x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Trocul, reinventat pentru ieşirea din criză,

Trocul, reinventat pentru ieşirea din criză,

de Gabriela Mladin    |    24 Iun 2010   •   00:00

Lipsa banilor în instituţiile publice şi noua decizie de reducere a cheltuielilor cu 20% i-a determinat pe funcţionari să apeleze la troc, cea mai veche formă de schimb.

Procesul de compensare în natură se practică, în special, pentru stingerea datoriilor. La Gorj, societate furnizoare de apă, Aparegio, a acceptat pentru ştergerea datoriilor de la Penitenciar, serviciile deţinuţilor pentru diverse lucrări. La fel s-a procedat şi pentru compensarea unei datorii cu Primăria Târgu-Jiu.

Pentru că nu reuşeau să achite din datoriile pe care le înregistrau în fiecare lună către societatea de furnizare a apei din Târgu-Jiu, mai multe instituţii au cerut stingerea facturilor prin...troc.

Primăria municipiului acumulase o datorie către Aparegio de aprope 300.000 de lei, sumă care provenea de la funcţionarea unităţilor de învăţământ din Târgu-Jiu. De cealaltă parte, Aparegio datora bugetului local, impozit pe profit de aproape 300.000 de lei. În final, s-a făcut compensarea, iar datoria s-a sters pentru ambele părţi. Prin aceeaşi metodă, Primăria Târgu-Jiu a compensat şi datoria către societatea furnizoare de energie electric.

Cel mai interesant troc a fost însă cu Penitenciarul Târgu-Jiu. Aici instituţia datora societăţii furnizoare de apă 50.000 de lei. Pentru stingerea datoriei, Aparegio a acceptat să folosească deţinuţii la diverse lucrări de canalizare. "La canalizare şi apă, noi avem cheltuieli mari, în jur de 15.000 de lei. Am compensate prin acordarea forţei de muncă", a explicat directorul Penitenciarului Târgu-Jiu, Ion Popecu.

În acest moment, se caută soluţii de schimb şi pentru Spitalul Judeţean care are datorii de câteva sute de mii de lei către Aparegio.
În total, societatea furnizoare de apă are de recuperate aproape 2.000 000 de lei de la agenţii economici şi unităţile bugetare.

×
Subiecte în articol: observator