x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Spania urmează să restricţioneze piaţa muncii pentru români

Spania urmează să restricţioneze piaţa muncii pentru români

19 Iul 2011   •   08:42
Spania urmează să restricţioneze piaţa muncii pentru români

Din cauza somajului aflat in crestere, Spania va restrictiona piata muncii pentru romani, potrivit unor surse comunitare citate de RFI. Decizia autoritatilor spaniole in acest sens va fi luata pana la sfarsitul saptamanii, cand Bruxelles-ul si capitatele europene vor fi notificate in acest sens.

"Decizia Spaniei de a restrictiona piata muncii pentru cetatenii romani va fi luata pana la sfarsitul saptamanii, cand Madridul va notifica Bruxelles-ul si capitalele europene. Surse comunitare au declarat pentru RFI ca Spania va restrictiona accesul pe piata muncii din cauza somajului aflat in crestere. Rata somajului in Spania a ajuns la 20 la suta din populatia activa", noteaza RFI Romania.

Potrivit sursei citate, aceasta este prin urmare o masura strict protectionista care vizeaza Romania intrucat multi cetateni romani lucreaza acum in Spania. Potrivit datelor oferite de Ministerul Muncii si Imigratiei in Spania, la sfarsitul lui 2010 aproximativ 850 de mii de romani locuiau in aceasta tara. Masura nu ii va afecta insa pe romanii care au deja un loc de munca legal in Spania, deoarece nu se aplica retroactiv.

Romanii care vor dori sa lucreze insa de acum inainte in Spania vor fi nevoiti sa ceara un permis de munca. Inchiderea pietei muncii poate fi facuta de maniera sectoriala, ceea ce inseamna ca unele sectoare de activitate ar putea ramane mai departe accesibile romanilor, mentioneaza RFI.

Spania era printre putinele tari vest europene care si-au deschis o mare parte a pietei muncii imediat dupa aderarea Romaniei la UE in 2007. La 1 ianuarie 2009, Spania a deschis complet piata muncii pentru romani. Din acel moment, formalitatile pe care trebuia sa le indeplineasca un roman pentru a ocupa un loc de munca in Spania au devenit aceleasi ca pentru un cetatean spaniol.

Decizia guvernului spaniol va fi luata la sfarsitul acestei saptamani, cand Madridul isi va informa in acelasi timp partenerii europeni si Comisia Europeana, potrivit RFI.

Ministerul Muncii: Este doar intentie. Trebuie sa fim prudenti

"Precizam, din capul locului, ca este vorba de o intentie a oficialilor spanioli. Reprezentantii spanioli nu au facut nicio notificare oficiala la Comisia Europeana. Potrivit Tratatului pe care l-am semnat cu Spania, decizia oficialilor spanioli de a reintroduce restrictiile pe piata muncii trebuie sa fie bine fundamentata in urma schimbarii radicale pe piata muncii. Asadar, e bine sa fim prudenti, intrucat nu s-a vorbit nicio secunda de interzicerea accesului romanilor pe piata muncii, ci mai degraba de o garantie ca romanii care ajung la munca in Spania au contracte ferme de munca", a declarat pentru Mediafax purtatorul de cuvant al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ioana Santa.

Toti cei 861.584 de romani care muncesc acum oficial in Spania trebuie sa stie ca nu sunt vizati si ca eventualele masuri pe care oficialii spanioli le-ar putea lua nu se aplica in cazul lor, a mai spus Ioana Santa.


×
Subiecte în articol: romani Spania spanioli munca bruxelles-ul