x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Uzinele Dacia şi-au închis porţile pentru două zile

Uzinele Dacia şi-au închis porţile pentru două zile

de Ovidiu Ciutescu    |    30 Oct 2008   •   00:00

Criza economică mondială i-a trimis pe angajaţii uzinelor Dacia într-un concediu forţat de două zile. Următoarea întrerupere a activităţii constructorului de automobile din Argeş este prevăzută pentru 13-14 noiembrie, informează Mediafax.



Nicolae Pavelescu, liderul Sindicatul Automobile Dacia (SAD), spune decizia patronatului nu i-a speriat pe angajaţii constructorului francez, iar „aceştia acceptă că este nevoie de o astfel de măsură din cauza crizei economice mondiale”. Pavelescu spune că fabrica este parţial închisă „fabricaţia de piese de schimb, activitatea anumitor sectoare ale Uzinei Mecanice, cea a centrului CKD, precum expediţiile de vehicule vor continua fără întrerupere”. Sindicaliştii exclus potenţiale mişcări de protest. Ei consideră o astfel de soluţie ca  „inoportună în acest moment deoarece măsurile luate de patronat sunt o consecinţă firească a crizei financiare”, dar sunt pregătiţi „să negocieze cu reprezentanţii conducerii toate măsurile economico-sociale care decurg din situaţie” .

În ianuarie 2008, uzina de la Mioveni a ajuns la o cadenţă de 1.300 de vehicule pe zi, nivel maxim pentru istoria uzinei. Având în vedere cadenţa comunicată de Dacia, întreruperea producţiei în cele patru zile înseamnă un minus de 5.200 de unităţi din totalul de 310.000 de unităţi planificate pentru acest an. La uzina de la Mioveni activitatea a mai fost întreruptă timp de trei săptămâni, în lunile martie-aprilie, din cauza unei greve a angajaţilor.  Renault-Dacia nu a comunicat numărul de unităţi pe care nu le-a fabricat din această cauză, însă a precizat că pierderile s-au ridicat la 13 milioane de euro.
De asemenea, imediat după încheierea grevei, directorul de comunicare al producătorului auto, Liviu Ion, a declarat că obiectivele pentru 2008 vor fi îndeplinite, producţia din perioada grevei urmând să fie recuperată în decursul anului.  În primele nouă luni ale acestui an, Dacia a vândut 194.165 automobile, în creştere cu 17% faţă de perioada similară a anului trecut.

×
Subiecte în articol: romania