x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UE investește 3 miliarde de euro pentru sisteme energetice mai curate în zece țări, inclusiv România

UE investește 3 miliarde de euro pentru sisteme energetice mai curate în zece țări, inclusiv România

de Redacția Jurnalul    |    25 Iun 2024   •   23:30
UE investește 3 miliarde de euro pentru sisteme energetice mai curate în zece țări, inclusiv România

UE investește aproape 3 miliarde de euro din veniturile provenite din comercializarea certificatelor de emisii pentru sisteme energetice mai curate în zece țări ale UE, inclusiv România, prin intermediul Fondului pentru modernizare, a anunțat marți Comisia Europeană.

Uniunea Europeană a plătit 2,9 miliarde de euro prin intermediul Fondului pentru modernizare în vederea sprijinirii a 39 de proiecte energetice în zece state membre ale UE. Aceste investiții vor permite modernizarea sistemelor energetice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în sectoarele energiei, industriei și transporturilor și îmbunătățirea eficienței energetice, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Statele membre care beneficiază de prima plată din 2024 sunt Bulgaria (65,2 milioane EUR), Croația (52 de milioane EUR), Cehia (835,2 milioane EUR), Estonia (24,1 milioane EUR), Ungaria (76,8 milioane EUR), Letonia (26,8 milioane EUR), Lituania (59 de milioane EUR), Polonia (697,5 milioane EUR), România (1,095 miliarde EUR) și Slovacia (35 de milioane EUR).

Proiectele sprijinite se axează pe producerea de energie electrică din surse regenerabile, pe utilizarea și instalarea de surse de energie regenerabile, pe modernizarea rețelelor energetice și pe eficiența energetică.

„Această plată, finanțată din veniturile provenite din schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), este cea mai mare plată efectuată până în prezent prin intermediul Fondului pentru modernizare, cheltuielile totale ridicându-se la 12,65 miliarde EUR începând din ianuarie 2021. Aceste investiții ajută statele membre să își atingă obiectivele în materie de climă și de energie și contribuie la obiectivul pe termen lung al UE de realizare a neutralității climatice până în 2050”, se spune în comunicatul CE.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: ue energetice investiţii