x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Spania: Muncitori români, exploatați pe câmpurile de cartofi

Spania: Muncitori români, exploatați pe câmpurile de cartofi

19 Noi 2021   •   08:46
Spania: Muncitori români, exploatați pe câmpurile de cartofi

Un român și un spaniol riscă ani grei de închisoare, fiind acuzați că au exploatat mai mulți muncitori, români și ei. Oamenii erau plătiți cu 4 euro pe zi, în condițiile în care lucrau și 13 ore.

Parchetul din orașul spaniol Valladolid solicită pedepse de patru ani de închisoare pentru un om de afaceri din Siete Iglesias de Trabancos, de naționalitate spaniolă, și colaboratorul acestuia, de origine română, pe care îi acuză de exploatarea unor lucrători, tot români. Oamenii au fost obligați să muncească fără contract și au primit în schimb salarii mizerabile, informează www.stiridiaspora.ro

Următorul termen în proces se va desfășura pe 25 și 26 noiembrie, la Secția a II-a Penală a Tribunalului Valladolid. EAGP, alias „Guillermo”, reprezentant legal al societății Agrocepybat SL, și cetățeanul român cu inițialele NOP sunt inculpații în acest dosar ce privește încălcarea drepturilor lucrătorilor. În timp ce spaniolul are calitatea de făptuitor, românul are calitatea de complice. Pentru amândoi, procurorii au cerut pedeapsa privativă de libertate și o amendă de 4.500 de euro, potrivit surselor juridice au informat Europa Press.

Parchetul Valladolid solicită suspendarea activității companiei pe o perioadă de cinci ani și interdicția de a primi subvenții și ajutoare de stat. Totodată, firma ar avea interdicție de încheia contracte cu sectorul public și de a beneficia de avantaje fiscale sau de asigurări sociale pe o perioadă de cincisprezece ani.

Potrivit informațiilor prezentat în instanță omul de afaceri spaniol, care are o fermă în care cultivă ceapă și cartofi, a demarat în perioada octombrie - decembrie 2018 recrutarea de muncitori străini, în principal de naționalitate română, pentru a desfășura lucrări agricole, atât în câmp, cât și în depozitul pe care îl avea în Siete Iglesias de Trabanco. Procurorii au stabilit că condițiile de muncă contraveneau în mod clar reglementărilor în domeniul muncii.

Omul de afaceri a colaborat cu un alt cetățean român (NOP) care, sub îndrumarea spaniolului, se ocupa de recrutarea compatrioților, oferindu-le condiții de muncă extrem de precare. Aceștia ar fi fost forțați să accepte aceste condiții, din cauza situației vulnerabile.

Astfel, autoritățile a stabilit că românii au fost puși să muncească fără niciun contract, asigurare și înregistrare la Asigurările Sociale cu salarii cuprinse între 4 și 5,50 euro pe oră. Lucrau și 13 ore pe zi, uneori fără nici măcar o zi de repaus săptămânal.

×
Subiecte în articol: muncitori romani