x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Victor Ponta a explicat cum se vor întoarce la buget banii din reducerea CAS-ului

Victor Ponta a explicat cum se vor întoarce la buget banii din reducerea CAS-ului

de Agerpres    |    22 Iul 2014   •   19:22
Victor Ponta a explicat cum se vor întoarce la buget banii din reducerea CAS-ului

Premierul Victor Ponta a declarat marţi că reducerea CAS cu 5 puncte procentuale este sustenabilă iar cei 4,8 miliarde de lei impact negativ în urma aplicării acestei măsuri nu se pierd, ci rămân la firmele private şi sunt recuperaţi prin încasări în plus la buget.

'Mulţumesc mediului de afaceri, şi azi au reafirmat foarte clar sprijinul pentru această măsură. Îi mulţumesc şi domnului Blaga, am văzut declaraţiile de azi, că nu s-a răzgândit şi că va vota din nou acest proiect în Parlament. Reducerea contribuţiilor la asigurări sociale reprezintă o decizie de politică economică ce are drept scop sprijinirea mediului privat în crearea locurilor de muncă şi fiscalizarea locurilor de muncă ce sunt acum pe piaţa neagră. Aceasta poate fi păstrată în anii care urmează. Dincolo de calculul strict contabil, măsura este sustenabilă din punctul de vedere al politicilor economice şi fiscal-bugetare pe care le-am promovat în ultimii doi ani şi jumătate. În baza rezultatelor obţinute în cei doi ani şi jumătate, trebuie să arătăm foarte clar că 4,8 miliarde de lei impact negativ care rămân la firmele private nu se pierd, nu pleacă din ţară, aceştia sunt recuperaţi prin 1,3 miliarde de lei încasări în plus la CAS, CASS, contribuţii de şomaj, impozit pe venit, 1,25 de miliarde încasări în plus din TVA ca urmare a potenţialelor noi investiţii. De asemenea, în baza noii legi a insolvenţei şi a studiilor pe care le-am făcut, recuperarea doar a 10% din cei 41 de miliarde de lei pe care bugetul îi are de recuperat de la firmele aflate în insolvenţă înseamnă venituri de 4 miliarde, 1,9 - reducerea cu 10% a evaziunii fiscale estimată la CAS', a afirmat premierul, la Palatul Victoria.

El a adăugat că şi creşterea salariului minim în 2015 şi veniturile la buget din creşterea economică nominală în 2015 vor contribui la susţinerea acestei măsuri.

'Cel mai important efect pe care îl urmărim şi pe care orice guvern care va veni după acest guvern trebuie să-l urmărească este acela de a crea noi locuri de muncă şi de a sprijini printr-o politică de stimulare investiţiile străine directe, recuperarea arieratelor firmelor private la buget, scăderea evaziunii în ceea ce priveşte CAS şi scoaterea la fiscalizare, la alb, a unui număr important de locuri de muncă', a subliniat premierul.

×