x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator The Economist: România şi Bulgaria reprezintă cele mai mari riscuri economice din Europa de Est

The Economist: România şi Bulgaria reprezintă cele mai mari riscuri economice din Europa de Est

de Ovidiu Ciutescu    |    28 Noi 2008   •   00:00

Publicaţia îşi justifică aprecierile întrucât sunt cele mai sărace şi mai slab guvernate state din Uniunea Europeană (UE), chiar dacă temerile privind o intrare în criză a ţărilor Europei de Est par exagerate, citează Mediafax.



România are un deficit de cont curent de 14%, o monedă tranzacţionată liber şi este mai puţin dependentă de exporturi către zona euro, faţă de Bulgaria, dar poate avea o aterizare mai dură, arată The Economist. Banca ungară Oriens, specializată pe regiunea Balcanilor, se aşteaptă la un avans economic de doar 0,9% pentru România în 2009.  Sistemul bancar românesc este mai puţin profitabil decât cel bulgar, dobânzile interbancare au crescut de aproape două ori în 2008, la 15%, iar FMI estimează că leul este supraevaluat cu 19%. Ca urmare a cheltuielilor populiste din campania electorală, deficitul bugetar ar putea ajunge la 3,9% din PIB în 2008, arată publicaţia britanică.

Cea mai probabilă evoluţie, pentru Europa de Est, este o perioadă de câţiva ani cu creştere economică redusă sau zero, cele mai afectate urmând să fie statele cu sisteme financiare mai puţin solide sau deficit comercial mare. La perspectivele mai bune contribuie susţinerea din partea UE şi a instituţiilor financiare, ca Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană (BCE).  BCE a a deschis o linie de credit pentru Polonia de zece miliarde de euro, după ce zlotul polonez a scăzut puternic în noiembrie, iar Ungaria a beneficiat de un sprijin de 25 de miliarde de euro de la mai multe instituţii internaţionale.

Bulgaria beneficiază de o situaţie financiară solidă, cu datorii externe reduse şi excedent bugetar. Oriens estimează, pentru Bulgaria, o creştere economică de doar 2,3% în 2009. Totuşi, moneda naţională bulgară, leva, are un curs controlat în raport cu euro, ceea ce exclude o depreciere a cursului pentru a susţine competitivitatea exporturilor, banca naţională nu poate modifica dobânzile, iar deficitul de cont curent se ridică la un sfert din Produsul Intern Brut.  Bănca Europenă pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înjumătăţit estimările privind creşterea economică a statelor din regiune. O prăbuşire economică a fost probabil evitată, însă zona de Est a Balcanilor se va confrunta cu dificultăţi majore în următoarea perioadă, concluzionează The Economist.

×
Subiecte în articol: romania