x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tribunalului Militar Bucureşti a dispus eliberarea generalului Mihai Chiţac

Tribunalului Militar Bucureşti a dispus eliberarea generalului Mihai Chiţac

29 Dec 2008   •   00:00


Magistraţii Tribunalului Militar Bucureşti au decis, luni, ca Mihai Chiţac să fie eliberat din motive medicale. Acesta se va afla în libertate trei luni, cât timp va dura operaţia la care va fi supus şi perioada de convalescenţă. Expertiza medico-legală a fost finalizată de curând şi arată că foştii generali au nevoie de îngrijiri medicale. Verdictul în cazul generalului Stănculescu urmează să fie făcută public în orele următoare.



Instanţa militară a amânat mai bine de două luni luarea unei decizii în procesul în care Victor Atanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac au solicitat întreruperea pedepselor. Asta din cauza întârzierii expertizei care trebuia să stabilească dacă foştii generali pot fi trataţi în reţeaua medicală a penitenciarelor.

Potrivit raportului medico-legal, Stănculescu şi Chiţac suferă de mai multe boli grave, cele mai multe de natură cardiovasculară. Ei pot fi însă trataţi în Spitalul Penitenciarului Jilava. În 16 octombrie, judecătorii instanţei supreme l-au condamnat pe Victor Athanasie Stănculescu, în dosarul Revoluţiei, la 15 ani de închisoare, pentru omor deosebit de grav.

Aceeaşi pedeapsă, pentru aceeaşi faptă, a primit-o şi Mihai Chiţac. Totodată, cei doi generali au fost degradaţi militar. Stănculescu şi Chiţac au contestat hotărârea, însă instanţa supremă va da o sentinţă în acest proces abia la sfârşitul lunii ianuarie.

Procesul revoluţiei de la Timişoara a început în aprilie 1998. Doi ani mai târziu, generalii Chiţac şi Stănculescu au fost condamnaţi la câte 15 ani de detenţie, pentru reprimarea violentă a protestelor. La închisoare a ajuns atunci doar Mihai Chiţac, care a fost încarcerat doar pe o perioadă de cinci luni. În cazul său, magistraţii au decis înteruperea executării pedepsei, pentru a putea fi operat la prostată.

Victor Atanasie Stănculescu a fost dat în urmărire internaţională, pentru că nu a fost găsit. În februarie 2001, procurorul general al României de atunci, Joiţa Tănase, a suspendat sentinţa de condamnare a generalilor şi a formulat recurs în anulare.

Procesul a fost rejudecat, din motive de procedură, iar în 2008, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au hotărât, din nou, condamnarea generalilor.
www.antena3.ro

×
Subiecte în articol: romania chitac