x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Traian Băsescu: Aroganţa puterilor ­ eşecul justiţiei

Traian Băsescu: Aroganţa puterilor ­ eşecul justiţiei

de Violeta Fotache    |    07 Iul 2008   •   00:00
Traian Băsescu: Aroganţa puterilor ­ eşecul justiţiei

“Această întîlnire e dominată de eşecul justiţiei, pe care-l vom avea consfinţit în două săptămîni”, a spus şeful statului, Traian Băsescu, la sărbătorirea Zilei Justiţiei, organizată de CSM la Hotelul Rex din Mamaia



“Această întîlnire e dominată de eşecul justiţiei, pe care-l vom avea consfinţit în două săptămîni”, a spus şeful statului, Traian Băsescu, la sărbătorirea Zilei Justiţiei, organizată de CSM la Hotelul Rex din Mamaia. După ce a sosit jovial şi a avut răbdare să asculte opt discursuri ţinute de personalităţi ale sistemului judiciar şi nu numai, preşedintele s-a adresat magistraţilor prezenţi la sărăbătoare în mod liber. S-a răzgîndit, n-a mai citit discursul pe care şi-l pregătise pentru eveniment. Supărarea lui Traian Băsescu a părut a fi creată de finalul discursului preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Nicolae Popa. Acesta s-a adresat şefului statului în mod direct şi l-a rugat să nu mai folosescă sintagma “băieţi răi şi băieţi buni”, “pentru că băieţii răi ajung să ne comenteze nouă soluţiile”. Aşa se face că Traian Băsescu a dat replica, spunînd că “băieţi buni şi băieţi răi, fete bune, fete rele sînt peste tot, şi în rîndul procurorilor, şi în rîndul judecătorilor”.


CONFIRMAREA MONITORIZĂRII. “La o zi de sărbătoare ar fi păcat să nu ne amintim de un lucru care se întîmplă zilele acestea, un lucru care a fost şi este foarte important pentru România. Este vorba de interesul naţional şi acesta ar fi constat în încetarea monitorizării României de către Uniunea Europeană. De ziua dumneavoastră puteaţi să ne faceţi un cadou foarte frumos celor 22 de milioane de români, şi anume încetarea monitorizării. Din păcate, România va continua să fie monitorizată. Acesta era termenul de un an şi jumătate la care noi la Luxembourg, în momentul aderării, ne-am angajat că vom remedia deficienţele justiţiei. Un contract semnat între Guvernul României şi autorităţie de la Bruxelles. Este adevărat că efortul principal a fost în mîna Justiţiei şi discursul meu de 30 de jumătăţi de pagini pe care l-am pregătit ar fi sunat la fel de frumos”, a spus şeful statului făcînd trimiteri la mesajele antevorbitorilor săi.


RUMOARE. “Aroganţa niciunei puteri nu foloseşte nimănui, fie aroganţa puterii Executivului, fie cea a legislativului, fie a Justiţiei în raport de România şi de români. Ideea utopică a separării puterilor, a nelucrării în comun a lor nu foloseşte niciunuia dintre noi. (...) Vă chem la parteneriat pentru a preveni ceea ce se poate întîmpla după prelungirea monitorizării, şi anume activarea clauzei de salvgardare şi scoaterea României în afara Europei.” Traian Băsescu a părăsit sala direct de la tribună, plecînd în rumoarea stîrnită de vorbele sale. După furtuna creată de preşedinte, cei prezenţi la Ziua Justiţiei au fost invitaţi să se liniştească cu muzică de cameră.

×
Subiecte în articol: observator justiţiei