x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Surpriză pentru elevi: revine uniforma școlară

Surpriză pentru elevi: revine uniforma școlară

de Oana Matei    |    27 Iul 2015   •   11:45
Surpriză pentru elevi: revine uniforma școlară
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Perspectiva reintroducerii uniformei în şcoli naşte controverse printre elevi, părinţi şi profesori. Un proiect de lege care a trecut deja de comisia de specialitate din Camera Deputaţilor, iar în sesiunea din această toamnă ar trebui să intre în dezbaterea plenului.

Parlamentarii vor să îi oblige pe elevi să poarte semnul distinctiv al şcolii la care învaţă. Iniţiatorii scriu că ar putea fi vorba despre uniformă sau măcar o eşarfă. Se lasă la latitudinea Consiliului de Administraţie al şcolii cum va arăta uniforma. „Nu discutăm despre uniforme obligatorii în toată ţara, ci despre o uniformă pesonalizată, a fiecărei şcoli. E un lucru pozitiv, fiecare elev ar trebui să fie mândru de apartenenţa la şcoala la care învaţă. Universităţi celebre din lume au propriile uniforme, astfel încât elevii să fie responsabili şi mândri de apartenenţa la şcoala respectivă. Dacă nu eşti mândru de liceul la care eşti, poţi să te îmbraci în jeans rupţi”, explică deputatul Marius Nicoară, unul dintre iniţiatorii legii.

Costurile, împărţite între părinţi şi primărie
Primii care se opun sunt chiar elevii. Consiliul elevilor ameninţă cu plângeri la Avocatul Poporului în cazul în care proiectul de lege este adoptat. Ei cer ca, fără acordul elevilor, nimeni să nu fie obligat să poarte uniformă. Părinţii fac front comun cu profesorii şi spun că iniţiativa e binevenită, pentru că elimină diferenţele dintre copii la şcoală. Iar costurile unei uniforme sunt mai mici decât ale ţinutelor de fiecare zi de la cursuri. „Părinţii ar trebui să contribuie cu ceva la cumpărarea uniformei, restul banilor ar trebui să vină de la şcoală, prin primărie. Consiile Locale ar trebui să spri¬jine realizarea acestor uniforme”, explică Marius Nicoară. În Capitală şi în oraşele mari, cele mai multe şcoli au obligativitatea purtării uniformei pentru elevii de şcoală primară. La nivelul gimnaziului, însă, le numeri pe degete. Şi mai puţine sunt liceele. Printre ele este însă Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Capitală şi Liceul Internaţional din Constanţa.

Cât costă o uniformă
În magazine, o uniformă completă costă în jur de 200 de lei. Sunt însă multe centre de croitorie unde uniformele se realizează la comandă. Fiind producţie mare, şi costurile sunt mai mici, chiar şi la jumătate de preţ. În cazul liceelor particulare, pretenţiile cresc. Costurile uniformei se adaugă celor de şcolarizare. Aşa se face, de pildă, că la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Capitală, părinţii trebuie să mai scoată anual din buzunar 150 de euro pentru uniformă. ¬

În Europa sunt puţine ţări unde uniforma este obligatorie la nivel naţional. Cea mai conservatoare este Marea Britanie, unde elevii trebuie să poarte toţi aceeaşi îmbrăcăminte. Semnele distinctive ale fiecărei şcoli sunt cravata şi ecusonul cusut pe mâneca sacoului sau cămăşii. Uniforma este de asemenea obligatorie în state precum Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, Australia, Singapore sau Emiratele Arabe Unite.

Un proiect similar, supus votului în Parlament în 2012, a fost respins la vremea respectivă. Aleşii au spus atunci că, dacă uniforma devine obligatorie, atunci aceasta ar trebui să fie şi gratuită, costurile urmând să fie suportate de stat.

650 de lei costă o uniformă la un liceu privat din Capitală. Pentru uniformele de la clasele I-V, un părinte plăteşte, în medie, 200 de lei.
 

×
Subiecte în articol: uniforma scolara