x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tcaciuc, extradat din Austria

Tcaciuc, extradat din Austria

24 Noi 2004   •   00:00

Ministerul Justitiei a declansat ieri procedurile pentru extradarea omului de afaceri sucevean, Severin Tcaciuc. Urmarit international de acum un an si noua luni pentru mai multe infractiuni economice si pentru ultraj, Tcaciuc a fost arestat provizoriu in Austria in urma cu cateva zile si urmeaza a fi repatriat cel mai devreme in trei saptamani.

INTARZIERE. Autoritatile romane au fost informate oficial abia marti seara despre faptul ca Severin Tcaciuc a fost arestat in Austria. Omul de afaceri a fost prins la putin timp dupa ce isi depusese dosarul pentru a obtine azil politic in Austria. Ministerul Justitiei a comunicat ieri ca procedurile pentru cererea de extradare au fost demarate cu maxima urgenta. Conform site-ului oficial al IGP, Tcaciuc are de executat 6 ani de inchisoare dupa ce a fost condamnat in trei dosare pentru insulta, furt si ultraj. Suceveanul avea la inceputul anului 2003, cand a "sters-o" din tara, 5 dosare penale in lucru. Cauzele priveau evaziuni fiscale, inselaciuni, falsuri si insumau un prejudiciu care depasea 100 de miliarde de lei. Chiar daca era dat in urmarire internationala, Tcaciuc si-a facut aparitia, in urma cu mai bine de o luna, prin intermediul unei casete video, pe un post de televiziune privat. El sustinea in aceasta inregistrare ca este victima complotului unor procurori si magistrati foarte importanti, care ar fi actionat la ordinul unor oameni politici influenti.

PROCEDURA. Potrivit Legii privind cooperarea judiciara internationala, Biroul National Interpol va informa de urgenta instanta care a emis mandatele de executare a pedepselor, Judecatoriile Bistrita si Suceava. Acestea vor analiza daca sunt indeplinite conditiile pentru extradare, iar presedintii sectiei penale de la Curtile de Apel Cluj si Suceava vor formula cererea catre statul austriac. Solicitarea va fi supusa de Ministerul Justitiei examenului de regularitate internationala si in final va fi trimisa Ministerului Federal al Justitiei din Austria. (Miruna Pasa, Ion Alexandru)

SMECHER
Click pentru a mari imaginea
Arestat de procurori in fiecare dosar penal si eliberat de judecatori de fiecare data, Severin Tcaciuc (foto) a reusit ani buni sa joace pe degete intregul aparat de justitie. Apogeul a fost atins anul trecut, cand, desi n-are ambele picioare, afaceristul a reusit sa fuga pe scara de incendiu a unui hotel, iar apoi s-a internat in spital. Pe 21 februarie 2003, desi teoretic era supravegheat atent, s-a externat pe nesimtite de la Spitalul Bagdasar si, dupa o saptamana, a parasit lejer tara pe la Vama Bors. Abia dupa trei zile autoritatile "s-au prins" ca afaceristul fugise de mult peste granita si a fost dat in urmarire internationala. Dupa acest moment, fiecare dintre aceste autoritati a incercat sa se disculpe. In timp ce Parchetul sustinea ca spitalul a anuntat prea tarziu externarea, Politia de Frontiera spunea ca Tcaciuc s-a prezentat la frontiera cu trei ore inainte ca IPJ Suceava sa transmita solicitarea de interzicere a iesirii din Romania a acestuia.

×
Subiecte în articol: observator tcaciuc