere o maşină în leasing, întrucât de-abia deschisesem firma şi nu aveam încă bonitatea solicitată. I-am spus că-i plătesc avansul şi mă obligam apoi să preiau plata ratelor. Am şi preluat leasingul în luna mai, iar de atunci nu m-am mai văzut cu inculpaţii din boxă, decât cu Sergiu Băhăian pe care l-am văzut anul trecut în noiembrie", a declarat Gheorghe Teleagă. Acesta a arătat însă că îl cunoştea pe Dan Negureanu, încă din anii '80. Firma la care lucra Teleagă avea un contract de asociere în participaţiune cu Gimatex. "Mă ocupam de fier vechi. În cadrul acelor relaţii comerciale, Negureanu Dan mi-a dat un card de aprovizionare cu carburant, valabil în vestul ţării, iar eu am aprovizionat maşinile care duceau fierul vechi la Constanţa", a spus Teleagă, afirmând că a fost nevoit să mai dea 30 de milioane bani cash, deoarece nu era disponibil suficient pe acel card. Cu Sergiu Băhăian nu am avut nici o relaţie, însă îl cunoşteam din anul 1996, dar nu din relaţii de afaceri.
BĂHĂIAN, LIDERUL MASCAT
Prejudiciul reţinut de procurorii DIICOT Ialomiţa în sarcina celor patru inculpaţi este de 600.000 de euro, părţile vătămate fiind până în prezent în număr de 67, conform procurorului de şedinţă. Acesta a indicat că la dosar există interceptări ale convorbirilor telefonice ale inculpaţilor din care reiese că Băhăian, deşi nu a figurat în acte ca liderul acestui grup de firme, le este conducătorul mascat al grupării infracţionale, întrucât punea în funcţii de conducere persoane uşor de manipulat, alcoolici sau bolnavi. Potrivit DIICOT Constanţa, care a arestat deja doi dintre asasinii la comanda lui Băhăian, membrii grupării conduse de fostul regizor şi instrumentator al scandalului Sabina Product, au înfiinţat circa 40 de societăţi comerciale pe numele unor persoane racolate după modelul de mai sus. Cu aceste firme au achiziţionat mărfuri de la diverse societăţi emiţând instrumente false de plată şi în perioadă de interdicţie bancară.