Autoritatile romane afirma ca au facut tot ce le-a stat in putinta pentru a opri Ucraina de la construirea canalului Bistroe si considera esuarea tratativelor ca pe un esec al dreptului international. Jurnalul National prezinta astazi caile diplomatice prin care au abordat responsabilii din MAE problema Bistroe.
ALEXANDRU NASTASE
Canalul Bistroe, prima portiune din noul canal maritim Dunare-Marea Neagra, a fost inaugurat pe 26 august, in prezenta presedintelui ucrainean Leonid Kucima. Lucrarile au constat in degajarea nisipului si a sedimentelor depuse natural la gura de varsare a bratului Bistroe in mare. Urmatoarele etape ale proiectului (care va fi finalizat in 2008) presupun adancirea bratului Chilia si lucrari de consolidare. Ucraina a refuzat sistematic dialogul si a trimis primele informari abia in iulie 2004, la cateva luni de la inceperea proiectului. Dupa studierea acestora, expertii romani au concluzionat ca lucrarile ucrainenilor nu corespund prevederilor internationale privind impactul de mediu in context transfrontalier. In plus, acestor lucrari li se aplica un regim special, reglementat de 11 conventii internationale, bilaterale sau multilaterale.
UNESCO. Autoritatile romane au sesizat secretariatul Conventiei de la Ramsar si Comitetul Consultativ al Retelei Mondiale a Rezervatiei Biosferelor al UNESCO - programul "Omul si Bio-sfera". Cele doua organizatii au realizat o misiune comuna de experti, in raportul careia se precizeaza ca realizarea canalului este extrem de nociva pentru mediu.
Romania a sesizat si Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea. Potrivit MAE, si aceasta organizatie a luat pozitie, adoptand o rezolutie prin care solicita informatii complete despre proiectul Bistroe. O sesiune a comisiei, care va analiza proiectul ucrainean, va avea loc in septembrie.
Tot in aceasta luna va fi prezentat si raportul efectuat de expertii Conventiei de la Berna si cei ai Consiliului Europei. De asemenea, la CE a fost introdusa o motiune referitoare la proiectul ucrainean. Consiliul a numit un raportor olandez care va analiza situatia din Delta Dunarii si isi va sustine raportul in prima sesiune parlamentara, in luna octombrie.
Citește pe Antena3.ro