Direcţia de Sănătate Publică Suceava a informat în scris Ministerul Sănătăţii despre situaţia financiară a celor zece spitale din judeţ, anunţând că acestea nu mai au fonduri pentru funcţionare în ultimul trimestru. DSP Suceava a solicitat o rectificare pozitivă a bugetului.
Potrivit unui comunicat al DSP Suceava, conducerea instituţiei s-a întâlnit cu toţi managerii şi directorii financiari-contabili din cele zece spitale, precum şi cu liderii de sindicat şi cu reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate pentru a analiza modul de acordare a drepturilor salariale, precum şi existenţa medicamentelor şi materialelor sanitare.
Astfel, s-a constatat că la Spitalul Municipal Rădăuţi nu a fost acordat al 13-lea salariu pentru anul 2008 şi nu se acordă salarii de merit, la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc s-a acordat jumătate din prima de stabilitate pe trimestrul al doilea, la Spitalul Municipal Fălticeni nu s-a acordat prima de stabilitate pe trimestrul al doilea, la Spitalul Orăşenesc din Gura Humorului s-a acordat jumătate din cel de-al 13-lea salariu pe anul 2008 şi nu s-a acordat prima de stabilitate pe trimestrul al doilea, iar la Spitalul Orăşenesc din Siret nu s-a acordat al 13-lea salariu pe anul 2008.
Totodată, potrivit informaţiilor CAS Suceava, în trimestrul al patrulea al anului nu se pot acoperi cheltuielile spitalelor din judeţ, informează Mediafax.
Astfel, pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sf. Ioan cel Nou" Suceava fondurile asigură doar 22 la sută din necesar, la Spitalul Municipal Rădăuţi asigură 4,9 la sută, la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc fondurile acoperă 1,8 la sută din necesar, la Spitalul Municipal Fălticeni doar 3,78 la sută, la Spitalul Municipal Vatra Dornei reprezintă 0,45 la sută din necesar, la Spitalul Orăşenesc Gura Humorului asigură 18,7 la sută, la Spitalul Orăşenesc Siret - 3,87 la sută, la Spitalul de Psihiatrie Siret doar 0,61 la sută, iar la Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc - 6,23 la sută, în timp ce la Spitalul de Boli Cronice Solca se poate asigura doar 2,09 la sută din necesarul de finanţare.
DSP Suceava precizează că a transmis în scris Ministerului Sănătăţii situaţia şi a cerut o rectificare bugetară astfel încât toate spitalele să-şi poată desfăşura activitatea în condiţii normale, iar populaţia judeţului Suceava să nu sufere din cauza subfinanţării.
Preşedintele-director general al CAS Suceava, Cristina Iordăchel, declara, miercuri, că bugetul alocat spitalelor în ultimul trimestru al anului 2009 nu acoperă necesarul de cheltuieli ale acestora şi că se aşteaptă o rectificare bugetară cel târziu până la mijlocul lunii octombrie. (V.A.)
Citește pe Antena3.ro