x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tabără vrea TVA de 10% pentru produsele agroalimentare

Tabără vrea TVA de 10% pentru produsele agroalimentare

de Elena Stan    |    01 Feb 2012   •   21:00
Tabără vrea TVA de 10% pentru produsele agroalimentare

Dupa mai bine de un an in care USL a cerut reducerea TVA la alimente, fiind acuzata de populism de cei de la putere, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, vrea sa reduca TVA la alimente de la 24% la 10%. Tabara a de­clarat ca scaderea TVA sub 10% la produsele agroalimentare ar duce la o scadere a preturilor alimentelor si la combaterea evaziunii fiscale.

'Trebuie discutat foarte serios in pe­rioada urmatoare despre reduce­rea TVA la alimente si produse agroalimentare, nu neaparat pe produse finite, ci pe intregul lant. Avem un studiu facut in tarile UE pe nivelul TVA la productia agroalimentara, care este foarte diferita de la o tara la alta. Ceea ce am facut la cereale, pe o anumita perioada, respectiv taxarea inversa, nu va rezolva problema de fond, pentru ca discutam aici de mili­ar­de de euro. E o chestiune de abordat cu FMI', a declarat ministrul Agri­culturii, Valeriu Tabara. El a ada­u­­­­gat ­ca, daca TVA ar fi de 10%, evazi­u­­nea fiscala ar primi 'o lovitura puter­nica', potrivit Agerpres.

La solicitarea jurnalistilor de a comenta propunerea privind reduce­rea TVA, premierul Emil Boc a spus ca nu are in discutie reducerea TVA la 10% la produsele agroalimentare. 'Nu avem in discutie acest lucru', a spus Boc. Presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, arata, la inceputul acestei saptamani, ca reducerea la 9% a TVA la alimentele de baza, corelata cu o masura de impozitare progresiva a adaosului comercial, ar putea regla piata produselor alimentare din Romania.

'Acele voci care spun ca o scadere a TVA la alimentele de baza nu se va vedea in pretul final sunt acelea care au cerut TVA de 24%. Sunt convins ca, in prima faza, reducerea TVA trebuie respectata la procesatori si ca va pleca si catre magazin. S-ar putea sa nu vedem imediat o scadere, decat daca in paralel cu aceasta masura mai luam si una de o impozitare progresiva a adaosului comercial. Cred ca in jumatate de an piata se poate regla', a adaugat Dragos Frumosu.

×