x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un adio regal, la Cozia

Un adio regal, la Cozia

de Alexandra Chivu    |    13 Aug 2006   •   00:00
Un adio regal, la Cozia

Printul Carol Mircea Grigorie, fiul Regelui Carol al II-lea, decedat in urma cu opt luni la Londra, a fost inmormantat ieri pe pamant romanesc.

Sute de romani si numai o parte din familie au condus Alteta pe ultimul drum. Mesajul publicului revoltat a fost unanim: "Rusine Regelui Mihai c-a reusit sa dezbine si mortii!"

O mare de oameni s-a inghesuit ieri, la Manastirea Cozia, sa aprinda o lumanare la capataiul Printului Carol Mircea al Romaniei, decedat in ianuarie, la Londra. Desi familia a dorit o inhumare intima, romanii au venit din toate colturile tarii. De la slujba oficiata de Episcopul Ramnicului, Gherasim, impreuna cu Arhiepiscopul Tomisului, Teohosie, si cu Arhimandritul Vartolomeu Androni, staretul manastirii, in memoria vlastarului regal a lipsit insa o familie unita. Numai Printul Paul, fiul lui Carol Mircea, si Printesa Lia, alaturi de ambasadori si prieteni apropiati au fost cei care au participat la inmormantare. Printre cei care au asistat la ceremonia religioasa, s-au aflat senatorii PRM, Corneliu Vadim Tudor si Gheorghe Funar. Desi invitat, Regele Mihai a preferat sa nu isi vada pentru ultima oara fratele vitreg. "Este un om distins, dar problema sa este anturajul. Este trist ca nu s-a reunit familia. Regele nu a venit in ’53 la moartea tatalui sau, asa ca nu a facut-o nici acum", a declarat Printul Paul.

INOCENTA. Ca o ciudatenie, cum ar spune unii, sicriul printului a fost strans in brate neincetat de un copil aparut in bise-rica. Prins intre coroane, speriat de palariile negre, pompoase, cu mainile stranse pentru rugaciune, micutul nu s-a dezlipit de sicriu. Cu sudoarea pe frunte, Printesa Lia s-a tinut permanent de bratul sotului tau. Printul, nascut in Zodia Satanei, a fost dus spre mormant cu o Dacie Papuc, a manastirii. Nimic iesit din comun. Toate cheltuielile funeraliilor au fost suportate de Printul Paul al Romaniei.

RAZBOI. Lumea, venita sa isi ia adio de la Carol Mircea, a criticat dur gestul Regelui Mihai. Rudele printului sustin insa ca nu se vor opri aici. "Carol al II-lea l-a recunoscut pe Carol Mircea, public, printr-o scrisoare. Regele Mihai face un razboi. Noi vom lucra, pentru ca el sa fie asezat la Curtea de Arges, langa tatal sau", a mai precizat Printul Paul. Marele regret al familiei este acela ca Printul Carol Mircea va fi mult mai cunoscut acum, dupa inmormantare, decat in perioada in care a trait.

TRISTETE. Printesa Lia s-a tinut permanent de bratul sotului sau

PUNCT. Printul Carol Mircea se va odihni, in sfarsit, dupa opt luni de dispute, dupa o viata traita in exil. Pe pamant romanesc, asa cum i-a fost ultima dorinta. In bataia clopotelor, in arsita soarelui ce dogorea asupra mormantului, printul cu destin zbuciumat a lasat in urma un "monument" de regrete. Asa cum s-a asternut si in paginile Jurnalului National: "Intreaga situatie a fost foarte injusta. De ce? Pentru ca toate au mers in contra mea!" Printul Carol Mircea este primul nascut al Regelui Carol al II-lea si al Altetei Sale Ioana Valentina Lambrino. Plecat din tara la cinci ani, Carol Mircea nu a mai avut ocazia sa puna piciorul pe plai romanesc decat de doua ori inainte de deces. Printul a avut bucuria, ca inainte de a muri, sa-i fie recunoscut dreptul natural, in mod constant refuzat in Romania din considerente politice: recunoasterea juridica a descendentei sale regale.

SINGUR. Printul Paul, fiul lui Carol Mircea, si-a luat bun ramas
ALTFEL. Un preot coboara ceremonia in cotidian: consulta celularul
×