x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SNLO a pompat milioane de euro în echipa lui Condescu

SNLO a pompat milioane de euro în echipa lui Condescu

de Gabriela Mladin    |    30 Ian 2011   •   19:57
SNLO a pompat milioane de euro în echipa lui Condescu
Sursa foto: /Agerpres

149058-agerpres-3299581.jpgDupă mai bine de o lună, condu­cerea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia a catadicsit să răspundă soli­citării Jurnalului Naţional de a confir­ma su­mele cheltuite din bugetul acestei societăţi de stat pentru echipa Pan­du­rii Târgu-Jiu a lui Marin Condescu.

În răspunsul înaintat, SNLO sus­ţi­ne că toate sumele menţionate se con­firmă, respectiv în 2009  5,7 mili­oa­ne de lei daţi Clubului "Pandurii" şi 1,15 milioane de lei altor cluburi de fot­bal, iar pentru 2010, din conturile companiei de cărbune au plecat 7,05 milioane de lei.

În evidenţele contabile ale SNLO, fondurile alocate fotbalului sunt pre­vă­zute la capitolul de cheltuieli "pri­vind grădiniţe, creşe, muzee, biblio­teci, cantine, baze sportive, cluburi, că­mi­ne de nefamilişti, şcoli aflate sub pa­tronaj". Nici un ban din cei alocaţi de SNLO nu s-a dus pentru aceste do­menii, ci doar la fotbal, iar re­pre­zen­tanţii companiei recunosc acest lucru: "Cheltuielile sociale programate şi realizate sunt generic intitulate aşa. Din toate aceste activităţi, la nivelul unităţii noastre, există angajamente doar pentru finanţarea clu­bu­rilor sportive", se arată în document. Drept urmare, în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli, SNLO trece în mod absolut fals faptul că a cheltuit pentru înfiinţarea de grădiniţe, bi­blioteci, şcoli şi alte astfel de edificii, conducerea companiei precizând clar că banii s-au dus doar la fotbal, iar capitolul de cheltuieli a fost doar aşa... denumit generic.

SNLO îşi recunoaşte şi proble­mele financiare prin care trece. Deşi la data finanţării fotbalului compania avea datorii uriaşe la bugetul statului, reprezentanţii companiei de lignit susţin că acestea s-au rezolvat ulte­rior. "La 30.06.2010, SNLO înregistra obligaţii la bugetul statului în sumă de 290.000.000 de lei, în luna septembrie, octombrie şi noiembrie 2010 s-au decontat peste 260.000.000 de lei către bugetul consolidat al statului", se menţionează în adresă. Ceea ce au uitat să spună cei de la SNLO este că banii daţi în cele trei luni reprezintă un ajutor din partea Guvernului Boc. În luna noiembrie, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi CFR Marfă au primit ajutor din partea statului în valoare de 165.000.000 de lei. Guvernul a alocat, la rectificarea bugetară, această sumă pentru plata datoriilor centralelor electrice de termoficare care la rândul lor aveau datorii către SNLO şi CFR Marfă. La rândul ei, SNLO a fost obligată să-şi achite, cu aceşti bani, peste 148.000.000 de lei propriile datorii la bugetul consolidat al statului, iar suma primită acoperă, în totalitate, restanţele societăţii către stat în valoare de peste 135.000.000 de lei. Aşadar, cei mai mulţi bani au venit de la stat.

Reamintim, în ultimii doi ani, în fotbalul din Gorj au intrat multe mili­oa­ne de euro din fondurile companiilor de stat, chiar şi atunci când la en­ti­tăţile energetice se făceau dis­po­ni­bilizări masive sau salariaţii erau trimişi în şomaj tehnic din cauza lipsei cererii de cărbune. În tot acest timp, conturile Clubului de fotbal Pan­durii erau umplute cu bani de la respectivele companii şi chiar înainte de aprobarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli. Şi Complexul Energetic din Turceni a băgat bani la greu în "Pandurii". În ultimii doi ani spon­so­ri­zările au fost de peste 6 milioane de lei.

×
Subiecte în articol: observator