x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator UE prelungeşte până în martie 2026 protecţia acordată refugiaţilor ucraineni

UE prelungeşte până în martie 2026 protecţia acordată refugiaţilor ucraineni

de Redacția Jurnalul    |    25 Iun 2024   •   18:45

Uniunea Europeană a prelungit din nou marţi, până la data de 4 martie 2026, protecţia temporară acordată celor în jur de 4,2 milioane de refugiaţi ucraineni, informează AFP.

UE a activat pe 4 martie 2022, în premieră, directiva privind protecţia temporară în Uniune, care le acordă beneficiarilor ucraineni un statut ce le permite să locuiască, să lucreze şi să primească ajutoare în ţările UE.

Această protecţie, care urma să expire pe 4 martie 2025, a fost prelungită cu încă un an, din cauza continuării războiului.

'Zi după zi, Rusia terorizează poporul ucrainean cu bombardamentele sale (...) Cei care au fugit de agresiune pot continua să conteze pe solidaritatea noastră', a declarat secretarul de stat pentru azil şi migraţie al Belgiei, Nicole de Moor.

Belgia exercită până la 30 iunie preşedinţa semestrială a Consiliului UE, ce va fi preluată ulterior de Ungaria.

Ţările din UE care găzduiesc cei mai mulţi refugiaţi ucraineni sunt Germania (aproape 1,2 milioane), Polonia (peste 950.000) şi Cehia (peste 350.000).

Potrivit Eurostat, femeile adulte reprezintă aproape jumătate dintre beneficiarii acestei protecţii, iar minorii, în jur de o treime.

×
Subiecte în articol: ue protecţie refugiaţi ucraineni