Politrucii din UDMR şi PDL s-au refugiat la Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor
În stufoasa birocraţie românească găsim insule care au devenit veritabile feude de partid, ce rezistă schimbărilor politice cu mult mai bine decât instituţiile la vedere. Mai mult, ele îşi întăresc statutul prin reglementări interne ce ridică un zid de ceaţă care ascunde viaţa funcţionarilor din interiorul celulei de partid. Rândurile de început ale anchetei noastre nu deschid o comunicare teoretică vizând autonomia de partid în birocraţia de stat, ci reflectă statutul unei instituţii cu rol important în sistemul de sănătate: Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor.
Puţină lume din afara sistemului ştie de existenţa acestei Comisii Naţionale, care a acţionat discret încă de la înfiinţare, în anul 2008. Rolul ei este să coordoneze standardizarea calităţii serviciilor furnizate de spitale cu scopul îmbunătăţirii stării de sănătate a românilor. Instituţia funcţionează ca entitate publică, având personalitate juridică în subordinea primului-ministru şi este finanţată din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul de stat. Reforma în sănătate, mult discutată, dar rămasă la stadiul de dezbatere, îi acordă comisiei un rol important, în sensul stabilirii gradelor de competenţă ale unităţilor sanitare, în funcţie de care se decontează şi cheltuielile de la Casele de Asigurări de Sănătate. Miza economică depăşeşte cu mult imaginea discretă a CONAS, şi cine a “mirosit” filonul de aur ascuns în pixul acreditării s-a apropiat cu mult interes şi prietenie de instituţie. Unde-i cald şi bine se aciuează multă lume, care, la “umbra” unei instituţii comode, puţin călcate de controale şi de reporteri indiscreţi, aşteaptă vremuri mai bune.
Directorul general al CONAS ilustrează cel mai bine procedeul “trecerii în adormire” pentru fidelii partidelor. În 2011, funcţia de preşedinte a fost vacantată cu forţa, şeful fiind destituit după un control controversat. Ordinul de schimbare venea de la premierul Boc şi a fost executat de Daniela Andreescu, şefa pe atunci a Secretariatului General al Guvernului. S-a motivat decizia prin programele turistice exotice întreprinse de conducerea CONAS, care căuta reforma sanitară prin Hong Kong, Singapore şi Dubai. A fost numit până la concursul legal de alegere a preşedintelui, ca interimar, Florin Valentin Petrache. Au fost publicate anunţuri pentru concurs, dar şubrezenia cabinetului Boc a impus blocarea şi anularea procedurii. Premierul nou-venit, Mihai Răzvan Ungureanu, nu a deschis calea spre găsirea unui preşedinte cu autoritate ştiinţifică şi profesională, ci a modificat legea de organizare a CONAS. Astfel, preşedintele devine director general, cu grad de secretar de stat, şi este numit de primul-ministru.
Cine a fost alesul? Prin jocul politic, CONAS cade sub umbrela UDMR şi priceputul de serviciu este desemnat Lukacs Vilmos. De unde venea omul-cheie pentru reformarea spitalelor, în plin scandal la nivel naţional privind desfiinţarea lor abuzivă? De la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare – o instituţie aflată şi ea în zona cutremurelor financiare, cheltuielilor oneroase prin licitaţii cu cântece şi dedicaţii. Acolo fusese în capul trebii Lukacs Vilmos, şi UDMR îi căuta un post pe mărimea rezultatelor!! La SGG se afla la butoane UDMR, în postul de vicepremier era Marko Bela, iar la Sănătate, Ladislau Ritli. Aşa încât numirea lui Lukacs Vilmos era firească. În CV pledează pentru funcţia de şef la acreditarea spitalelor, meseria de inginer hidrotehnist, diplomă în agricultură luată în Ungaria, funcţia de şef birou la CEC, în Harghita, până în 2005. O dată cu intrarea în elita UDMR, funcţiile lui Lukacs Vilmos cresc, fiind adus la Bucureşti – 2005-2011, director la Compania Naţională de Investiţii –, unde a colaborat excelent cu “trupa” Elenei Udrea, apoi la Îmbunătăţiri Funciare încă un an.
Noul director general nu a venit cu mâna goală la CONAS. A adus imediat la pachet un întreg “desant” de UDMR-işti. Mihai Takacs, rămas fără postul politic de şef la Inspectoratul de Stat în Construcţii din filiera Borbely, este transferat ca mâna dreaptă a hidrotehnistului. Gherghina Alexandru, director de cabinet la Marko Bela, ajunge şi el şef de birou la Acreditarea Spitalelor. Avea calificare solidă – fusese director la un hotel de două stele din zona Gării Obor din Bucureşti. Cine are curiozitatea să vadă schema de personal a CONAS ( şapte funcţii de conducere şi 53 de funcţionari publici) va descoperi o încrengătură de mici politruci, neamuri, neveste şi amante de lux, care fac reformă de dimineaţa până noaptea şi de la capăt. Costin Tudor a fost directorul de cabinet al Danielei Andreescu – blonda nervoasă dată afară de la SGG chiar de Boc! Şi-a adus alături şi nevasta, Ionela Tudor, tot de la “ferma” în care creştea viitorul PDL de la SGG. Gheorghe Costinel Hary este poliţist, venit de la ISC. Mihaela Din este o tânără absolventă care dă stele spitalelor, iar manageri de spitale din comisie îşi acreditează clinicile nevestelor.
Cine reformează acest cuib de şmecheri care îşi rotunjesc veniturile nu doar din comisiile de acreditare, ci şi de la Agenţia Naţională Antidoping? Premierul Ponta cred că nu ştie ce-i creşte prin curte. Poate în sezonul de primăvară, când se plivesc buruienile...