x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Vicepreşedinte ANRE, reţinut de procurori în dosarul exploziei de la Sighet

Vicepreşedinte ANRE, reţinut de procurori în dosarul exploziei de la Sighet

25 Apr 2012   •   16:57
Vicepreşedinte ANRE, reţinut de procurori în dosarul exploziei de la Sighet

Vicepresedintele Agentiei Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Eugen Georgescu, a fost retinut, miercuri, de procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa ICCJ, in dosarul exploziilor de la Sighetu Marmatiei. Georgescu este acuzat ca si-a pus subalternii sa nu consemneze neregulile inregistrate la fima de gaze.

In continuarea cercetarilor in cauza privind exploziile de la Sighetu Marmatiei, procurorii au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatul Georgescu Eugen si retinerea sa pe o perioada de 24 de ore, incepand de miercuri, ora 19.00, si joi, ora 19.00, se precizeaza intr-un comunicat al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Potrivit procurorilor, din probatoriul administrat pana in acest moment al urmaririi penale, a rezultat ca, in calitate de director general al ANRE, respectiv sef al Departamentului control si protectia consumatorilor, in perioada 2007 – mai 2009, avand atributii de serviciu constand in organizarea, coordonarea si verificarea rapoartelor privind controalele efectuate de catre agentii A.N.R.E. din teritoriu, si-a indeplinit cu stiinta in mod necorespunzator atributiile de serviciu.

Procurorii afirma ca Georgescu nu a luat masurile prevazute de lege si propuse de agentii constatatori, referitoare la suspendarea licentelor si autorizatiilor eliberate inculpatei SC BERG SISTEM GAZ SA, cu toate ca, atat in cursul lunii noiembrie 2007, cat si in cursul anului 2008, a fost sesizat de catre subordonatii sai. Acestia au efectuat controale la aceasta firma si, cu privire la neregulile grave constatate l-au informat pe Eugen Georgescu.

"Cu toate acestea, in cursul lunii iunie 2008, Georgescu Eugen a cerut subordonatului sau, agentul constatator P. A., sa modifice raportul de inspectie, in sensul eliminarii masurilor referitoare la suspendarea licentelor si autorizatiilor eliberate pentru SC BERG SISTEM GAZ SA. Indeplinirea necorespunzatoare a atributiilor de serviciu trecute in fisa postului numitului GEORGESCU EUGEN, a creat conditiile favorizante pentru continuarea activitatii de proiectare, executie si distributie a gazului metan de catre inculpata SC BERG SISTEM GAZ SA, in municipiul Sighetu-Marmatiei, cu toate ca aceasta firma nu indeplinea mai multe conditii minime necesare derularii acestui tip de activitate, avand drept efect mediat, producerea celor doua explozii", se mai arata in comunicat.

In noaptea de 18 spre 19 februarie, la ora 0.56, intr-o discoteca din Sighet aflata la subsolul unei cladiri a avut loc o explozie in care au fost ranite sapte fete. Dupa 14 ore, in momentul in care se faceau cercetari privind explozia, o a doua deflagratie s-a produs, fiind raniti politisti, pompieri si un notar care avea biroul deasupra discotecii.

In cele doua explozii au fost ranite 21 de persoane, din care 17 au fost spitalizate, 15 fiind aduse cu un avion militar la Bucuresti.

Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, a anuntat, in 23 februarie, ca s-a inceput urmarirea penala impotriva firmei care administreaza reteaua de gaze din Sighetu Marmatiei, pentru vatamare corporala si distrugere calificata, dispunandu-se totodata identificarea tuturor bunurilor persoanei juridice, pentru instituirea masurilor asiguratorii.

In 2 martie, angajatul firmei de gaze din Sighetu Marmatiei care avea arsuri pe 90 la suta din corp a murit, la Spitalul de Arsi din Capitala, unde a fost adus in 19 februarie, dupa cea de-a doua explozie.

La Spitalul de Arsi din Capitala sunt cele patru tinere ranite in urma primei explozii si alti cinci pacienti adusi dupa cea de-a doua explozie, respectiv doi pompieri, doi angajati ai societatii de gaze si notarul care avea biroul deasupra localului unde a avut loc explozia din noaptea de 18 spre 19 februarie.

La Spitalul de Urgenta Floreasca mai sunt internati doi politisti si patronul firmei de gaze din Sighetu Marmatiei raniti in cea de-a doua explozie. Unul dintre politisti, care are arsuri pe mai mult de 70 la suta din suprafata corpului, este in continuare in sectia de Terapie Intensiva. Celalalt politist si patronul firmei de gaze din Sighetu Marmatiei sunt internati in saloane.

Cititi si:
Doua persoane au fost puse sub acuzare in dosarul exploziilor de la Sighetul Marmatiei
Firma de gaze din Sighetu Marmatiei, cercetata penal pentru vatamare corporala
Primul deces dupa explozia din Sighet: Directorul firmei de gaze a murit la Spitalul de Arsi
×
Subiecte în articol: gaze sighet anre explozie