x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Solyom Laszlo: "Mă înclin în faţa secuimii"

Solyom Laszlo: "Mă înclin în faţa secuimii"

27 Oct 2008   •   00:00

Preşedintele ungar, Solyom Laszlo, a transmis, luni, în oraşul mureşean Miercurea Nirajului, un mesaj adresat secuilor din Transilvania, la finalul vizitei sale în România el afirmând că se "înclină" în faţa secuimii.



Solyom Laszlo a ajuns, luni după-amiază, în Miercurea Nirajului, fiind întâmpinat de oficialităţi locale şi judeţene, conduse de preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Lokodi Edita Emoke.

Preşedintele ungar s-a oprit la statuia principelui transilvănean Bocskai Istvan, care a fost înscăunat aici, în 1605, de către secui, depunând o coroană de flori. El a intrat apoi în biserica reformată din apropiere, primind din partea preotului localităţii o plachetă şi un ştergar. La ieşire, preşedintele ungar a transmis un mesaj de unitate tuturor secuilor cu care s-a întâlnit în vizita de patru zile în Mureş, Harghita şi Covasna.

"Exact ca şi soarta lui Bocskai, aşa e şi soarta ungurimii. La ultima oprire a mea, aş vrea să adresez mulţumirea, prin dumneavoastră, către toţi secuii cu care m-am întâlnit în ultimele patru zile, a căror mână am strâns-o, cu care m-am înţeles că unitatea e necesară şi am umblat în toată secuimea pentru unitate", a spus Solyom.

Preşedintele ungar a subliniat că pe Valea Nirajului "este graniţa istoriei secuimii", arătând că comunitatea maghiară de aici este "nepătată şi unitară" şi că trebuie să se facă totul ca această zonă să se dezvolte economic, iar regiunile să fie mai bine definite.

"Mă înclin în faţa secuimii, aşa încât o să mulţumesc pentru primire şi că sunteţi atât de mulţi cei care aţi venit să vă întâlniţi cu mine. La mulţi ani!", a încheiat Solyom.

Preşedintele ungar Solyom Laszlo a efectuat, la sfârşitul acestei săptămâni, o vizită privată în Mureş, Harghita şi Covasna, ocazie cu care s-a întâlnit cu mai multe oficialităţi din zonă. Oraşul mureşean Miercurea Nirajului a fost ultimul punct al vizitei preşedintelui ungar în România.

Solyom Laszlo a decolat spre Ungaria, luni, în jurul orei 15.20, de la Aeroportul Internaţional "Transilvania" din Târgu Mureş.
Mediafax

×
Subiecte în articol: romania sólyom solyom laszlo