x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un vas de epocă romană, descoperit de un sătean ieşit la arat în comuna hunedoreană Râu de Mori

Un vas de epocă romană, descoperit de un sătean ieşit la arat în comuna hunedoreană Râu de Mori

de Agerpres    |    14 Mar 2014   •   18:44
Un vas de epocă romană, descoperit de un sătean ieşit la arat în comuna hunedoreană Râu de Mori

Un ulcior din ceramică, bine conservat, provenind dintr-un mormânt de epocă romană, a fost descoperit, vineri, de un sătean din comuna hunedoreană Râu de Mori care se afla la arat pe un teren la poalele Retezatului, în partea de est a Coloniei Dacica Sarmizegetusa.

Ulciorul a ieşit la suprafaţă întâmplător, în timpul lucrărilor agricole, iar bărbatul care văzut piesa a anunţat imediat autorităţile şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva, care a trimis în comună unul dintre specialiştii instituţiei în arheologie.

"Piesa în cauză a fost descoperită în partea de est a Coloniei Dacica Sarmizegetusa, în apropierea drumului imperial care venea de la Dunăre şi se îndrepta spre nordul provinciei Dacia. Ea provine dintr-un mormânt de incineraţie de epocă romană (sec. II-III d. Chr.), căptuşit cu lespezi de piatră. Partea superioară a mormântului a fost distrusă de lucrările agricole anterioare, moment în care probabil că a dispărut şi cea mai mare parte a inventarului. În acest caz plugul a deranjat partea de jos, care mai conţinea o cantitate mică din cenuşa defunctului şi ulciorul recuperat", a declarat Gică Băeştean, arheolog la MCDR Deva.

Piesa a fost ridicată şi predată în patrimoniul MCDR Deva, ea urmând să facă parte din colecţia Muzeului de Arheologie din comuna Sarmizegetusa, aflat în imediata apropiere a ruinelor cetăţii Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Pentru moment, piesa a intrat într-un proces de conservare, după care va fi expusă la muzeu.

×