x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ultimul bilant al inundatiilor: cinci morti si aproape 16 000 de persoane evacuate

Ultimul bilant al inundatiilor: cinci morti si aproape 16 000 de persoane evacuate

de Veronica Micu    |    30 Iul 2008   •   00:00
Ultimul bilant al inundatiilor: cinci morti si aproape 16 000 de persoane evacuate

11:30 • Secretarul de stat in MIRA, Paul Dobre, a prezentat in aceasta dimineata raportul privind pagubele produse de inundatiile din ultimele zile.

Secretarul de stat în MIRA, Paul Dobre, a prezentat în această dimineaţă raportul privind pagubele produse de inundaţiile din ultimele zile.

CIFRE. Astfel, potrivit evaluării, şase judeţe sunt afectate de revărsările rîurilor, numărul persoanelor evacuate ajungînd la 15.834, din care 9.323 în Neamţ. Numărul persoanelor decedate a rămas la cinci, iar în momentul de faţă sunt distruse 217 locuinţe, alte 123 fiind în prag de prăbuşire şi 3.985, inundate. De asemenea, pînă în această dimineaţă, apa inundase 9.382 de gospodării şi distrusese 10.701 fîntîni. Paul Dobre a precizat că, potrivit datelor pe care le are, şi drumurile au fost atinse de viituri. Au fost afectaţi peste 7,2 km de drum naţional şi 1.103 km de drum judeţean şi comunale. De asemenea, 1.524 de poduri şi podeţe au fost afectate şi 10.701 de fîntîni, a informat secretarul de stat al MIRA. În localităţile situate în amonte de acumularea Stînca-Costeşti debitele Prutului sunt în scădere, Dobre precizînd că la Rădăuţi-Prut este posibil accesul, iar în localitatea Săuceşti apele s-au retras foarte mult.

DEBITE ÎN SCĂDERE. Directorul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), Petre Stanciu, a anunţat că debitele Siretului şi Prutului sunt în scădere şi că nu mai există viituri din amonte şi nici pericol în zona acumulării Stânca-Costeşti, "exploatată în siguranţă".
În ceea ce priveşte lacul de acumulare de la Stînca Costeşti, care a început să fie golit de aseară, acesta "se exploatează conform acordului cu Republica Moldova", iar debitele care se acumulează sunt stabilizate, preconizîndu-se o scădere în intervalul următor, a precizat Stanciu. Hidrologii au actualizat ieri avertizarea cod roşu, care a fost extinsă şi pe zona riverană Prutului, în aval de barajul de la Stînca Costeşti, după ce specialiştii prelungiseră, anterior, atenţionarea hidrologică pînă astăzi, la 16:00, pentru cursul mijlociu al Siretului, sectorul Nicolae Bălcescu - acumularea Galbeni, şi Prut, pe sectorul din aval de Oroftiana - amonte acumularea Stînca Costeşti, zone din judeţele Botoşani, Neamţ şi Bacău.

×
Subiecte în articol: observator