Pe principiul „ai grijă ce-ți dorești, că s-ar putea să primești”, Portugalia a avut parte de un meci dramatic în sferturile de finală de la Euro 2024, ceea ce nu a reușit să facă ofensiva galactică a lusitanilor, fiind rezolvat la loviturile de departajare de portarul Diogo Costa.
Ronaldo&Co au fost acuzați de maghiari că au cedat deliberat meciul cu Georgia, din runda a treia a fazei grupelor, pentru a juca cu un adversar mai slab cotat, Slovenia, în optimile de finală.
Dorința le-a fost îndeplinită, lusitanii evitând o confruntare cu Olanda, pentru a programa o confruntare considerată facilă.
Nu a fost să fie atât de facilă, pentri că Slovenia a rezistând 120 de minute fără să primească gol de la ofensiva condusă de Ronaldo, Oblak și defensiva dirijată de el fiind de neînvins, inclusiv de la punctul cu var, timp de 120 de minute.
Portughezii au dominat teritorial, însă nu au reușit să marcheze nici după două reprize de câte 15 minute. Ronaldo nu a putut să-l învingă pe Oblak nici din patru lovituri libere, nici din penalty-ul din minutul din minutul 105, slovenul parând o execuție relativ bună a starului portughez.
Ronaldo a ratat ocazia să-și treacă în palmares, în timpul regulamentar, un gol și la a șasea ediție de Euro la care evoluează, un record. Slovenia a izbutit să își mențină intactă poarta după 120 de minute din optimile de finală ale Campionatului European din Germania și chiar a avut o șansă incredibilă de a marca în prelungiri. Sesko a primit o pasă neglijentă de la Pepe, dar a fost incapabil să-l învingă pe Costa din poziție unu la unu, cu cinci minute înainte de a se trece la lovituri de departajare.
Lusitanii au avut cele mai mari ocazii de a marca tot meciul, dar sau nu au fost destul de preciși sau au avut parte de o defensivă și un portar vigilent, Oblak, care le-au zădărnicit încercările de a tranșa devreme soarta calificării.
Portugalia a fost ofensivă din primele minute, Ruben Dias fiind primul care a trimis pe lângă poartă, deja în minutul 5.
Ronaldo a avut șansa de a marca pentru prima dată la Euro 2024, însă șutul său din minutul 35, din lovitură liberă, a trimis mingea peste transversală, dintr-o poziție din care starul portughez a mai marcat de nenumărate ori.
Palhinha și-a pus numele pe lista ratărilor, cu cea mai clară șansă de gol, mingea trimisă de el din marginea careului nimerind bara porții lui Oblak.
Slovenii s-au ermetizat în defensivă și chiar dacă portughezii au reușit să treacă de linia de fundași, Oblak a fost de netrecut.
Bernardo Silva s-a trezit cu mingea la picior, în careu, la două minute după pauză, însă a trimis mult peste poartă.
În minutul 55, Ronaldo îl scoate din nou în evidență pe Oblak, care respinge șutul trimis de portughez din lovitură liberă.
Sesko a fost la un pas de un gol surpriză, pe un contratac la capătul căruia a trimis neinspirat pe lângă poartă, după o gafă defensivă a lui Pepe.
Ronaldo a fost din nou neputincios în fața lui Oblak, în minutul 90, când a șutat direct în portarul lui Atletico Madrid, din poziție ideală, din careu.
După 90 de minute fără gol, partida a continuat cu cele două reprize regulamentare de câte 15 minute.
Reprize de prelungiri pline de evenimente, cea mai importantă fiind ratarea penalty-ului de către Ronaldo, în minutul 105, dar și ratarea, singur cu portarul, a slovenului Costa.
Oblak a apărat un penalty pentru a 16-a oară în carieră, din 66 de lovituri cu care s-a confruntat, în timp ce Ronaldo a ratat pentru a treia oară la un turneu final major, din nouă execuții.
Minutul 105 a adus și eliminarea directă, cu cartonaș roșu, a antrenorului principal al slovenilor, Matjaz Kek, penalizat cel mai probabil pentru proteste vehemente, după ce portughezii au primit penalty.
În cee din urmă s-a ajuns la lovituri de departajare, unde eroul a fost portarul lui Benfica Lisabona, Diogo Costa, de care nu au trecut execuțiile lui Ilicic, Balkovec și Verbic, în timp ce colegii săi au fructificat de trei ori prin Ronaldo, Fernandes și Silva, pentru a trece în sferturile de finală în care vor întâlni Franța, pe 5 iulie.
(sursa: Mediafax)