x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Strada prefectului de Dolj

Strada prefectului de Dolj

22 Sep 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Ultima realizare a prefectului de Dolj, Ion Calin, este "infiintarea" unei strazi catre casa sa, care a dus la impartirea proprietatilor supusilor sai. Oamenii trec strada ca sa mearga la propriul WC.

Ulita prefectului

Printre ultimele "realizari" ale prefectul de Dolj, Ion Calin, se numara o strada. Nu repararea unei strazi, ci, pur si simplu, inventarea uneia, ce-i era necesara pentru a ajunge la un teren ce a intrat, de curand, in proprietatea familiei sale.
CRISTIAN VASILCOIU

Strada cu pricina, prima pe dreapta, cum intri pe Bdul Carol I, dinspre Universitate, nu are placuta cu nume. Cele cinci-sase familii care locuiesc in zona stiu ca "e strada prefectului". Localnicii mai spun ca la construirea strazii au fost folosite utilaje ce apartin Primariei Craiova, in special Regiei Autonome de Transport din subordinea institutiei. "Au venit de la primarie si ne-au zis sa mutam gardul cu trei-patru metri mai in spate, ca tre’ sa faca strada pentru a ajunge dom’ prefect cu masina la terenu’ sau. Nu le mai ajunge. S-au gasit sa-si faca averi aici. Nu se mai satura", spune unul dintre localnici, Constantin Judele, veteran de razboi.

NEVOI. Pe zona unde a fost infiintata "strada prefectului" exista o poteca de maximum 50 centimetri latime, folosita de comun acord de cele cinci-sase familii, pentru a ajunge mai repede acasa. Prefectul avea insa nevoie de o cale de acces pentru masina, astfel ca reprezentantii Primariei Craiova i-au "sfatuit", acum cateva luni, pe oameni sa-si mute gardurile - dupa cum localnicii spun.

ISTORIE. Terenul intrat de curand in posesia familiei prefectului Calin are si el o istorie neclara si a ajuns pe mainile demnitarului in urma mai multor coincidente. Terenul, situat in centrul Baniei, la circa 100 de metri de Bdul Carol I, a fost confiscat de comunisti si a apartinut, la un moment dat, ba Primariei Targu-Jiu, ba Companiei Nationale a Lignitului Oltenia. Suprafata a ajuns in proprietatea Primariei Craiova in urma unei hotarari de Consiliu Local, adoptata pe vremea cand Ion Calin era vice-primar. La randu-i, Primaria Craiova a cedat autoritatilor gorjene, la schimb, un teren pe care-l detinea in Targu-Jiu. Imediat dupa schimb, fiica actualului prefect, Livia Calin (de profesie avocat), a depus, in numele mostenitorilor proprietarilor terenului, o cerere de retrocedare, caci acesta fusese confiscat de comunisti. Ulterior, familia prefectului a "cumparat" terenul de la mostenitorii fostilor proprietari.

DE NEGASIT.Prefectul de Dolj este, de cateva zile, de negasit. Surse din cadrul Prefecturii doljene precizeaza ca Ion Calin nu a calcat pe la birou, de la intoarcerea din concediul de odihna. Prefectul, care este si presedinte interimar al PSD Dolj, nu a putut fi chestionat, nici macar telefonic, despre acuzele aduse, caci s-a tot aflat in "sedinte" in cursul ultimelor zile.

TREC STRADA SA MEARGA LA WC

Aparitia "strazii prefectului" a dus la impartirea proprietatilor localnicilor in doua. "De 50 de ani, de cand stam aici, n-a venit nimeni sa ne tulbure. S-au gasit sa-si faca drum pe proprietatea noastra. Aici, unde e acu’ strada, aveam WC-u’ si o mica gradina, in care puneam zarzavaturi. Acu’, daca vrem sa ne ducem la WC, tre’ sa traversam strada", se plange Constantin Judele, vecinul prefectului.

×
Subiecte în articol: observator strada prefectului