x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Transelectrica semnează al 10-lea contract de finanţare nerambursabilă din Fondul de Modernizare

Transelectrica semnează al 10-lea contract de finanţare nerambursabilă din Fondul de Modernizare

de Redacția Jurnalul    |    20 Feb 2024   •   23:30
Transelectrica semnează al 10-lea contract de finanţare nerambursabilă din Fondul de Modernizare

Transelectrica a semnat, marți, cel de-al 10-lea contract de finanțare din Fondul pentru Modernizare. Contractul prevede implementarea „Proiectului-pilot DigiTEL Green - Retehnologizare stația 220/110/20kV Mostiștea" și are o valoare nerambursabilă de 48 de milioane de euro.

Contractul a fost semnat de către ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și Președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, Ștefăniță Munteanu.

Proiectul de investiție propune o abordare tehnologică de actualitate și presupune transformarea stației în baza unui concept 100% digital și inovator cu impact redus asupra mediului. Valoarea totală a proiectului este de peste 57 de milioane de euro din care finanțarea nerambursabilã din fonduri europene este de 48 de milioane de euro, prin Fondul pentru Modernizare.

„Această finanțare susține proiectele de modernizare a sistemului energetic național promovate de Ministerul Energiei, una dintre prioritățile cheie pe care le-am enunțat încă de la preluarea mandatului. Digitalizarea este o condiție esențială pentru o energie verde, care protejeazã mediul și promovează eficiența. Energia viitorului înseamnă tehnologii performante, pe care noi vom continua să le finanțăm în ritm accelerat. Fondul pentru Modernizare este garanția dezvoltării României și a trecerii într-o nouă paradigmă a tranziției energetice: decarbonizare, descentralizare, digitalizare. Vă reamintesc că obiectivele aderării României la «Declarația globală privind energia regenerabilã și eficiența energeticã» sunt triplarea capacitãții mondiale de producție a energiei regenerabile și dublarea eficienței energetice pânã în 2030. Misiunea pe care mi-am asumat-o ca ministru al energiei nu este despre urmãtoarele alegeri, ci despre urmãtoarele generații", a spus Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.

La rândul său, președintele Directoratului Transelectrica afirmă că, în contextul unei tranziții energetice accelerate, actualele mecanisme de finanțare europeanã oferã un sprijin consistent în ceea ce privește investițiile care se vor realiza în urmãtorii ani în energie, iar Transelectrica este pregãtitã sã acceseze toate posibilitãțile oferite.

Stația Mostiștea este al doilea proiect de retehnologizare a unei stații în concept digital, dupã Stația Alba Iulia, proiect care beneficiazã de asemenea de finanțare din Fondul pentru Modernizare.

Proiectul-pilot DigiTEL Green reprezintã un efort investițional în acord cu politicile și directivele europene din domeniul energiei, asumat de Transelectrica pentru dezvoltarea și modernizarea infrastructurii energetice prin adoptarea unor soluțiilor tehnologice și echipamente de ultimã generație care sã contribuie la reducerea amprentei ecologice. Inclusã în Planul de Dezvoltare a RET pentru perioada 2022-2031, investiția din portofoliul de proiecte al Transelectrica va contribui la reducerea impactului asupra mediului înconjurãtor și la tranziția cãtre o infrastructurã energeticã sustenabilã și eficientã.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: Transelectrica contract