x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Unic in Romania - Un hipo-taxi, va rog!

Unic in Romania - Un hipo-taxi, va rog!

de Lucian Dobrater    |    27 Aug 2005   •   00:00
Unic in Romania - Un hipo-taxi, va rog!

Aceasta comanda inedita va deveni obisnuinta in comuna Horea din Apuseni, dupa ce autoritatile locale au aprobat infiintarea primului serviciu public de taxi tras de cai din Romania.

Aceasta comanda inedita va deveni obisnuinta in comuna Horea din Apuseni dupa ce autoritatile locale au aprobat infiintarea primului Serviciu Public de hipo-taxi motesc din Romania.

Autoritatile locale din Horea, in frunte cu primarul Corneliu Olar, sustin ca implementarea taxiurilor cu tractiune animala va conduce la majorarea veniturilor motilor, la cresterea bugetului comunei, precum si la dezvoltarea turismului rural din zona. Taxi bun pentru orice destinatie si la indemana oricui, hipo-taxiul motesc de la Horea a fost inaugurat in aceste zile, o data cu desfasurarea editiei a X-a a traditionalei sarbatori "Ziua lemnarilor" din Muntii Apuseni.

CUM COMANZI. Ineditul taxi de la Horea se solicita la fel ca in oras. Pui mana pe un telefon, anunti adresa, iar caruta vine in cateva minute unde este chemata. Telefonul de hipo-taxi este deservit de un angajat al Primariei Horea si functioneaza nonstop. Pentru inceput, autoritatile au pus la dispozitia localnicilor, turistilor si tuturor celor care prefera o plimbare in aer liber doua taxiuri-carute, acoperite cu arneu (coviltir traditional motesc) si cu tesaturi specifice zonei. Hipo-taxiurile sunt trase de cate doi cai semigrei, frumosi si rezistenti, fiind prevazute cu cate opt locuri fiecare.

AVANTAJE. Acest vehicul te duce oriunde vrei, sta dupa tine cat vrei, nu polueaza si nu taxeaza pentru stationare. Daca vrei sa ajungi in varful muntelui, nici o problema, ajungi cu siguranta, chiar daca drumurile sunt proaste si traseul accidentat. Turistii care ajung in zona pot astfel sa-si incuie linistiti masinile si sa sara in carutele-taxi, care-i duc la preturi modice (de doar 5.000 lei/km) in locuri unde autoturismele nu pot sa ajunga. Cu hipo-taxi poti sa urci in 20 de minute pe Varful Fericetului, unde este casa martirului Horea, la Parcul Indragostitilor de pe Dambul lui Gaf, precum si in satul Petreasa, situat la 1.642 metri - asezarea cu cea mai mare altitudine locuita permanent din tara.

DOTARI. Taxi-carutele au si lazi frigorifice

O BERE LA BOTUL CALULUI. Un alt avantaj este faptul ca hipo-taxiul motesc este dotat si cu o... minilada frigorifica, amplasata sub coviltir, de unde turistii pot bea o bere sau un suc la... botul calului. La propriu de data aceasta. "Nu ne pune nimeni fiola..." "Este foarte bine ca s-o infiintat treaba asta cu taxiul. Privelistea oferita clientilor este extraordinara, nu scoate fum, iar pretul e la indemana tuturor, e mai ieftin si mai convenabil pentru toata lumea. Ii ducem unde doresc si cu ce viteza vor. Daca vor la pas, la pas, daca vor la galop, la galop, daca vor la trap, la trap. Pe mine ma ajuta mult aceasta noua indeletnicire, mai aduc un ban in plus acasa, la nevasta si la copilasi", spune Nicolae Costea, zis "Culihut", unul dintre vizitiii taxiului.

"Va spun sincer ca am umblat mult prin tara si prin lume, dar asa ceva nu mi-a fost dat sa vad. E mai mare dragul sa te plimbi prin munti cu taxiul acesta in aer liber, sa respiri aerul curat de munte, sa ajungi pe varfuri neumblate. E o placere, sincer sunt incantat si sigur o sa mai vin pe aici, sa folosesc hipo-taxi", ne-a declarat Liviu Mircea Mititean, unul dintre primii clienti ai originalului taximetru din comuna Horea.

TARAF IN LOC DE CASETOFON. Clientii care isi inchipuie ca hipo-taxiul motesc nu are sistem audio sau fond muzical se insala amarnic. In loc de traditionalul radio-casetofon din masini, pasagerii carutelor-taxi pot asculta pe toata durata cursei Taraful local "Motul", care poate interpreta orice si oricand doreste clientul, de la muzica populara la rock si chiar arii de opereta. Muzicantii comunei, condusi de Nicu si Gheorghe Mates, sunt si ei incantati de noul serviciu comunal de hipo-taxi din Horea si inlocuiesc cu brio casetofonul clasic din autoturisme. Ei se imbraca in costume populare traditionale si se posteaza pe bancheta din spate a taxi-carutei, de unde le mangaie urechile clientilor cu orice repertoriu dorit. "Ne bucuram ca avem o noua atractie in comuna. Noi putem sa cantam orice vrea clientul, nu avem probleme de adaptare la orice gen de muzica. La cerere interpretam orice", a conchis acordeonistul Nicu Mates, intr-un acord de Ciprian Porumbescu.

INITIATORUL
Primarul comunei Horea, Corneliu Olar (care are un Birou Oval si o sculptura cu Bill Clinton si Monica Lewinsky in sediul Primariei), este satisfacut de noua sa "inovatie". "Cred ca se impunea infiintarea acestui serviciu. Benzina e tot mai scumpa pe zi ce trece, drumurile pe aici pe la noi sunt destul de proaste, alta solutie nu aveam. Aducem in acest fel servicii si beneficii atat crescatorilor de animale, cat si bugetului local, prin colectarea de noi venituri. Speram, de asemenea, sa atragem si multi turisti prin aceasta initiativa, sa dezvoltam agroturismul din noua statiune Matisesti si din celelalte sate ale comunei", a motivat Olar.
×
Subiecte în articol: observator horea hipo-taxi