x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Uzul de armă neletală duce după gratii

Uzul de armă neletală duce după gratii

de Mara Raducanu    |    17 Oct 2007   •   00:00
Uzul de armă neletală duce după gratii
Sursa foto: KARINA KNAPEK/

Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), condus de Cristian David (foto), a finalizat ieri proiectul de modificare a Legii armelor şi muniţiilor, inăsprind condiţiile pentru obţinerea şi utilizarea armelor neletale.

PROIECT MIRA


Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), condus de Cristian David (foto), a finalizat ieri proiectul de modificare a Legii armelor şi muniţiilor, inăsprind condiţiile pentru obţinerea şi utilizarea armelor neletale. Proiectul urmează să fie supus dezbaterii in şedinţa de astăzi a Guvernului.

Propunerea MIRA incriminează ca infracţiune uzul de armă neletală fără drept, din categoria celor supuse autorizării, pedeapsa fiind inchisoare de la şase luni la trei ani, in condiţiile in care legea actuală sancţionează aceste abateri numai cu amendă. De asemenea, dacă pănă in prezent aceste arme puteau fi obţinute de orice persoană cu vărsta de 18 ani, fără alte condiţii suplimentare in afară de o notificare a Poliţiei asupra intenţiei de cumpărare, noua lege prevede necesitatea lipsei antecedentelor penale.

LEGISLAŢIE PERMISIVĂ. Mai mult, pentru achiziţionarea unor arme neletale se va urma procedura autorizării in vederea procurării, iar pentru deţinere, port şi folosire, procedura emiterii permisului de armă. Iniţiativa MIRA a avut la bază o statistică ingrijorătoare conform căreia, numai in acest an, au fost inregistrate peste 50 de agresiuni in care fie s-a folosit acest tip de arme, fie armele au fost utilizate pentru intimidare. "In prezent, orice cetăţean, indiferent de starea de sănătate sau antecedente, poate obţine o armă cu gaze sau aer comprimat care, chiar dacă sunt considerate neletale, pot provoca răniri grave (...). Ce e mai grav este că nici o abatere la regimul acestor arme nu este incriminată ca infracţiune", arată ministrul David.

×
Subiecte în articol: observator