x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UE a trecut sub tăcere un raport privind corupţia din România

UE a trecut sub tăcere un raport privind corupţia din România

de Veronica Micu    |    04 Iul 2008   •   00:00
UE a trecut sub tăcere un raport privind corupţia din România

10:55 • Conform concluziilor unui raport întocmit de expertul UE, Willem de Pauw, Uniunea Europeană încearcă să ascundă regresul României în ceea ce priveşte combaterea corupţiei.

Conform concluziilor unui raport întocmit de expertul UE, Willem de Pauw, Uniunea Europeană încearcă să ascundă regresul României în ceea ce priveşte combaterea corupţiei.


REZULTATE. "În loc să înregistreze progrese în combaterea corupţiei la nivel înalt, România regresează pe toate fronturile. Dacă eforturile anticorupţie tind să dispară în ritmul actual, în şase luni România va ajunge la nivelul din 2003", comenta de Pauw în noiembrie 2007, dar raportul său a fost făcut public abia ieri. Mai mult, expertul belgian scrie că România riscă să revină la nivelul de corupţie din 2003 şi aduce ca dovadă "performanţa" justiţiei din România, care nu a reuşit să soluţioneze niciun caz de corupţie la nivel înalt în ultimii cinci ani. "La mai mult de cinci ani de la iniţierea campaniei anticorupţie în România, publicul încă aşteaptă verdictul măcar într-un singur caz de corupţie la nivel înalt", comentează de Pauw, care adaugă că întreaga clasă politică din România manifestă "o rezistenţă intensă faţă de eforturile anticorupţie". Chiar dacă avea pe masă raportul extrem de dur al expertului belgian, Comisia Europeană (CE) a fost extrem de blîndă cu România. În februarie, raportul CE amintea doar de "eforturile României pentru remedierea slăbiciunilor" şi de "rezultatele neconvingătoare" din domeniul combaterii corupţiei.

×
Subiecte în articol: observator romania