x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Universitatea Bucureşti vrea înfiinţarea unei comisii care să examineze cartea lui George Copos

Universitatea Bucureşti vrea înfiinţarea unei comisii care să examineze cartea lui George Copos

15 Iun 2015   •   16:09
Universitatea Bucureşti vrea înfiinţarea unei comisii care să examineze cartea lui George Copos
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Comisia de etică a Universităţii din Bucureşti va solicita înfiinţarea unei comisii de experţi care va examina lucrarea lui George Copos "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV şi XVI", apărută la Editura Niculescu în 2014, a anunţat instituţia de învăţământ într-un comunicat.

"Comisia a constatat că examinarea suspiciunii de plagiat cere o expertiză de conţinut şi nu numai de formă, ca în cazul plagiatului comun, gen copy-paste. Numărul mare de similitudini, de mai multe tipuri, a justificat această decizie. De aceea, Comisia de etică va solicita înfiinţarea unei comisii de experţi care va examina cele două lucrări din perspectiva suspiciunii de plagiat. Rezultatul expertizei şi eventualele sale consecinţe vor fi făcute publice", precizează reprezentanţii UB.

Potrivit sursei citate, Comisia de etică a Universităţii din Bucureşti a realizat examinarea preliminară a sesizării lui Cătălin Parfene, membru al comunităţii academice a UB, autorul lucrării de disertaţie "Domnii Ţărilor Române şi Sud-estul Europei. Aspecte ale politicii lor matrimoniale (secolele XIV-XVI)" susţinută în 2005, la Facultatea de Istorie, privind două chestiuni: suspiciunea de plagiat referitoare la volumul "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV şi XVI", apărută sub semnătura lui George Copos, la Editura Niculescu în 2014 şi conduita academică a profesorului emerit Stelian Brezeanu, coordonator ştiinţific al lucrării sale de disertaţie şi prefaţator al volumului semnat de George Copos.

Comisia de etică precizează că a constatat, în urma primirii informaţiilor cerute Administraţiei Naţionale Penitenciarelor, existenţa unei "imperfecţiuni majore" a cadrului legislativ privind reducerea pedepsei deţinuţilor care realizează şi publică lucrări ştiinţifice în regim de detenţie.

"Faptul că girul unui profesor universitar, dar şi că publicarea unei lucrări la o editură acreditată CNCSIS sunt considerate suficiente pentru ca o comisie a penitenciarului formată din nespecialişti să decidă că lucrarea publicată are caracter ştiinţific, măreşte arbitrarul deciziei, dar permite reducerea substanţială a pedepsei. În lumea academică a cercetării, caracterul ştiinţific al unei lucrări este acreditat mult mai profesionist şi cu instrumente mai rafinate", afirmă UB.

Comisia de etică solicită Universităţii din Bucureşti să ceară public revizuirea prevederilor legislative privind realizarea lucrărilor ştiinţifice în regim de detenţie.

"În ceea ce priveşte conduita academică a profesorului emerit Stelian Brezeanu, comisia a constatat că modul în care acesta a intervenit public privindu-l atât pe fostul său masterand Cătălin Parfene, dar şi pe autorul George Copos este cel puţin discutabil. În această privinţă, comisia va face recomandări Facultăţii de Istorie şi Universităţii din Bucureşti", se mai afirmă în comunicat.

×
Subiecte în articol: george copos carte george copos