Pe frontul de acasă, peste 2.600 de militari s-au luptat cu puhoaiele revărsate peste casele românilor
Armata Română îşi îndeplineşte atât obligaţiile asumate în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, cât şi misiunea de a veni în ajutorul populaţiei şi al autorităţilor locale în bătălia aprigă cu puhoaile revărsate. Aceasta este chintesenţa mesajului transmis ieri de ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, prin intermediul secretarului de stat Mihai Vasile-Ozunu, prezent la ceremonia de la Bistriţa, prilejuită de plecarea în misiune în Afganistan a militarilor Batalionului 812 Infanterie "Şoimii Carpaţilor".
Prin mesajul transmis, ministrul le-a cerut militarilor bistriţeni ca, în spiritul camaraderiei de arme şi al solidarităţii care îi caracterizează, să aibă grijă unul de altul, să se protejeze reciproc în orice împrejurare, să ţină seama de lecţiile învăţate şi să respecte strict procedurile de angajare în luptă. "Prezenţa dumneavoastră în teatrul de operaţii reprezintă materializarea sporirii semnificative în acest an a aportului României la asigurarea securităţii şi stabilizării Afganistanului, efort însemnat prin care Armata României îşi onorează statutul de contributor activ la îndeplinirea misiunilor din teatrele de operaţii", a transmis ministrul Apărării militarilor Batalionului 812 Infanterie "Şoimii Carpaţilor". Aceştia vor prelua ştafeta misiunii din Afganistan de la militarii din Batalionul 33 Manevră care se vor întoarce acasă. La ceremonie au participat, pe lângă rudele militarilor, şi locţiitorul şefului Statului Major General, generalul-locotenent Ştefan Oprea, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Dan Ghica-Radu, reprezentanţi ai conducerii Diviziei 4 Infanterie "GEMINA" şi ai autorităţilor publice locale.
Militari pe frontul apelor
În mesajul transmis, ministrul Gabriel Oprea nu a ratat momentul pentru a mulţumi numeroşilor militari implicaţi în acţiunea de limitare a efectelor inundaţiilor, despre care oficialul a spus că acţionează aici, acasă, cu aceeaşi hotărâre cu care camarazii lor se luptă în prima linie pe frontul coaliţiei antiteroriste. Precizăm că, potrivit unui comunicat emis de MApN, în prezent, 400 de militari cu 67 de mijloace tehnice acţionează în sprijinul populaţiei afectate de inundaţii în localităţi din judeţele Botoşani, Brăila, Galaţi şi Tulcea.
"Militari de la Batalionul 72 Geniu, Batalionul 17 Vânători de Munte şi Batalionul 400 Sprijin lucrează în continuare la instalarea podului de pontoane peste râul Suceava, în localitatea Dorneşti, judeţul Suceava, urmând ca joi, 8 iulie, podul să fie dat în folosinţă. Pe digul Dunării din municipiul Galaţi, militari de la Batalionul 284 Tancuri, de la Batalionul 300 Infanterie şi de la Batalionul 285 Artilerie acţionează în continuare la consolidarea digului, iar militarii de la Serviciul Fluvial au ca misiune consolidarea digului de protecţie din Insula Mare a Brăilei. La Dorohoi, judeţul Botoşani, militari de la Batalionul 151 Infanterie, Batalionul 335 Artilerie Mixtă şi de la Centrul 33 Depozitare acţionează pentru evacuarea bunurilor materiale ale persoanelor afectate de inundaţii şi pentru decolmatarea căilor de acces, iar, în judeţul Tulcea, o autocisternă a UM 02044 a transportat motorina necesară utilajelor care supraînalţă digul din localitatea Grindu", se arată în comunicatul MApN. Până la această dată, peste 2.600 de militari cu 247 de mijloace tehnice au intervenit în localităţile afectate de inundaţii. Totodată, situaţiile de urgenţă sunt permanent monitorizate de serviciul operativ de la nivelul Statului Major General şi al unităţilor militare din subordine aflate în zonele inundate sau ameninţate de inundaţii.
Citește pe Antena3.ro